El model de JCPenney no sobreviu i demana el concurs de creditors

JCPenney va sol·licitar el concurs de creditors després de dies de confinament i establiments tancats. El divendres 15 de maig de 2020 l’empresa va informar que s’acollia al chapter 11 i seguia mateixos passos d’altres retailers com J. Crew o Sears. Tot i que es tractava d’una mort anunciada, el coronavirus va aconseguir rematar la feina.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

La crisi de l’any 2008 va donar el primer cop d’efecte al model de JCPenney. Des d’aleshores, el volum d’ingressos dels grans magatzems va disminuir. L’any 2019 va tancar l’exercici amb 268 milions de dòlars de pèrdues i un flux de caixa insuficient per pagar els interessos dels deutes. Amb més de 840 establiments tancats per la pandèmia, seguir pagant als creditors era impossible. El concurs es va sol·licitar un cop s’havien deixat de pagar un mes d’interessos, segons The New York Times.

Reanimar el model de JCPenney

Fa deu anys, William Ackman va il·lusionar al parquet quan va intentar reflotar a la companyia, amb un canvi estratègic. Mitjançant el hedge fund Pershing Square Capital, va adquirir una participació majoritària de JCPenney i va jugar el rol d’inversor activista. A més de proposar a Ron Johnson d’Apple com a conseller delegat, Ackman també tenia la vista posada en els edificis. JCPenney comptava amb un llarg catàleg de propietats, que l’inversor volia dividir en una empresa independent. Mitjançant la constitució d’una REIT, els immobles es podien llogar i pagar un tipus fiscal més baix pels beneficis registrats. El principal client de la nova societat immobiliària seria la mateixa cadena de centres comercials i les dues societats cotitzarien a la borsa.

El pla de separar els immobles era una fórmula habitual dels hedge funds, per obtenir beneficis. Starboard Value va proposar el mateix a la cadena Macy’s. Però, ni Ackman, ni Starboard Value, van aconseguir executar aquestes operacions. Actualment, Macy’s segueix cotitzant però també està a la corda fluixa.

A més del coronavirus, altres factors han esgotat el model dels department stores. Com tot el sector del retail, aquest tipus de companyies han sigut víctimes dels canals online, liderats pel gegant Amazon. Els consumidors tenen diferents canals de compra. Els grans magatzems, on abans ho trobaves tot, han sigut substituïts directament per Internet.

Per altra banda, les marques que decideixen vendre en aquests centres comercials, s’han d’adaptar a les seves polítiques. Si comença la temporada d’estiu, han de renovar els inventaris. O algunes promocions no les poden aplicar als seus productes. I, per aquests motius, hi ha marques que prefereixen canviar i vendre en les seves pròpies botigues. O també potenciar un canal online. Enlloc d’estar a les ordres d’una cadena on disminueix el número de visitants anuals.

Segons el New York Times, s’estima que altres centres comercials es declarin en concurs de creditors o facin fallida. Seria una reacció en cadena, que podria durar fins l’any 2021. Mentrestant, la reestructuració financera de JCPenney, es farà a porta tancada.

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.