La fusió de Warner amb Discovery encén la guerra del streaming

Warner Brothers Logo

L’aventura de WarnerMedia amb AT&T està arribant al seu final. Fins ara una divisió del grup telefònic, WarnerMedia és la suma de la plataforma HBO, canals de televisió (CNN, TNT…) a més del catàleg cinematogràfic de l’estudi Warner Bros. Aquesta setmana AT&T va anunciar la desinversió d’aquest conjunt d’actius i la posterior fusió amb Discovery. La borsa veurà néixer un nou grup d’entreteniment i un player a tenir en compte en la guerra de les plataformes d’streaming.

AT&T va anunciar la separació de WarnerMedia, el passat dilluns 17 de maig de 2021. La operació corporativa implicarà un spin-off dels actius de Warner i la fusió d’aquests amb Discovery. A més del catàleg d’intangibles de la primera, la nova cotitzada serà la propietària dels diferents canals de televisió com Discovery Channel, Food Network o the Oprah Winfrey Network. Els inversors d’AT&T es quedaran amb la participació majoritària, amb un 71% del capital.

La lògica d’aquesta operació la podem trobar en l’intent d’AT&T en alliberar el valor de WarnerMedia. Però alguns analistes apunten que també és una solució als problemes de liquiditat i endeutament, que està patint la telefònica. L’empresa està disminuint pes i retornant al core business. En el cas d’aquesta desinversió, rebrà un pagament mitjançant una combinació d’efectiu i bescanvi d’accions. En un altre flanc, també ha reduït la participació que tenia a DirecTV.

Pel que fa el grup Warner, aquesta ha tingut diferents revessos i èxits durant la seva història. No hem de viatjar gaire lluny en el temps per topar-nos amb la fusió de Time Warner amb American Online. Un acord multimilionari que havia de sacsejar els fonaments de la industria de l’entreteniment i Internet. Els mitjans de comunicació van batejar-lo com el primer tracte sense corbata. Però va tardar poc en quedar com un tracte fallit, sobretot pels problemes comptables que amagava AOL. No obstant Warner havia tingut bodes més fructíferes, com les fusions amb Turner Broadcasting i Time Inc, durant els 80 i 90. Ha plogut molt des que els germans Warner van fundar un dels estudis cinematogràfics més emblemàtics de Hollywood.

Oficialment, Time Warner (més endavant WarnerMedia) va passar a formar part del gegant AT&T l’any 2018. Però l’anunci d’adquisició va ser el 2017 i es van haver de superar moltes traves judicials per aconseguir-ho. Els tribunals per a la competència consideraven que la suma de les companyies formava un grup que concentrava un poder considerable en el sector de les telecomunicacions i de l’entreteniment. Tot i així, aquest tipus de combinacions estaven a l’ordre del dia. Comcast, el gegant del cable americà, també havia sigut protagonista d’una gran fusió, combinant media i distribució, amb l’adquisició de NBCUniversal. Finalment, els tribunals van donar llum verda a AT&T i la compra es va tancar per 85.000 milions de dòlars.

“Fusionar contingut i distribució no té cap sentit”, menciona John Malone, pioner de la industria del cable i un dels principals accionistes de Discovery. Són dos models de negoci diferents. L’objectiu de les empreses de telecomunicacions és sumar usuaris, mitjançant la inversió de capex en infraestructures. En canvi, els grups d’entreteniment han de dedicar els seus esforços a sumar fans, a través de la producció de bons continguts.

L’entesa entre WarnerMedia i la telefònica, era com la barreja de l’oli amb l’aigua. A part d’oferir paquets tancats de telefonia amb accés a plataformes de streaming, no hi ha més sinèrgies per explotar. Des de l’adquisició, la cotització d’AT&T s’ha comportat pitjor que els selectius de referència com l’Standard & Poor 500. Els inversors prefereixen apostar per cotitzades que juguen al 100% en la industria de l’entreteniment, no conglomerats que barregen negocis diferents.

La biblioteca que amaga Warner és digne d’admirar. Segons Mattthew Ball a “What Is an Entertainment Company in 2021 and Why Does the Answer Matter?”, destaca el seu catàleg com a únic, tant pel que fa videojocs, com pel·lícules i televisió. En catàleg de Warner, hi ha la franquícia de les pel·lícules de “Batman”, “Harry Potter” i “El Senyor dels Anells”. En termes de recaptació, aquests títols només són superats pels móns cinematogràfics de Marvel i Star Wars, i les pel·lícules de James Bond.

Per altra banda, HBO és el canal amb la trajectòria més llarga de la industria del cable. Fundat per Charles Dolan, va ser el pioner del pay-per-view en l’àmbit cinematogràfic i actualment ha passat a formar part del mapa de l’streaming. Tot i que l’aposta d’AT&T pel seu creixement ha sigut discreta i plena d’alts i baixos.

Inicialment, HBO oferia en streaming els continguts corresponents a les produccions i llicències que tenia aquesta marca. Però quedaven al marge totes les pel·lícules dels estudis de Warner Bros., que si estaven disponibles en altres plataformes. “Batman Begins”, per exemple, es podia veure a Netflix. Més endavant, AT&T va prendre una decisió lògica. Va integrar tota l’oferta que tenia en propietat en un únic canal anomenat HBO Max. Però els continguts estaven limitats segons els nivells de subscripció. Per accedir a tot el catàleg el subscriptor havia de contractar el paquet més car, i superior a altres plataformes que oferien més varietat.

Aquest conjunt d’obstacles va alentir l’expansió de Warner com un veritable competidor. Actualment, Netflix i Amazon es reparteixen el pastís de l’streaming amb 200 milions de subscriptors a cada plataforma. Disney+ avança amb força i ja suma més de 100 milions de subscriptors. En canvi, HBO i HBO Max segueixen sent plataformes complementàries amb 44,2 milions de membres actius.

La unió de WarnerMedia amb Discovery posa un punt de coherència a l’entorn de l’entreteniment. Sembla que és millor que ajuntar AOL amb Time Warner. I més fàcil d’entendre que quan AT&T es va enamorar de Time Warner. O Comcast amb NBCUniversal. Al final, estem parlant de dos grups de continguts on la creativitat és l’activitat principal per registrar ingressos. Sigui a través de la producció de documentals, com els que fa Discovery, o mitjançant la ficció amb castells, elfs i herois emmascarats. I AT&T podrà dedicar-se a donar d’altes d’usuaris per ofertes telefòniques.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.