Què és l’ARPU i com s’aplica en l’anàlisi financer

ARPU és l’acrònim de Average Revenue per User (Ingressos mitjans per usuari) i és una mètrica que s’utilitza per l’anàlisi i valoració de negocis basats en l’adquisició d’usuaris. Sobretot pels que sostenen els seus ingressos mitjançant els models de subscripció. Després de publicar “Anàlisi del spin-off de IAC de les accions de Vimeo”, un lector em va demanar com s’analitzen aquestes companyies. Considero que és interessant oferir quatre detalls, sobretot per entendre els avantatges competitius basats en els costos de canvi.

En els últims anys hi ha hagut una transició, sobretot en el sector tecnològic. S’ha traslladat la venta de productes a la venta de serveis. Els venedors de software s’han convertit en oferents de serveis de subscripció. També ho han fet els venedors de hardware. Ara, enlloc d’instal·lar-se servidors físics, s’ofereix la capacitat d’emmagatzematge virtual en datacenters. Això es coneix com IaaS (AWS…). En el cas del software aquest està disponible a través del cloud (Office 365, Adobe, Vimeo…). I en el sector d’entreteniment tampoc es venen productes, sinó que es lloguen serveis audiovisuals com música, vídeo o vídeojocs (Netflix, Amazon Prime, Spotify…).

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

Per aquest motiu, els clients hem passat de ser compradors a ser subscriptors o usuaris. Per a les empreses, aquests models els dóna la capacitat de retenir als seus clients. Per exemple, a la plataforma Spotify, si jo escolto una cançó de Michael Jackson, la distribuïdora s’emporta una petita fracció de la meva subscripció. Quan l’incorporo en una llista de reproducció, hi ha més possibilitats que l’escolti moltes vegades. Així la distribuidora ingressa més diners a llarg termini.

El model de subscripció també és més beneficiós per a les companyies de software com Office365 o de IaaS. El meu usuari em permet treballar amb un programa online. Això és molt còmode, però alhora em lliga a llarg a termini. I, el meu vincle és més fort, quant més utilitzi un software determinat. La meva subscripció es va fent més valuosa, doncs puc estar pagant al llarg de la meva vida professional per aquests serveis.

L’ARPU en el model de subscripcions

En el model d’ingressos per subscripció, l’ARPU serveix per entendre el valor de cada usuari. Ens resol la pregunta: “Quants diners aporta cada usuari als ingressos d’una companyia”. Per calcular-lo hem de dividir els ingressos registrats pel nombre mitjà d’usuaris d’un període específic. El resultat ens explica quan paga cada usuari de mitjana a l’any o mes.

Utilitzaré l’exemple de Vimeo que vaig fer servir recentment per explicar el càlcul. El promig d’ingressos per usuari de la companyia és de 233 dòlars. Al tractar-se d’una mitjana, hem de tenir en compte els extrems. Hi ha usuaris més valuosos que paguen més de 10.000 dòlars l’any. En canvi, hi ha una gran base que inverteix 200 dòlars o, fins i tot menys diners, en la plataforma.

Com analistes hem d’entendre que l’ARPU està condicionat per les dues variables: l’evolució dels ingressos i del número d’usuaris. Un increment net de subscripcions, seguit per un augment de l’ARPU, ens explica que l’evolució de l’empresa és favorable. No només ha afegit més usuaris durant un temps específic, sinó que aquests paguen una major quota.

Per altra banda, hi ha una situació més intrigant. Aquesta succeeix quan l’ARPU augmenta, però els usuaris disminueixen. Això ens explica una altra història. En aquest cas, l’empresa està perdent la demanda, mentre les subscripcions que es mantenen són més valuoses. Això a la llarga no és sostenible.

A partir de l’ARPU es poden extreure valoracions i fer models estadístics tan complicats com es vulguin. Això depèn de cada inversor. A nivell personal, prefereixo utilitzar-lo com una mètrica simple, sense que representi el fonament d’un gran castell de cartes. Tal com va dir Einstein: “Tot s’ha de fer tan senzill com sigui possible, però no més senzill.”

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.