Cartera Valkyria Any 2020: Resum financer d’un any intens

La cartera Valkyria va tancar l’any 2020 amb un augment d’un 8,97%, comparat amb una pujada d’un 16,26% del Standard & Poor’s 500 i una caiguda d’un 15,45% del Ibex-35. Un resultat tímid si comparem el rendiment de la cartera amb els bons resultats registrats a les borses americanes. Sobretot en sectors com el tecnològic o altres actius com les monedes digitals (Bitcoin, Ethereum…).

Durant l’any 2020, Valkyria ha registrat un rendiment d’un 8,97%. Hi ha quatre factors principals que han influenciat aquest resultat: l’augment del patrimoni, l’alta rotació d’actius, la devaluació del dòlar i el canvi d’estratègia. Tots ells propiciats per l’impacte del coronavirus. La caiguda que van patir les borses entre el mes de febrer i març, van oferir la oportunitat de comprar moltes cotitzades a preus atractius. Haig d’admetre que em costava confiar en la ràpida recuperació, sobretot en un context d’histèria i pessimisme. Tot i així, vaig transferir estalvis a la cartera i vaig comprar més accions de PayPal, Danaher, Levi Strauss

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

La rotació em va permetre aprofitar aquell context, però l’augment del patrimoni va afectar al rendiment global. La injecció d’efectiu, si no s’utilitza, es tradueix en un rendiment més baix. I això és el que em passa la majoria de temps, doncs la liquiditat de la cartera és d’un 40%, quan no hi ha tempesta.

L’exercici 2020 ha sigut el tercer millor any de la història de la cartera. De tots ells, sense cap mena de dubte l’any 2013 va ser l’estrella, quan concentrava tot el patrimoni en quatre o cinc idees/empreses (Yahoo!, AIG o Bankia…). El va seguir un període molt dolent i massa llarg. Sobretot comparat amb la resta de mercats, on era fàcil guanyar-hi un bon pessic. Fins i tot l’Ibex-35 va tancar uns quants exercicis amb beneficis! Per la meva part, durant aquesta època es va barrejar primer la complaença i després una situació personal complicada.

Sort d’aquests temps difícils. A partir de llavors m’ho vaig agafar seriosament i vaig adoptar un perfil més professional. També va coincidir amb la meva etapa d’analista i això es va reflectir tant en els estudis, com en la millora progressiva dels rendiments. La “Gran Victòria” va ser el 2018, quan la Valkyria va registrar un 0,33%. Tot i ser una misèria des del punt de vista quantitatiu, vaig aconseguir refugiar-me de la devastació dels parquets del mes de desembre. En qüestió d’un mes, aquell any molts fons d’inversió van passar de sobte als números vermells. Però la meva cartera va salvar la temporada.

Inversions de la cartera Valkyria

Mitjançant la cartera Valkyria inverteixo sobretot en accions de diferents sectors dels Estats Units. Durant l’any 2020, PayPal va ser la companyia que va registrar més beneficis amb un augment d’un 78,69%. Garrett Motion va ser la companyia amb més pèrdues amb una caiguda d’un 68,26%. A 31 de desembre, Rafael Holdings era la inversió majoritària, representant un 15,15% sobre el total. Seguida per Levi Strauss amb un 6,33%.

Adjunto una taula amb la llista de rendiments anuals, classificats de més a menys. Els noms de color gris són les posicions que vaig tancar durant l’exercici:

Posicions Tancades

L’estampida del sector de moda: PAYPAL HOLDINGS (+78,69%)

Vaig comprar accions de PayPal quan va separar-se de eBay. Carl Icahn va ser un dels principals inversors que va alimentar el spin-off de la companyia, l’any 2014. Considerava que PayPal tenia un potencial elevat, i el seu valor augmentaria un cop s’independitzés de la casa de subhastes online.

I així va ser. Les accions de PayPal en solitari van registrar entre un 20% i un 30% anual, des del seu spin-off. Gràcies a una combinació de creixement orgànic i adquisicions, el número d’usuaris va augmentar gradualment, com també el volum de transaccions.

L’”efecte pandèmia” va col·locar PayPal en el bàndol de les cotitzades guanyadores. Podem classificar la plataforma com un servei bàsic, que necessitem per contactar amb l’exterior, i per això vaig acumular més posicions durant el crac. La recuperació del preu va ser ràpida i es va multiplicar per dos en qüestió de mesos.

Passat aquest temps, segons els multiplicadors (EV/Cash Flows), vaig considerar que la cotització ja era molt superior a les previsions més optimistes del grup. Vaig vendre tota la posició. Probablement, el mercat espera que es repeteixi una i una altra vegada la pandèmia, i la plataforma es beneficiï dels seus efectes. Considero que és difícil que això passi.

Conglomerats que mai fallen: DANAHER CORPORATION (+53,26%)

Com Constellation Brands o Teledyne Technologies, Danaher Corporation és un conglomerat que sempre ha crescut. Ho ha fet en el sector de la sanitat, un dels més involucrats en solucionar la propagació del coronavirus. Vaig aprofitar la caiguda de la seva cotització per fer una inversió temporal, que va donar fruits tan bon punt tots els mercats es van recuperar.

I si ho torna a fer? IDT CORPORATION (+4,37%)

He entrat i sortit de IDT Corporation, any si, any no. Ja ho havia fet per aprofitar els spin-off de Zedge i Rafael Holdings. A principis d’any la meva inversió a IDT era per les bones perspectives de la seva nova marca Boss Revolution. La cotització es va mantenir estable i no va pujar fins mesos després de vendre, perdent-me tota la pujada.

Alguns analistes assenyalen que IDT executarà una nova operació corporativa. Potser tornaré a entrar-hi…

El repte: NEW RESIDENTIAL (+1,07%)

Va ser un breu experiment en el sector financer relacionat amb el sector immobiliari. Em va costar molt entendre el seu funcionament i vaig decidir que no tenia la capacitat de comprendre com evolucionaria. Ho vaig provar, no va funcionar. Podia haver sigut pitjor.

Quan un arbitratge falla: ACACIA COMMUNICATIONS (-2,27%)

Oportunitat d’arbitratge que va aparèixer quan Cisco va anunciar la compra d’Acacia Communications, l’any 2019. Si no hi havia cap inconvenient la operació s’havia de tancar el 2021 i em facilitaria un rendiment còmode d’un 8%.

Però durant aquest temps han passat moltes coses! La caiguda del dòlar va ser un dels factors que més va afectar als rendiments. Actualment és possible que l’adquisició es cancel·li per decisió de Cisco, o que l’operació es resolgui en els jutjats.

La caixa de Pandora: SIRIUS XM HOLDINGS (-6,84%)

Sirius XM Holdings va obrir una nova etapa amb l’adquisició de Pandora i jo em vaig apuntar al nou espai radiofònic. Més endavant vaig valorar en profunditat les possibilitats de Sirius XM: un model de negoci reservat als Estats Units i Canadà, sense ànims d’ampliar horitzons. I les noves subscripcions estaven lligades principalment als propietaris de vehicles. Aquesta reflexió em va convèncer poc i per això vaig vendre a mitjans d’any.

El 7 de gener, Sirius XM va publicar un avançament de resultats on a més d’informar dels beneficis anuals, va advertir del deteriorament del fons de comerç per 1.000 milions de dòlars. Aquesta quantitat és un apunt comptable, però ens informa que les expectatives posades en Pandora eren massa altes. Segons el fet rellevant de la companyia, les previsions fetes per l’estructura de royalties van ser excessivament optimistes.

A què es dedica? DISTRIBUTION NOW (-8,10%)

Vaig vendre les accions de DNow a principis d’anys, quan vaig purgar les empreses que portava arrossegant durant molt de temps. A vegades, la reflexió sobre problemes que teníem abandonats ens comporta sorpreses. En aquest cas, em va permetre reconstruir un model de negoci que no havia entès.

Quan vaig comprar DNow, ho vaig fer amb el propòsit d’invertir en un fabricant i distribuïdor de material pel sector petrolífer. Es dirigia sobretot a clients que treballaven en la perforació i transport del cru. No vaig entendre que DNow no comptava amb cap tipus de producte propi i era en realitat un gran magatzem.

Per altra banda, vaig confiar en les opinions de molts inversors. Alguns, també gurús del sector financer. Tot i així, l’empresa va demostrar com s’havien equivocat. Ni va fer bones adquisicions, ni els directors eren tan fantàstics. I el seu CEO, Robert Workman, el van fer fora d’un dia per l’altre…

Ja ho fa bé, però…: FOX CORPORATION (-29,10%)

Altre vegada vaig caure en l’error d’invertir en el segon de la llista. Quan Disney va comprar els continguts de la Fox, les cadenes de televisió, els estudis i els canals de cable es van constituir amb el nom de Fox Corporation. Una nova cotitzada, que llavors semblava molt llaminera.

Però, ni les cadenes, ni els canals, són els preferits de l’audiència americana. La Fox News no és la CNN. La Fox Sports no és la ESPN. I així, “suma y sigue”.

Per altra banda, també vaig repetir l’error de Tribune Media. En el sector de l’entreteniment hi ha empreses que funcionen molt bé, com són les televisions petites. En canvi, els canals de cable amb poca audiència, tenen més dificultats. Entre aquestes activitats es poden crear sinèrgies, però la barreja també pot malmetre els beneficis d’un grup de comunicació.

El pitjor de Honeywell: GARRETT MOTION (-68,26%)

Garrett Motion ha sigut la pitjor proposta dels últims anys, tot i salvar-me del procés de concurs de creditors. I va ser pels pèls.

El nom de Garrett va entrar a la meva òrbita després que Honeywell tanqués diferents spin-off amb èxit. La lògica de la inversió era fàcil: Si aquelles havien funcionat, per què no hauria de passar el mateix amb el negoci de Turbo Chargers?

La dificultat de valorar el resultat d’un spin-off, és llegir els estats financers del que abans era un segment, com tota una empresa en conjunt. Quan es presenten els resultats proforma, sempre hi falta alguna cosa. Un crèdit pendent d’executar, un passiu que es quedarà la companyia, etc. En el cas de Garrett, hi faltava una llarga llista de pagaments que hauria de fer a Honeywell durant diversos anys.

Aquest element em va passar per alt, i era important. Els pagaments, destinats a compensacions pels perjudicis de l’ús d’amiant, tenien un impacte important en els comptes de la companyia. Això va deteriorar els resultats de diferents anys. I, el 2020, va ser desastrós. Fins el punt que Garret Motion va sol·licitar el “Chapter 11” per renegociar els passius.

Ara Garrett és carnassa pels hedge funds que s’aprofiten de les reestructuracions. Després de perdre-hi un 68%, ja no és cosa meva.

Posicions Obertes

El Tesla de les hamburgueses: BEYOND MEAT (+70,18%)

Una de les incorporacions més sonades de l’any 2019 (a la meva cartera). La van arribar a nomenar el Tesla de les hamburgueses i comptava amb el pedigrí de la família Gates com un dels principals inversors de la companyia.

Vaig invertir quan l’eufòria per la companyia va desaparèixer i el parquet semblava desencantat. Sobretot després que els Gates haguessin venut. Però a finals de 2019 va registrar una pujada respectable i durant aquest últim any es va recuperar del crac, quan vaig aprofitar per vendre una part amb un 100% de benefici.

En el context dels mercats actuals, on dominen Teslas, SaaS, SPACs i Bitcoin, sembla que Beyond Meat ha perdut pistonada. S’ha quedat enrere. BYND és un negoci amb un fort component d’investigació, però que està al servei de la producció alimentària i la venta al retail i als restaurants. Això queda molt lluny d’altres empreses amb més glamour, que ofereixen serveis en el cloud.

Però s’ha de tenir en compte que Beyond Meat ha superat la fase de startup, augmenta progressivament el seu volum de ventes i ha incorporat capacitat de producció mitjançant una nova fàbrica a Holanda.

No és Viacom: THE WALT DISNEY COMPANY (+58,34%)

En un resum trimestral vaig escriure que invertir en Walt Disney no és el mateix que apostar per Viacom. Principalment perquè el comportament de Walt Disney ha sigut sempre superior als seus competidors. No havia adquirit accions de la companyia abans de la pandèmia, però sempre m’havia agradat, i vaig aprofitar l’escenari borsari per fer-ho.

Ja fa temps, en una entrevista a John Malone li van demanar pels futurs líders de l’streaming. El magnat de l’entreteniment, va contestar que sense cap mena de dubte, el primer era Netflix i el segon Amazon Prime. El més difícil era endevinar la disputada tercera posició. En aquells moments hi havia una llarga llista de candidats DAZN, HBO, Hulu

Ara, sense cap mena de dubte podem indicar que el tercer és Disney+. A més, ha demostrat que té la capacitat i la voluntat per arribar a la primera posició i substituir a Netflix. Per aconseguir-ho ja ha capgirat el seu model per fer del streaming la peça fonamental del grup.

Quan obrin altre vegada els parcs, i també els hotels i restaurants, és possible que aquesta inversió em pagui el viatge a Disneylàndia.

L’atac a la jugular: RAFAEL HOLDINGS (+38,86%)

Rafael Holdings és la meva “gran aposta”. La participació a la companyia és més d’un 15% sobre el total, això representa més del doble que la resta d’inversions. El motiu principal d’aquesta concentració és la relació risc-benefici de les activitats de recerca del grup, a més d’altres característiques tècniques de la seva pròpia cotització.

Rafael Holdings segueix classificada com a “Real Estate”. Fins l’any passat la majoria d’ingressos provenien del lloguer de dos immobles, un a Newark, Nova Jersey, i l’altre a Israel. Però Rafael també és l’inversor majoritari de Rafael Pharma i Lipomedix. Les activitats d’investigació d’aquestes empreses aporten el component d’opcionalitat, i el potencial de creixement.

El parquet segueix valorant l’empresa segons els seus últims estats financers d’activitats immobiliàries. En canvi, Rafael Pharma està provant el Devimistat en pacients, corresponent a la fase III de desenvolupament, i es preveu que s’acabi el mes d’abril del 2021. Si la FDA donés la llum verda al tractament, Rafael podria començar a registrar ingressos i serviria de catalitzador per impulsar la capitalització de tot el grup.

L’estrella de la cartera: CABLE ONE (+38,15%)

Segueixo a Cable One des que es va separar de Graham Holdings. És una inversió que s’ha comportat extraordinàriament gràcies a la seva activitat i a les adquisicions corporatives, en el sector de les telecomunicacions. Des de la seva incorporació a la borsa ha sumat ingressos mitjançant la expansió territorial, a través dels Estats Units rurals. Durant aquest any ha sumat un fantàstic 38,15%, però podria haver-ho fet molt millor si hagués acumulat posicions durant el mes de febrer.

Segueix el guió: LEVI STRAUSS (+11,24%)

El pronòstic de Levi Strauss era bastant previsible durant aquest últim any. Havia comprat les accions de la companyia dels texans mesos després de la seva incorporació a la borsa. Tot i ser una marca líder i reconeguda en el seu segment retail, havia passat desapercebuda. I la pandèmia va reduir a mínims el preu de la cotització, quan vaig acumular més títols.

Els directius de la companyia van aplicar la tàctica de pandèmia, que molts grans negocis havien fet servir: Levi’s va tancar temporalment la majoria d’establiments propis, de la Xina als Estats Units. També ho van fer les seves botigues associades. Alhora, va augmentar el volum de deute i va potenciar el seu canal de vendes online.

Tot i que Levi’s no ha capgirat el seu model de negoci, la cotització s’ha recuperat progressivament. El canal online segueix sent un afegit en el negoci total, no el core business – com és el cas de Disney. Per aquest mateix motiu, després de la recuperació, considero que també s’acosta la hora de vendre.

Diuen que el “value” no funciona: BERKSHIRE HATHAWAY (0,99%)

Valor refugi. Segueixo defensant el conglomerat de Warren Buffett com alternativa a un fons d’inversió tradicional. El rendiment acumulat de l’empresa, durant les últimes dècades, ha superat l’índex Standard & Poor’s 500. Sobretot quan les borses han patit.

Fa uns mesos vaig acabar enganxat en una estúpida discussió de Linkedin perquè vaig fer la proposta d’invertir en Berkshire Hathaway pels pròxims 10 anys. Em van dir que era una opció “típicament value”. Em va costar quedar-me callat. vaig indicar que era difícil definir un conglomerat tan gran, que opera en diferents fronts, amb el nom simple de “value”.

La discussió va acabar amb un CFA dient-me que “lo tengo muy claro”, “Buffett es claramente value”, i “lo ha hecho muy mal, a pesar de lo que digan los números”. En fi, discussió estúpida. Sigui “value”, “growth” o “espantapájaros”, es una bona alternativa als milers de fons d’inversió que han perdut el que no està escrit durant aquest últim any 2020.

Un spin-off clàssic: PROG HOLDINGS (-2,24%)

Última incorporació de l’any a la cartera. PROG Holdings neix d’un spin-off executat per Aaron Holdings amb l’objectiu de separar les divisions de Progressive Leasing i Vive.

L’activitat d’aquestes dues divisions és diferent del core business d’Aaron. Progressive, és una plataforma web que permet als seus usuaris llogar material en diferents establiments associats. Aaron, en canvi, són un conjunt d’establiments físics distribuïts per Estats Units i ofereixen ells el material de lloguer , que generalment són mobles i equipament per a oficina.

La diferència entre els dos negocis, les seves característiques i les seves estructures financeres, són els principals atractius d’aquest spin-off. En els pròxims dies afegiré un article a la pàgina sobre tota la operació.

La participació nacional: MIQUEL Y COSTAS (-6,53%)

Inversió conservadora i també refugi. Durant la pandèmia ha seguit el guió de reduir l’estructura de costos al màxim, mentre era difícil preveure com evolucionarien els ingressos.

Pendents dels activistes: EVERGY INC. (-8,2%)

NextEra Energy va fer una proposta fallida per adquirir Evergy Inc., durant l’últim trimestre del 2020. La direcció de la companyia s’hi va oposar directament. Però diferents accionistes van mostrar-se favorables a l’opció d’ajuntar Evergy Inc. amb qualsevol grup energètic de dimensió estatal.

Un d’aquests accionistes va ser Elliot Management, de l’inversor Paul Singer. El fons s’havia introduit a la companyia mesos abans amb la intenció de millorar la seva estructura de costos i/o executar una operació corporativa.

Vaig comprar Evergy amb l’esperança que acceptés finalment la proposta de NextEra, però no han publicat més notícies. Pendent dels resultats anuals, estic valorant si continuaré amb la inversió.

Valkyria 2.0: MARCHEX (-11,82%)

Considero que és l’estrella per a la Valkyria 2.0. Recull les condicions d’una inversió barata, amb un negoci innovador, que està vivint temps extraordinaris. Es tractaria de la combinació perfecte entre una aposta d’inversió en valor, creada per diferents decisions estratègiques de l’empresa.

Vaig comprar Marchex en el quart trimestre del 2020 i la poca liquiditat de l’acció s’ha reflectit en moviments volàtils del preu. A tancament d’any el rendiment era negatiu, però espero que prosperi durant el 2021. Per a més informació de la cotitzada, vaig presentar la seva anàlisi al Value Investors Club i el resum el vaig publicar a “Marchex, una idea d’inversió pel VIC”.

La turnaround story: CONSOLIDATED COMMUNICATIONS (-12,97%)

CNSL forma part de la nova estratègia que vaig adoptar l’últim trimestre. La idea neix a partir d’una inversió en la companyia del fons Search Light Investment, especialitzat en el sector de les telecomunicacions. A través d’aquesta injecció de capital, l’objectiu era facilitar liquiditat a la cotitzada.

A partir d’aquest tracte, Consolidated Communications s’ha compromès a actualitzar les seves infraestructures, “passar fibra” i ampliar la seva cobertura territorial. També ha negociat els crèdits, ha retardat els venciments, i ha eliminat els dividends que pagava anualment.

Aquests són alguns dels aspectes d’una possible turnararound story, en un sector on destaquen els monopolis – la majoria dels mercats locals estan dominats per una empresa, o màxim dues. I es poden aprofitar fàcilment les economies d’escala per incrementar els marges.

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.