Marchex, una idea d’inversió pel Value Investors Club

Ahir vaig enviar la meva primera idea d’inversió al Value Investors Club de Joel Greenblatt. Vaig analitzar Marchex (MCHX), una empresa que aplica tècniques d’intel·ligència artificial per a l’optimització dels processos de venta. Al contrari que altres propostes, és una idea poc sofisticada, però que està acompanyada de catalitzadors que la converteixen en una inversió amb potencial.

Fa molts anys que segueixo el Value Investors Club. És una pàgina web que aglutina diferents idees i s’assembla a qualsevol altres fòrum de finances. El que fa especial a aquesta pàgina és el filtre. Per convertir-te en un membre de la comunitat i accedir les anàlisis més recents has d’enviar una proposta pròpia. I no val qualsevol cosa. Són exigents en l’explicació, en les xifres i com més gran és una empresa, més minuciós ha de ser l’informe.

Marchex és una companyia que em va cridar l’atenció a través de la publicació d’una tender offer que van anunciar a l’agost. La mateixa empresa, conjuntament amb el fons Edenbrook Capital compràven 10 milions d’accions. La primera oferta, a 1,96 dòlars per títol va ser desestimada i van apujar-la fins 2,15 dòlars per títol. Era l’avís que hi havia algú, a més de la mateixa companyia, que estàven interessats en una part del pastís. I, a més, fixaven un preu de referència.

Alhora, Marchex va executar una desinversió de dos segments de negoci (Call Marketplace i Leads). Durant molts anys, l’activitat principal de la companyia ha sigut la distribució d’anuncis a través de pàgines web i cercadors. Havia començat oferint fins i tot serveis de SEO. Però, mica en mica, i sobretot gràcies a una venta de dominis a GoDaddy, va adquirir diferents empreses: Telemetrics, Callcap i Sonar Technologies.

Aquestes noves companyies van formar un nou segment propi, el d’Call Analytics. Mitjançant aquesta divisió, l’empresa ofereix la possibilitat d’integrar intel·ligència artificial en el procés de venta per telèfon o a través de missatges. Els nous desenvolupament de deep learning permeten que diferents plataformes tecnològiques de Marchex indiquin als venedors quan estan a punt de tancar una venta amb èxit.

En comparació amb els altres dos segments, la divisió d’Analytics té un major avantatge competitiu, al basar-se en tecnologia i en bancs de dades propis. I, en canvi, no depèn d’altres proveïdors per crear ingressos. El percentatge de creixement d’aquesta àrea és més gran i també ho són els seus marges. Aquests són alguns dels motius perquè Marchex s’ha convertit en Marchex Analytics, exclusivament.

L’anàlisi és poc sofisticat perquè està enfocat en una empresa que té un model de negoci d’startup i cotitza menys de 100 milions de dòlars. Tampoc disposo d’un historial de dades de la seva activitat actual, ja que fins ara no desglosava els ingressos per segments. Però l’experiència històrica de la companyia ens demostra que la direcció sempre ha conseguit tancar cada any en positiu. I, actualment, disposa d’un coixí de 28 milions de dòlars un cop descomptat el deute, per enfrontar-se a la nova etapa. La qüestió és que també la comunitat financera es fixi en ella.

 

This post is also available in: Castellà

2 Comments

Leave a comment
    • L’empresa si que treballa en un sector sofisticat, la idea de inversió no ho és gens. No he fet un model de previsions (optimista, pessimista, blablabla). Només m’he fixat en un procés de transformació i en unes finances sanejades. És bastant simple!
      Molt bon any 2021!

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.