Rafael Holdings: Entre la inversió immobiliària i la biotecnologia

Rafael Holdings és la nova invenció de IDT Corporation i del seu fundador Howard Jonas. Es tracta d’una nova cotitzada, que amaga una estructura complicada i condueix a més d’una confusió. Alguns inversors l’abandonen per considerar a Rafael només una aposta al sector immobiliari, mentre que altres marxen corrents quan s’adonen que és una entrada en l’especulatiu sector de la biotecnologia.

L’aventura d’aquesta petita empresa – capitalitza 200 milions de dòlars – va començar quan IDT Corporation va comprar una participació en Cornerstone Pharmaceuticals. Es tractava d’una petita entrada en una startup de biotecnologia, que llavors es va definir com operació estratègica.

Durant uns anys, aquesta participació s’havia quedat en la cartera de la companyia. Una participació minoritària que semblava una vaca en un garatge. No es feia estrany, perquè IDT ha amagat molts “ous de pasqua” en la seva estructura corporativa com Genie Energy, Straight Path o Zedge. Alguns s’han mantingut discrets a la borsa, i alguns altres han sigut èxits sense precedents (busqueu una mica d’informació sobre Straight Path). Serà Rafael Holdings el pròxim?

   
Quina és la inversió a Rafael Holdings?

En primer lloc és una societat immobiliària. De tots els actius que amaga la companyia, la cartera d’edificis és el valor pur i dur. El 3 de març de l’any 2018, quan Rafael es incorporar al mercat va passar a ser la propietària de tres edificis de IDT Corporation.

D’aquesta forma, en el balanç de Rafael Holdings hi ha el valor de tres actius físics: dos edificis de Nova Jersey, als Estats Units, i una parcel·la d’oficines (un condomini) a Jerusalem, Israel. La companyia registra els ingressos dels lloguers de les oficines i també de les places de pàrquings, que ocupen entre un 26% i un 28% del total dels edifics de Nova Jersey. I que lloga majoritàriament a IDT i a Genie Energy.

Edifici Oficines Centrals IDT

Durant l’exercici fiscal de l’any 2018, els ingressos derivats d’aquests lloguers van sumar 4,4 milions de dòlars. El segment immobiliari registra les vendes recurrents del grup i la direcció ja ha expressat la seva intenció de buscar activament empreses que vulguin ocupar els espais buits. A més d’ampliar el número de places de pàrquing ocupades. L’objectiu és ampliar el coixí de vendes que sostenen les despeses del conjunt de la companyia.

Acabat el repàs ràpid d’aquest segment, la resta és un jeroglífic.

Quan Rafael Holdings es va incorporar a la borsa era també l’accionista majoritari de Lipomedix, amb un 50,6% del capital, i una participació d’un 50% d’una societat anomenada CS Pharma. A través d’aquesta companyia i un conjunt de warrants, Rafael Holdings era tenedora de diferents opcions per convertir-se en la màxima inversora de Rafael Pharmaceutical. Una startup d’investigació amb un pipeline de projectes en diferents estats de gestació.

Malgrat el conjunt d’opcions, a efectes pràctics quan van tocar la campana a Wall Street la única inversió ferma era en accions de Lipomedix.

Segons la pàgina web stockspinoffs, els últims anys el fundador de IDT Howard Jonas ha estat finançant activament startups d’investigació biotecnològica. En particular, Rafael Pharmaceuticals a través de diferents vies. No només a través de la seva empresa, sinó que també amb la seva dona Deborah Jonas són propietaris particulars de 525.000 dòlars en notes convertibles Rafael Pharma. Howard Jonas és actualment CEO i president del consell de Rafael Holdings.

Quan aquesta societat es va presentar a la borsa encara no hi havia cap inversió ferma. Però els fets es van precipitar el 10 de gener quan l’Agència Europea del Medicament va atorgar la designació de fàrmac orfe al Devimistat de Rafael Pharmaceuticals (CPI-613®) pel tractament del càncer de pàncrees metastàtic. Aquest anunci va fer disparar el preus de les accions i els directius van moure fitxa per convertir les notes i els warrants en cartera.

CS Pharma i Rafael Holdings van executar les notes convertibles i van adquirir en conjunt un 51% de la companyia, aquesta última ostenta un 36% del capital de la biotecnològica. El cost conjunt de la operació va sumar 66,7 milions de dòlars. Tenint en compte que el preu de conversió no és el de mercat i les noves informacions positives de mercat, la valoració d’aquesta participació podria ser molt més alta.

Tant Rafael com Lipomedix són un conjunt de projectes d’investigació oncològica, que es troben en diferents fases de desenvolupament. Invertir en aquest tipus de negocis són actes de fe, que requereixen coneixement i una bona dosis d’estratègia, amb l’objectiu de gestionar el seu risc.

Invertir en Rafael Holdings m’allunya de la zona de confort, doncs no puc valorar els components d’èxit d’aquests segments de negoci. Segons els números facilitats per la companyia, el preu de cost de la inversió en Rafael Pharma (un 36%) és de 47 milions de dòlars. Segons els meus càlculs el valor dels edificis, després d’identificar comparables de la mateixa zona i tipologia, suma un total de 126,1 milions de dòlars.

Un cop descomptat el passiu, la meva estimació del valor del grup suma 168 milions de dòlars. Equivalent a 13,4 dòlars per acció. Tot i que queda per sota de la cotització actual (16,6 dòlars), aquesta estimació no contempla ni el potencial de Rafael Pharma, ni la participació de Lipomedix.

Encara hi ha més característiques positives d’aquest holding: és un spin-off que ha passat desapercebut; encara no he localitzat cap “famós” value espanyol explicant les meravelles d’aquesta companyia.

Va sortir al mercat baratíssima (IDT Corporation va distribuir les accions de Rafael Holdings a 5,91 dòlars) i en canvi el potencial de beneficis és molt elevat. Si la recerca té èxit, hi hauria la possibilitat que les dues start ups també s’incorporessin a borsa. I finalment, no menys important, els insiders també s’hi juguen la seva part.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.