Dies de ràdio (per satèl·lit): Anàlisi de Sirius XM

De tots els mitjans de comunicació – televisió, premsa, cinema… – la ràdio va quedar relegada al paper del “germà pobre”, durant dècades. La revolució tecnològica ha suposat una amenaça per a tot el sector, però també la palanca per transformar la ràdio difusió. La marca Sirius XM, es una aposta per transmetre continguts a través de sistemes de ràdio satèl·lit. Aquesta s’ha fet el seu propi nínxol de subscriptors, sobretot entre els conductors de vehicles.

Sirius XM Holdings entra dins del grup d’empreses participades pel magnat de la comunicació John Malone, a través de Liberty Media. El 31 de desembre de 2016 acumulava un 67% del capital de la companyia, a més d’altres inversions.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

Després d’alguns anys cotitzant a la borsa, la novetat de l’any 2017 va ser la inversió de Warren Buffett, a través de la cartera de Berkshire Hathaway, en 200 milions d’accions de Sirius XM. El valor a preus de mercat de l’aposta de Buffett suma 2.100 milions de dòlars, dividida en 166,6 milions d’accions ordinàries i 32,3 milions de tracking stocks.

El model de negoci de Sirius XM

Sirius XM transforma la ràdio en un model de negoci lucratiu, gràcies a la diversificació dels seus ingressos. Mentre que la radiodifusió s’ha nodrit tradicionalment dels seus anunciants, la nova generació d’empreses del sector s’alimenta també de les subscripcions.

Gràcies a la tecnologia per satèl·lit, Sirius XM es focalitza sobretot en els conductors de cotxes, com el primer segment a qui vendre els seus continguts.

El mercat està ple de propostes que compten amb la subscripció com la base de la seva xifra de negoci. La tecnologia de streaming, a través d’Internet, és la que utilitza Spotify per emetre continguts musicals. Per protegir-se de la competència, l’equip de Sirius XM s’ha esforçat en ampliar el catàleg de continguts i en captar i retenir subscriptors, com a principals avantatges competitius del seu model de negoci.

Sirius XM ha posat en marxa una campanya per guanyar clients a través de la instal·lació dels seus kits directament en els concessionaris. Això ha sigut possible a través de tractes comercials amb els fabricants de cotxes. Per altra banda, també ha teixit una xarxa amb venedors de cotxes de segona mà, perquè també els vehicles usats disposin del dispositiu de connexió al satèl·lit. Aquesta última acció comercial és la que ha donat millors resultats, en els últims trimestres.

El segon avantatge competitiu, després de la captació i retenció de clients, és el catàleg que ofereix en els seus canals radiofònics. Per molta tecnologia, els continguts són essencials. Per això la llista de temàtiques és àmplia: música, esports, comèdia, debats… I també compta amb estrelles – com el mediàtic Howard Stern -, llicències per retransmetre esdeveniments, com la lliga NFL, o canals únics com el dedicat a les cançons de Frank Sinatra.

Des del punt de vista de les finances, les xifres mostren un model que funciona. L’exercici 2016 el free cash flow de la companyia va arribar a 1.513 milions de dòlars. El ROIC de l’empresa superava un 50% de les inversions, un cop fets els ajustament corresponents. L’anàlisi de l’empresa es complica degut a les partides de cobraments avançats, derivats de les subscripcions. Aquests es registren com a passiu i el sobrevaloren.

Detall dels ingressos per subscriptor

L’adquisició de subscripcions ha estat acompanyada per descomptes agressius en els preus. Malgrat l’augment de clients l’any 2016, Sirius XM alerta dels riscos d’aquesta estratègia. “Una porció substancial dels nostres subscriptors provenen de plans de descompte de preus. La nostra habilitat per retenir aquests subscriptors o migrar-los a preus més elevats és incert”.

Segons les dades de l’últim informe de resultats, l’empresa va passar dels 29,6 milions de subscriptors del 2015 als 31,3 milions. D’aquests, un 17,25% estaven classificats com usuaris amb un pla de descompte.

Tot i així, els ingressos mitjans per usuari (ARPU) han augmentat gradualment: dels 12,38 dòlars de 2014 als 12,91 dòlars. Malgrat les advertències de l’empresa. També han millorat els beneficis per usuari. Segons les dades de churn rate, costos d’adquisició i marges de l’estat de comptes anuals de Sirius XM:

 

2014

2015

2016

Average Life Span (Years)

4,39

4,63

4,39

Product Margin / User

$11,31

$11,52

$11,91

Lifetime Value

$49,61

$53,33

$52,24

Profits per User

$15,61

20,33

$21,24

Els beneficis per usuari superarien els 21 dòlars, l’exercici 2016. En comparació amb els 15,61 dòlars de 2014 i els 20,33 de 2015. Una millora substancial que dóna fe de l’esforç de la companyia en atraure subscriptors i obtenir-ne el màxim benefici. També segons aquesta taula els clients de la companyia estan subscrits un període mig de 4 anys i mig (Average Life Span). I el valor de cada usuari (Lifetime Value) són 52,24 dòlars.

*Si observeu qualsevol error amb aquests càlculs, no dubteu en comentar-ho. Per a més informació sobre els ratios obtinguts, a la pàgina de Ben Horowitz hi ha un glossari fantàstic en un article titulat 16 startup metrics. 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.