Com analitzar el model de negoci d’una empresa?

Analitzar un model de negoci és estudiar en detall el funcionament d’un conjunt d’activitats, que tenen com objectiu registrar un benefici econòmic. Aquesta és la descripció formal dels anàlisis. Els motius que té cada ú per fer-ho són diferents. N’hi ha que volen disseccionar un model d’èxit i altres professionals prefereixen entendre la cadena de producció.

En el meu cas, m’interessa estudiar el modus operandi global d’una empresa com a possible inversió. Degut al meu perfil d’analista financer, el meu punt de partida són les xifres. Començo l’estudi d’una empresa amb la recopilació de les seves dades, en un full de càlcul. Tenint en compte que els meus objectius són empreses cotitzades, la majoria d’informació està disponible.

La recopilació de dades

L’historial de dades que acumulo és d’un mínim de cinc anys i m’interessen sobretot les dades del compte de resultats, el balanç – les partides d’efectiu i deute financer -, i finalment, els fluxos d’efectiu. En aquest últim cas, utilitzo els fluxos d’efectiu derivats de les operacions i les inversions en capex. Amb aquesta informació disposo de l’historial d’ingressos, els marges, així com els resultats i/o ingressos extraordinaris que ha pogut incórrer el negoci. A més de l’estructura financera de cada exercici.

Amb els números no n’hi ha suficient. Com explica Aswath Damodaran en el llibre “Narrative and Numbers. The Value of Stories in Business”, necessito una història que doni suport a totes les xifres financeres.

Aquest és un bon moment per fer una lectura de la informació qualitativa dels resultats anuals. En el cas de les empreses americanes, aquest és el filing 10-K, que remeten a la Securities Exchange Commission. Els apartats de “Business”, així com el “Management’s Discussion”, són apartats de parada obligatòria d’aquest document. El primer ens explica les característiques de la companyia i la segona ens fa un breu resum dels canvis dels estats financers durant els últims dos anys.

Hi ha dos apartats extres en el formulari 10-K que t’ofereixen un bonus en el coneixement de la companyia. Aquest són els relacionats amb l’estudi del management i els riscos del negoci. No són imprescindibles, però sempre aporten un plus a l’anàlisi.

Això sona a anàlisi de manual, a carregós i avorrit. Un petit truc que m’aplico per fer més lleugera aquesta feina és en concentrar-me en petits elements. Per exemple, començo amb els ingressos: Quantes activitats té l’empresa? Si són vàries, intento identificar-les i les segueixo en el compte de resultats pas a pas (ingressos, costos…). Divideix i venceràs!

El model de negoci sobre el paper

Amb tota la informació acumulada ja estic en disposició de fer la fotografia del model de negoci. En aquest punt recomano utilitzar el “Business Canvas” desenvolupat per Alexander Osterwalder. Aquesta eina em permet plasmar visualment tots els conceptes i xifres en un model entenedor.

La composició d'un Business Model Canvas

Ara semblaria que ja he acabat. Però no és així, en absolut. Tot just he començat i hi ha molta més teca per arrodonir l’anàlisi. Ningú ha dit que seria fàcil.

Em queda la informació que molts inversors passen per alt i només es pot aconseguir a través del treball de camp. Ja sé com es guanya la vida l’empresa, com és l’estructura de costos, etc. Ara necessito conèixer la vida que hi ha més enllà la companyia. La opinió dels clients i els proveïdors m’interessa. Però, sobretot, em preocupa la competència.

“Competition Demystified” és un llibre on Bruce Greenwald ens explica com gestionar l’anàlisi estratègic i entendre la composició del mercat. Identificar la competència és fonamental per entendre els avantatges competitius del sector. Alguns dels avantatges que observem a empreses competidores també els podrem atribuir al negoci que estem analitzant. És veritat que tots els models són únics, però alguns s’assemblen moltíssim.

Per saber-ne més:

4 dies per invertir segons els principis del Value Investing

A més dels llibres comentats, “The Five Rules for Successful Stock Investing” de Pat Dorsey cobreix diferents aspectes de l’anàlisi dels models de negoci. Amb diversos exemples.

 

This post is also available in: Castellà

2 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.