El cicle del petroli en una petita refineria: Anàlisi de Trecora Resources

Refineria de Petroli

Trecora Resources és un conglomerat amb dos segments principals: refineria i producció de ceres especials. Fins l’any 2020 aquesta companyia americana també tenia una participació en el grup miner Al Masane Al Kobra (AMAK), que produeix coure, zinc, or i plata, a Aràbia Saudita. Trecora va vendre aquesta inversió i va estrenar l’any 2021 amb un balanç sanejat. Ara és una empresa atractiva i una aposta per la recuperació del sector petrolífer.

Comparada amb altres competidors, Trecora Resources és una empresa petita. Capitalitza al voltant de 200 milions de dòlars i les seves activitats es reserven a una fase de la cadena de valor de la producció de cru. El que es coneix com el midstream. Altres empreses com Phillips 66, compten amb moltes més plantes de refinament, a més d’inversions en cadenes de gasolineres. Altres grans corporacions com Exxon, intervenen en altres àrees com la fase de producció.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

El 19 de març del 2021 Pangaea Ventures, L.P. va comprar 1,8 milions d’accions de Trecora. Aquesta operació em va cridar l’atenció i tot seguit vaig revisar les finances de la companyia. La situació especial de la venta d’una participació d’AMAK em va sembla interessant. Però l’historial d’inversions en capital em va cridar més l’atenció. Es tracta d’un cas clàssic d’empresa cíclica que segueix les fases d’expansió i contracció del sector. La vaig incorporar a la cartera d’inversions i a continuació explico els motius.

Anàlisi dels resultats de Trecora Resources

Els ingressos principals de Trecora Resources es deriven de la manufactura de productes petroquímics a través de la South Hampton Resources. Per altra banda, les “ceres especials” és distribueixen a través de la filial Trecora Chemical, Inc. Històricament, les activitats de refineria han representat el major volum de producció i també d’ingressos. Pel funcionament del negoci, la companyia depèn integrament del sector petrolífer i del preu del petroli i gas. El primer és la seva matèria prima, mentre que el cost del gas forma part de l’estructura de costos operatius.

La següent taula correspon a l’evolució de les ventes. Aquesta no inclou l’impacte de AMAK en els restultats, ja que no es consolidava:

Trecora Resources Resultats

Entre l’any 2016 i el 2019, les ventes van seguir una evolució a l’alça, frenada per l’irrupció del coronavirus l’any 2020. En canvi, durant el mateix període, el resultat d’explotació va seguir a la baixa. L’any 2019 va ser el pitjor, ja que la companyia va imputar 24,15 milions de dòlars per la depreciació dels actius. Aquests ajustos no tenien el seu origen en un fet puntual, sinó que la seva història es remuntava a l’explosió de la bombolla del fracking.

El cènit d’ingressos de Trecora Resources havia sigut l’any 2014 (289,64 milions de dòlars). A partir d’aleshores, gràcies a aquells bons números, la direcció va decidir començar a gastar. Es van destinar els recursos financers a augmentar la capacitat de producció i l’eficiència de les seves plantes. Cada projecte estava avalat pels excessos d’efectiu i les (males) estimacions de futur. A més d’executar inversions milionàries, Trecora les va fer a la vegada i coincidint amb la caiguda del preu del petroli i la demanda:

Trecora Resources Investments

El període extrem va ser l’any 2017. El resultat d’explotació va ser de 18,10 milions de dòlars, però les necessitats de caixa van ser molt altes. Es van pagar 32,5 milions per a la construcció del Advanced Reformer, 10,8 milions per a la planta de Hydrogenation/Distillation, a més de 0,9 i 7,5 milions per altres projectes i reformes. Totes aquestes inversions estaven dirigides a millorar la qualitat, l’eficiència i, sobretot la capacitat de producció.

Segons les dades de l’agència d’energia, les refineries són molt més resilients als alts i baixos del sector energètic. Tot i així, a Trecora li va costar recuperar-se i l’any 2019 va haver de registrar 24,15 milions de dòlars, en concepte de impairments. A aquest exercici, el va seguir l’any 2020, que va ser nefast per a les empreses petrolíferes. I, en el cas de Trecora, aquesta va patir diferents desastres naturals: incendis i congelacions de canonades pel fred.

L’any 2021 seria el punt d’inflexió. En primer lloc, la venta de AMAK li ha permès incrementar l’efectiu fins a 40 milions de dòlars, en comparació amb un deute financer de 60 milions. La direcció de la companyia s’ha renovat. I, finalment, estem esperant una inflexió en sector petrolífer. Malgrat la mala premsa que té aquesta industria, segueix sent una peça fonamental per a l’engranatge econòmic actual. Justament, és també un dels sectors que ha va destacar Francisco García Paramés en la seva última entrevista per a la revista Forbes.

Les meves previsions per a la companyia són conservadores respecte el preu, però sempre relacionades amb aquesta recuperació industrial. Si l’any passat va produir a un 40% de capacitat, en els pròxims anys ho hauria de fer a un 80%. Hi ha altres participants a les xarxes que són molt optimistes respecte Trecora Resources. Li dónen un potencial d’un 100% (16 dòlars) a més de possibles campanyes d’activisme (Ortelius Advisors) que la conduirien a una fusió. Els adjunto a continuació:

Trecora Resources – mitc567 a Value Investing Club

“Calling It – Strategic Alternatives Imminent: $TREC” del Substack de Plum Capital

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.