Situació de Rafael Holdings després del fracàs dels seus últims assajos clínics

El component CPI-613 (devimistat) de Rafael Pharmaceuticals va fallar en dos assajos clínics, corresponents a la tercera fase del procés d’investigació. Segons la nota de premsa de la companyia, els estudis anomenats Avenger 500 i Armada 2000 estaven dirigits a pacients de càncer de pàncrees i leucèmia. Els resultats del primer assaig no van assolir els objectius previstos. I, per aquesta raó, es va recomanar frenar l’estudi Armada 2000, també en funció de les dades obtingudes.

Aquesta notícia va provocar l’enfonsament de la cotització de Rafael Holdings. En una sessió, el preu va baixar més d’un 70%. Segons les característiques del model de negoci, la capitalització de mercat es va quedar lluny del seu valor intrínsec.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

Com ja havia explicat en altres articles, Rafael Holdings és una cartera d’inversions. El “Holdings” i el “Pharmaceuticals”, no és el mateix. En els últims mesos s’han fet passos per convertir ambdos negocis en una sola empresa. Hi ha una fusió pendent d’aprovar en una junta general d’accionistes. Però de moment, la companyia matriu segueix sent un nucli amb interessos en diferents participades.

La cartera d’inversions de Rafael quan es va separar de IDT a través d’una operació de spin-off estava formada per tres segments principals: Rafael Pharmaceuticals, Lipomedix i les propietats immobiliàries.

Rafael Pharmaceuticals és el negoci amb el pipeline d’assajos més avançat. La inversió del holding en aquesta companyia és a través de diferents instruments financers i un esquema complicat de societats. Aquest és un dels elements a tenir en compte quan es valora tot el conjunt. Fins ara era molt complicat entendre la dilució de les accions i el repartiment del grup, en el cas que el holding volgués augmentar la seva participació.

El propòsit de Rafael Pharmaceuticals és llençar al mercat el “Devimistat” com a component pel tractament de diferents tipus de càncers. La característica diferencial, o disruptiva, del devimistat (o CPI-613) és el seu focus en el metabolisme de les cèl·lules cancerígenes. A més de l’Avenger 500 i Armada 2000, la companyia té altres assajos oberts, en la primera i segona fase.

Amb els anys, el holding també ha incorporat noves participacions: The Barer Institute i Levco. El primer és un projecte d’investigació que té en nòmina diferents doctors, amb l’objectiu de desenvolupar altres components, similars al Devimistat. El progrés de les seves investigacions encara és molt incipient.

Pel que fa Levco, és una empresa israeliana liderada pel doctor Alberto Galizon, expert en l’aplicació de la nanomedicina per tractar el càncer. Al contrari que la resta de companyies, aquesta ha aparegut com un bolet i l’empresa no ha donat masses detalls dels seus progressos.

Quina és la situació actual de Rafael?

La situació actual de Rafael Holdings preocupa als inversors perquè els primers assajos han acabat en fracàs. I ara s’han de seguir pagant les despeses de la resta d’investigacions sense la previsió d’ingressos en un futur immediat. La investigació científica requereix molt temps i diners.

En aquests moments, l’únic sostén econòmic de la companyia són els rendiments de les propietats immobiliàries. Si això no funciona, toca endeutar-se o injectar més capital. Tenint en compte l’estructura financera sanejada del grup, les dues opcions són encara viables.

Durant els últims anys, Rafael ha diversificat en diferents projectes, més enllà de l’aposta al Devimistat. Tot i que aquests dos primers assajos eren la primera peça de l’engranatge. I van fallar.

L’optimisme que havia recollit el preu de l’acció durant els últims dos mesos estaven en mans dels assajos Avenger i Armada. El globus es va inflar en funció del seu èxit. Per això, quan es va publicar la nota de premsa, la cotització va punxar.

Aleshores vaig llegir comentaris com “és el que passa quan s’inverteix en accions binàries”. Entenc que una inversió binària et dóna opció a guanyar molt si tot va bé. I ho perds tot quan les coses van mal dades. Però Rafael no és així. I, molt menys, quan fa tres anys cotitzava a menys de 10 dòlars per acció. Llavors era una inversió tradicional on el seu valor intrínsec estava molt per sobre de la seva capitalització. Per valorar-la era tant fàcil com estimar el preu de tres immobles i t’emportaves un negoci biotecnològic gratis.

La composició de Rafael Holdings ha canviat amb els anys. Fins ara havíem tingut una amalgama d’inversions que van més enllà de l’aposta pel Devimistat. Si s’executa la fusió entre Rafael Pharma i Rafael Holdings, els inversors tindrem l’oportunitat d’analitzar una companyia de naturalesa farmacèutica.  Una proposta que personalment em sembla molt interessant, sobretot pel seu caràcter disruptiu en la investigació pel tractament del càncer.

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.