Efectes de la política proteccionista de Donald Trump en l’acer i l’alumini

Les matèries primes són l’objectiu actual de Donald Trump per a la seva reforma dels Estats Units industrial, des del punt de vista econòmic. El president va firmar el passat 8 de març una ordre que gravarà un 10% els preus de l’alumini procedent de l’exterior i un 25% el preu de l’acer. Lluny de fer una masterclass sobre política econòmica, aquest article un resum express de com pot afectar aquesta mesura a les empreses i consumidors d’aquests mercats

Per a molts economistes la decisió polèmica de Trump recorda a la Smoot-Hawley Tariff Act, aprovada pel president Herbert Hoover, l’any 1930. Una més del conjunt de les mesures, com també l’expansió del crèdit, que l’administració va firmar per paliar la dura depressió on estava enfonsada el país.

L’economista Murray N. Rothbard escriu a “America’s great depression” que Hoover va actuar de forma “decisiva i agressiva” intervenint en l’economia. En lloc de permetre un programa econòmic de laissez-faire. D’aquesta forma, les mesures com la firma de Smoot-Hawley Tariff Act van incrementar la inflació dels productes i va allargar més el problema econòmic.

   
L’efecte de les tarifes al preu de l’acer de Donald Trump

Fa uns dies, estava recuperant la joventut amb la sèrie dels 90 “Friends”, quan van parlar d’importacions de la següent manera:

Rachel (Jennifer Aniston): “Estoy esperando unos zapatos de Italia”

Ross (David Schwimmer): “¿Es que no hacen zapatos aquí?”

Per què s’han d’encarregar sabates italianes, quan hi ha centenars de fàbriques de sabates als Estats Units? Els consumidors d’acer i alumini, a partir d’ara, s’hauran de fer la mateixa pregunta. El dilema més important, és quin efecte tindrà l’aplicació de tarifes a les empreses. I, el que ens importa, quin escenari hem de dibuixar els inversors si volem invertir en algun dels sectors afectats.

L’acer, el més gravat per les noves tarifes, els protagonistes afectats són els següents:

El Productor Nord-Americà. Els propietaris i treballadors d’aquest sector són els que més aplaudeixen aquesta fórmula. Van ser els mateixos que sortien a la foto, a darrera del mandatari, quan es va firmar el document. L’explicació és senzilla: la demanda domèstica augmentarà artificialment.

Els productors que, fins ara, eren competitius, augmentaran el marge de beneficis. Entregaran acer fins on la capacitat de les seves fàbriques els permeti. Per altra banda, hi haurà fabricants que fins ara no podien reduir el preu per competir amb els venedors internacionals. L’increment artificial del preu dels fabricants estrangers serà el tret de sortida perquè els productors domèstics entrin al mercat.

Efecte directe: Increment dels preus de l’acer domèstic dels Estats Units. Atenció a les empreses americanes que fins a dia d’avui no podien, o els costava, competir en preus. En aquest cas, el fantàstic empresari Donald Trump, incentiva les empreses que no són eficients.

Productor Estranger. Els fabricants estrangers que fins ara eren competitius venent acer als Estats Units seran penalitzats per l’estilogràfica de la Casa Blanca. La tarifa sobre el preu de l’acer és d’un 25%. Com que aquesta commodity serà més cara quan entri al país, no podran competir. Això suposarà perdre quota de mercat, si no troben altres compradors.

Efecte directe: Excés de capacitat en empreses que la seva producció depenia fins ara de les exportacions als Estats Units. Atenció a aquest tipus de companyies, ja que possiblement s’hauran d’ajustar el cinturó.

Consumidor Industrial Nord-Americà. L’acer té aplicacions a diferents industries: des del sector de la construcció fins a la fabricació d’armes. A partir d’ara la seva factura s’incrementarà; directament un 25% si no es busca un productor nord-americà alternatiu. Encara que les empreses s’adaptin, el cost augmentarà.

Efecte directe: Les empreses que puguin traslladaran l’increment del preu de les matèries primeres al consumidor. Això es traduirà en inflació de preus al consum. Si els fabricants que necessiten acer no tenen cap tipus d’avantatge competitiu, ni el tenen els productes que fabriquen, disminuiran els marges del compte de resultats.

Proveïdors Industrials. Per a la fabricació d’acer es necessita ferro. La imposició de tarifes es traslladarà en un augment de la demanda de ferro, a més d’altres productes que es requereixin per fabricar tant acer com alumini.

Efecte directe: Atenció al sector de companyies que extrauen ferro, ja que poden beneficiar-se de les noves polítiques proteccionistes dels Estats Units. Si el preu de les commodities estrangeres és més competitiu que les nacionals, s’aprovarà un nou pla de tarifes proteccionistes?

   

This post is also available in: Castellà

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.