Cartera Valkyria Juny 2019: Rafael Holdings i arbitratge

La cartera Valkyria va tancar el primer semestre de 2019 amb un increment d’un 12,79%, comparat amb una pujada d’un 17,35% del Standard & Poor’s 500 i un 7,72% del Ibex-35.

A dia d’avui la cartera d’inversions Valkyria està diversificada en diferents sectors dels Estats Units i Espanya. D’aquests, destaca el sector de l’entreteniment i les telecomunicacions: Madison Square Garden Networks, WideOpenWest, Cable One, IDT i Sirius XM. La tecnologia i la biotecnologia també tenen un pes específic amb Finjan Holdings, Rafael Holdings i PayPal. Complementen la cartera l’empresa del sector retail Foot Locker, les companyies industrials DNow, Garrett Motion i Miquel y Costas. I, finalment, una participació en el conglomerat Berkshire Hathaway.

Durant el primer semestre de l’exercici 2019, el rendiment corresponent només a les accions en cartera ha sigut un 19,66%. Rafael Holdings ha sigut l’empresa que ha registrat el rendiment més elevat (+263,53%), mentre que l’evolució de Foot Locker ha sigut la pitjor (-20,%).

Els canvis més significatius d’aquest període han sigut la venta de tota la inversió en WeightWatchers, després de recuperar un 8%; entre diferents baixades i pujades. El motiu: Després de realitzar quatre investigacions sobre l’efecte Oprah Winfrey, vaig arribar a la conclusió que l’impacte de la presentadora no era suficient per cobrir les deficiències del projecte. Sobretot del seu management.

També destaco la meva primera operació d’arbitratge: la integració de Celgene a Bristol-Myers. Una experiència formidable, que espero repetir amb qualsevol bona oportunitat que se’m presenti (i això no és gens fàcil!).

La muntanya russa de Rafael Holdings

Rafael Holdings és sense cap mena dubte la responsable dels beneficis extraordinaris d’aquest últim període. La seva cotització s’ha multiplicat per més de tres, alhora que la companyia ha presentat dues notes de premsa relacionades amb l’evolució de Rafael Pharmaceutics.

La més important és l’acord de llicència amb Ono Pharmaceutical per a la distribució del fàrmac devimistat, que encara es troba en procés de desenvolupament. El contracte amb el distribuïdor japonès representaria un pagament inicial de 12,9 milions de dòlars, més 150,3 milions de dòlars, si es compleixen un conjunt de fites. Rafael Pharma també cobrarà els royalties sobre les vendes, que es faran a Japó, Corea del Sud, Taiwan i a l’Associació de les Nacions del Sud-est asiàtic.

Com a resultat d’aquests comunicats, la cotització de Rafael Holdings s’ha disparat. No sé fins a quin punt les expectatives del mercat s’han passat de frenada. En primer lloc, perquè la cotitzada és propietària d’un percentatge dels resultats nets de la farmacèutica. No del total. Per altra banda, internament, no hi ha res tancat i el producte protagonista de les notícies encara s’està preparant per sortir al mercat.

I, com a colofó, Rafael Holdings segueix sent una companyia marginal (small-cap) però que s’ha revaloritzat més d’un 250%. L’atracció és màxima ja que s’ajunten dues característiques molt llamineres pels especuladors: una empresa d’investigació que té reminiscències de ten-bagger. Molta atenció amb les pujades i baixades que vindran.

Arbitratge, la tercera disciplina

Per què ara m’ha agafat per parlar de l’arbitrage? No tenia prou feina amb els anàlisis tradicionals, que ara necessito ficar-me en una matèria que quasi ningú en parla?

No m’he avorrit ni de llegir, ni de fer el curiós per diferents negocis, però vaig decidir que era la hora d’aprofundir en aquesta disciplina. El motiu era clar, els “grans inversors” en parlen sovint, però n’hi ha pocs que entren en els detalls. Curiós, oi?

A la carrera d’econòmiques és l'”altre” mètode d’inversió. En derivats són operacions complicades – veritable enginyeria financera, que només es poden realitzar amb la compra de bons del tresor i pocs altres subjacents. Però d’operacions corporatives n’hi ha moltíssimes i no sempre es tanquen correctament.

Per introduir el tema, us pinto unes quantes pinzellades sobre l’arbitrage en operacions corporatives:

  • Més d’un terç de la cartera de Benjamin Graham estava dedicada a operacions d’arbitratge.
  • Warren Buffett dedica una gran part del seu diner “flotant” a operacions d’arbitratges. Segons ell: “Give a man a fish and you will feed him for a day. Teach a man to arbitrage and you will feed him forever.”
  • Les operacions d’arbitratge no estan correlacionades amb les tendències del mercat. Els especialistes inverteixen en les situacions: en el seu èxit o en el seu fracàs. No en l’evolució de les companyies.
  • Els spreads de les operacions i la fase temporal estan acotats i són a curt termini. Per aquesta raó són estratègies ideals per a l’excés de capital que no s’utilitza.
  • En canvi, hi ha poca bibliografia especialitzada. I pocs especialistes s’endinsen en la seva operativa. Sobretot per por a la rèplica.

Mario Gabelli és un dels especialistes destacats d’aquest tipus d’inversions. Juntament amb Kate Welling van escriure i editar el llibre: “Merger Masters. Tales of Arbitrage”. No es tracta d’un llibre tècnic (per això hi ha el manual “Risk Arbitrage” de Guy P. Wyser-Pratte), sinó que són entrevistes amb deu professionals de la matèria, així com també amb tres empresaris, que expliquen diferents situacions reals.

La única inversió executada fins ara va ser la fusió de Celgene a Bristol Myers. El rendiment va ser un 10% en un mes natural. La incertesa sobre la fusió va provocar que hi hagués un diferencial, que es va tancar amb la retirada de les entitats que estavan en contra de la operació.

“L’home que mou una muntanya comença portant pedres petites” – Confuci

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.