Anàlisi del spin-off de IAC de les accions de Vimeo

Aquesta setmana m’he interessat per la incorporació de Vimeo a la borsa. Es tracta del nou pas en solitari d’una plataforma audiovisual que fins fa poc formava part del conglomerat IAC, liderat per Barry Diller. En el recorregut d’aquest grup destaquen les separacions de diferents aplicacions i plataformes, com la cotitzada Match.com (Tinder) o el grup Expedia. Els seus èxits avalen la nova plataforma acabada d’estrenar al parquet, per això és interessant analitzar-la.

Abans de llegir les presentacions de Vimeo, era escèptic respecte el seu model perquè el comparava amb Youtube. Però la primera es presenta com un Software-as-a-Service (SaaS), enlloc d’una xarxa social on distribuir i compartir vídeos. La nova cotitzada posa el focus en els creadors i els dóna les eines necessàries per crear i editar. Està dirigida a professionals, així com també a petites i mitjanes empreses que vulguin comunicar-se amb un mitjà audiovisual.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

El desenvolupament de la tecnologia pròpia i les eines de la plataforma, són els principals intangibles de Vimeo. Aquestes característiques em permeten comparar a Vimeo amb Adobe Premiere, enlloc de fer-ho amb xarxes socials. En absolut tenen les dues les mateixes prestacions, però cobreixen les necessitats dels professionals que vulguin editar vídeo. A més, les dues marques ofereixen el seu programari guardat al núvol, a través de diferents nivells de subscripció. La tarifa bàsica d’Adobe són 20 euros al mes, mentre que “Pro” de Vimeo són 16 euros.

El recorregut de les dues companyies és una diferència remarcable, que es tradueix en el producte. Com l’Office 365, Adobe Premiere és un software que va néixer per ser instal·lat en un disc dur, en un entorn tancat. S’ha traslladat al núvol perquè les circumstàncies ho han demanat. En canvi, Vimeo va néixer com una plataforma de Internet. Per suposat, ha evolucionat des del seu naixement, però Internet forma part de la seva naturalesa. Això es veu en les integracions de la marca amb altres xarxes socials com Instagram. Així com el seu catàleg d’eines on hi ha la possibilitat de retransmetre en streaming.

Sense entrar en més detalls, aquest model SaaS el trobo atractiu. La inversió en tecnologia permet oferir un producte competent. La plataforma de Vimeo té el seu nínxol de mercat i evita competir directament amb els big players (TikTok, Youtube, Twitch…). A més, el seu model de subscripcions li permet adquirir i (sobretot) retenir els usuaris amb un horitzó temporal a llarg termini.

El preu del grup m’agrada menys. Acabada d’estrenar a la borsa, el preu de Vimeo va caure fins a cotitzar 6.800 milions de dòlars. Amb aquesta capitalització, la considero una empresa mitjana i en fase de creixement. Els resultats encara són negatius, mentre que els ingressos en els últims anys han augmentat a un ritme d’un 40%. Els marges del seu model, així com el ritme de creixement, li poden facilitar guanyar beneficis en els pròxims dos/tres anys.

Tant la perspectiva de creixement, així com la previsió de beneficis, són estimacions que poden canviar fàcilment per qualsevol motiu. Els ingressos de 2021 tan poden incrementar un 20% com un 30% més. I això pot afectar severament a la valoració. Per això prefereixo centrar-me en les dades que tinc a l’abast, per fer un raonament al voltant del preu de mercat i considerar si és car o barat. Per fer-ho, utilitzo el número d’usuaris de la plataforma.

Vimeo va tancar el primer trimestre amb un volum de 1,55 milions d’usuaris, que pagaven pels serveis. A part queden els subscriptors freemium, que segueixen sent usuaris potencials. Un cop descomptat el deute net, l’Enterprise Value de Vimeo és 6.600 milions de dòlars. Si dividim aquesta xifra pel número d’usuaris, el preu per subscriptor és 4.251,12 dòlars.

Si haguéssim d’adquirir tot el negoci de Vimeo, seria just pagar 4.251,12 dòlars per cada usuari que té? Això ho hem de revisar amb perspectiva. L’empresa informava en els seus estats financers que l’ingrès mitjà per usuari (ARPU) era 233 dòlars. Hi ha un petit percentatge de clients que paguen fins a 900 dòlars per any, però una gran majoria no arriba fins els 200 dòlars. Si dividim el preu dels usuaris pels ingressos sabem que tardariem18 anys en recuperar la compra. Això sense tenir en compte els costos per mantenir aquests número de subscripcions. Un cop descomptades les despeses variables, així com les fixes (lloguers de datacenters, subministraments, costos corporatius…), el temps per cobrir aquesta inversió seria més llarg.

Hi ha diferents factors que ens poden canviar la perspectiva i justificar que 4 mil dòlars és un preu just per cada usuari. El més significatiu és la previsió de l’agument de l’ARPU. No només ens importa que la companyia agumenti subscriptors amb els anys, sinó que la base actual estigui disposada a pagar més per a més prestacions. Per això, una previsió d’un ARPU més elevat, ens justificaria el preu per usuari. D’aquí un any hi haurà més empreses que vulguin retransmetre en streaming, amb una subscripció de fins a 800 dòlars per any? Això no ho tinc tan clar.

Una segona opció que ens pot justificar el preu, és que hi hagin altres intangibles a tenir en compte a part de la base d’usuaris de Vimeo. És veritat que aquests són el principal origen dels ingressos de la companyia. Però és possible que Vimeo tingui alguna tecnologia que pugui ser d’interès per un competidor, o per una altra companyia que vulgui entrar en el sector del vídeo. Hauriem de tenir el feedback d’algú del sector per saber-ho amb una mica més de profunditat.

Hi ha molts dubtes al voltant del preu. Un altre són els comentaris d’un article del Wall Street Journal, on comentava que les valoracions fetes del negoci abans del spin-off estaven a nivells molts semblants a la capitalització actual, o inferior. La última valoració feta amb motiu d’una ronda de finançament, executada el mes de gener, va situar el preu de Vimeo al voltant dels 6.000 milions de dòlars. Això és una bandera vermella que indica que el preu de mercat actual és molt ajustat.

Segueixo considerant Vimeo com un model interessant de SaaS en un nínxol de mercat molt específic. El model té la capacitat de créixer i obtenir un rendiment molt atractiu. Malgrat la possible oportunitat en un context d’spin-off, considero que el preu encara és una barrera per invertir-hi. Per això, una bona opció és esperar assentats darrera la barrera, a veure si el mercat ens ofereix un moment millor.

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.