Un breu resum del fantàstic model de negoci de la televisió per cable

Comcast, Charter, AlticeMediacom o Cable One, són operadors de televisió per cable i de telecomunicacions dels Estats Units. Són grans corporacions que han aconseguit convertir-se en grans monopolis, gràcies a les característiques del seu sector. També són una bona oportunitat de inversió. La capacitat de mantenir la seva quota de mercat i les economies d’escala són els seus avantatges competitius principals.

Inicialment, les retransmissions televisives es van concentrar a les grans ciutats dels Estats Units. A Nova York o a Chicago, per exemple, era on hi havien els estudis i també la major part d’audiència. En canvi, les ones televisives van tardar a arribar a les regions rurals. Alguns emprenedors van aprofitar aquest buit per fer el seu negoci. Els pioners del cable van néixer i créixer després de la Segona Guerra Mundial, quan van començar a tirar el cable.

El modus operandi d’un emprenedor del cable era mitjançant una gran inversió inicial. Aquestes empreses necessitaven antenes receptores de la senyal de les cadenes de televisió nacionals. Els operadors la convertien i la distribuïen mitjançant un sistema de cablejat, que arribava a cada casa. D’aquí apareix el nom de “cable”. Així, les cases de les regions rurals podien accedir als continguts televisius de tot el país, mitjançant prèvia subscripció.

Bob Magness va ser un dels pioners del cable als Estats Units. Va fundar Telecommunications Inc. (TCI), que va ser dirigida per John Malone i adquirida anys més tard per AT&T. La família Roberts van crear Comcast el 1963 i encara tenen el control de la companyia. Mentre que Charles Dolan va formar Cablevision, que va vendre anys més tard a Altice.

   
Els “peròs i contres” de la televisió cable

La dinàmica del model de negoci de la televisió per cable no ha canviat gaire des del seu naixement. Però si que ho ha fet la seva tecnologia, l’oferta de serveis i la composició del ventall de participants del mercat.

Model de Negoci de Televisió per Cable

La proposta de valor fonamental per a un client del cable són quins tipus de canals de televisió ofereix. Això depèn de la xarxa de televisió (broadcasting) amb qui està associat l’operador de cable. ABC-Disney, NBCUniversal, Fox Entertainment, Turner Broadcasting System, Viacom Media Networks són alguns dels broadcasters més importants dels Estats Units. En el seu catàleg de canals hi trobem la MTV, Cartoon Network o HBO.

Per a una empresa de cable, disposar de canals de continguts és un tour de force constant. L’audiència demana esports, cinema, espectacles – la cerimònia dels Oscars, per exemple -, música… Continguts que ofereixen els broadcasters, però no a qualsevol preu. Aquests augmenten gradualment les seves quotes, sobretot quan saben quina és l’audiència potencial dels seus programes.

Fins als anys 80, l’entesa amb les xarxes de continguts de Turner, o de Rupert Murdoch, era el principal mal de cap dels operadors de cable. Això, juntament amb la inversió tecnològica i la renovació de les concessions municipals per a poder retransmetre.

El domini dels mercats locals permetia als operadors registrar uns bons marges d’explotació. A canvi, havien de seguir les lleis municipals, les estatals i les regles de la Comissió de Comunicacions Federal. Aquesta organització obliga als operadors destinar una quota de canals específics per a les televisions locals, públiques i educatives. És el que es coneix com a must-carry i està pensat per afavorir la competència del mercat.

Hi ha ocasions on el cost d’oportunitat del must carry és massa alt per a un operador. Suposem que un operador de cable té la disjuntiva d’escollir entre el canal Nickelodeon de Bob Esponja o l’estació de televisió local. No pot escollir els dos, ja que el número de canals és limitat. Per evitar retransmetre per obligació la segona opció, té la possibilitat de pagar a l’estació local i oferir els dibuixos animats. Comparat amb els ingressos potencials de l’audiència infantil, el cost que li suposa és mínim.

Aquest és un dels motius perquè les activitats de la estacions locals de televisió són tan lucratives. Només per entrar en competència amb un operador de cable ja tenen el dret a cobrar un xec a final de mes.

Als 80, gràcies a la programació de canals com HBO o MTV, altres corporacions es van interessar pel cable. Com explica Mark Robichaux al llibre “Cable Cowboy”, la biografia de John MaloneTime Inc, General Electric, American Express i Westinghouse van invertir per l’audiència de Boston, Chicago, Milwaukee i Pittsburgh.

L’amenaça dels grans conglomerats va anar acompanyat per la diversificació de la oferta de la distribució, a través de la fibra òptica (AT&T), satèlit (Dish Networks). I, els últims anys, Internet (Netflix). Per compensar-ho, els operadors han invertit en els seus aparells i comunicacions, per oferir un gran ventall d’oferta de continguts, acompanyats de serveis de telefonia i, per suposat, accés a Internet.

Això també ha implicat la transformació empresarial, per enfortir les companyies davant dels proveïdors i minimitzar els costos operatius. A través de fusions i adquisicions, el sector s’ha reduït. Una petita llista de noms controlen el mercat. La última operació, va ser l’adquisició de Time Warner Cable per Charter Communications, que la va posicionar la segona de la llista del sector, després de Comcast.

Queda molt lluny l’època dels emprenedors que hipotecaven la casa per llençar un cable al poble. Ara és un espai per a multinacionals, que amb més burocràcia i glamour, el seu objectiu continua sent el de mantenir l’espai que van aconseguir els primers pioners de la industria.

Per saber-ne més:

La biografia de John Malone: “Cable Cowboy: John Malone and the Rise of the Modern Cable Business”

Un anàlisi exhaustiu dels imperis de les comunicacions: “The Master Switch: The Rise and Fall of the Information Empires”

 

This post is also available in: Castellà

One Comment

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.