Invertir a DNow, el Leroy Merlin del sector del petroli

És Distribution Now (Dnow) la inversió perfecta per aprofitar la recuperació del petroli? Comparada amb altres alternatives, la inversió en aquesta majorista de material per a la perforació podria beneficiar-se del canvi de tendència en el preu del petroli. Si és que hi ha un canvi, per suposat.

Fins a principis de 2016, l’increment de la producció de petroli va provocar el descarrilament del sector energètic. El preu del barril va caure dels 110 dòlars fins els 20, aquesta caiguda va ser suficient per provocar pèrdues i bancarrotes. Econòmicament no és viable extreure petroli. Els ingressos de la majoria de situacions geogràfiques no cobreixen la inversió inicial.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?


A la borsa, davant d’aquesta situació els inversors no han tingut perdó. El pessimisme s’ha estès a diferents sectors, sense cap tipus de filtre. Tant empreses renovables, com cotitzades amb balanços de situació impecables, totes han sigut víctimes de la pressió venedora. El resultat han sigut accions tirades de preu.

A partir de la base teòrica que el mercat havia tocat fons, i que ni els països de la OPEP podien aguantar aquests nivells de producció, vaig començar a buscar negocis susceptibles de canviar de tendència a partir del pròxim any. Aquesta recerca em portava en un terreny perillós i a contracorrent.

La meva primera parada, després d’uns petits filtres financers, va ser Western Refining.

L’activitat principal de Western és la refineria: obtenció de derivats a partir del cru. Amb el pas dels anys, les operacions corporatives i la inversió propia, aquesta empresa s’ha diversificat entre el sector midstream i el downstream de la industria energètica. A més de refinar, els seus ingressos provenen de dues cadenes d’estacions de servei i la logística.

Comparat amb la producció (upstream), les empreses de refineria poden cobrir-se contra la volatilitat dels preus de les matèries primes i, a més, són menys especulatives. En canvi, les inversions de capital que requereixen són superiors.

Western Refining té una llarga llista de limitacions, segons els seus factors de risc publicats als estats financers. La seva capacitat és limitada al cru que li arriba a les refineries. També ha de créixer a través d’adquisicions. A més d’un historial de pèrdues puntuals, en diferents exercicis, pel deteriorament del seu immobilitzat.

Aquest conjunt de característiques la feien horrible per una situació incerta, de volatilitat, que s’està vivint en els mercats. Aleshores, just abandonar aquest projecte, em vaig topar amb el nom de Now Inc. (DNOW) a la carta dels inversors de The Fairholme Fund del gestor Bruce Berkowitz.

Els negocis complementaris de les eufòries

Now Inc. és un empresa proveïdora de components per a l’estructures de producció, distribució i refinament del petroli. El seu valor afegit més important és el suport en la gestió dels inventaris dels seus clients.

La naturalesa de les activitats de Now Inc. li permet diversificar-se en tot el cicle de vida del petroli, des de la seva extracció de sota terra fins a l’obtenció del derivat. D’alguna manera, un dels pioners d’aquests tipus de serveis va ser Samuel Brannan, el primer milionari de la febre de l’or a California.

Brannan, va ser un empresari de San Francisco i propietari del California Star, el primer diari de la ciutat. L’any 1847 va ser dels primers a enterar-se que a la regió del molí de John Sutter hi havia or, ja que els seus treballadors el pagaven amb petites pedretes que recollien en estones lliures.

Davant la impossibilitat de publicar la notícia en el seu diari, ja que tots els seus treballadors ja eren de camí a la mina, va canviar d’estratègia. Brannan va comprar totes les pales i pics que hi havia disponibles i els va posar a la venda a la seva botiga, després va córrer al mig de la ciutat i es posar a cridar “Or, or”.

En un mes, els ingressos de Brannan van arribar a 150.000 dòlars i la seva aventura empresarial el va convertir en una de les llegendes de la “quimera de l’or”.

Com amb Now Inc. el seu negoci s’aprofitava del boom de la producció minera que hi havia a la regió. Proporcionant els instruments necessaris per perforar, no només es beneficiava de tots els que tenien algún interès sota terra, sinó que a més alimentava aquesta eufòria.

La situació financera de DNOw

National Oilwell Varco va utilitzar un spin-off per separar el seu segment de distribució de materials, a principis de juny de l’any 2014. La nova empresa cotitzada a la borsa de Nova York va ser Now Inc. Aquesta operació va seguir el mateix patró d’altres empreses petrolíferes, que van aprofitar el bon moment del sector per transformar-se.

Marathon Oil va separar la seva àrea de negoci de refineria i marketing en la nova empresa Marathon Petroleum. La multinacional ConocoPhilips va fer el mateix amb Philips 66, i Murphy Oil amb Murphy USA, per posar alguns exemples.

En aquells moments, aquestes operacions eren molt benvingudes. El preu del barril de petroli es va inflar tant, que les operacions complementaries es podien permetre el luxe de independitzar-se, amb una bona benvinguda de la borsa.

Però, possiblement la separació de Now Inc. no va agafar el momentum adequat. Segons un anàlisi penjatValue Investors Club, la preparació del spin-off va cridar immediatament l’atenció del públic. Diferents analistes d’inversors institucionals es van interessar per l’operació i fins i tot JPM va iniciar la cobertura del valor amb un preu objectiu de 39 dòlars per acció.

Quan tradicionalment, en aquestes situacions, s’espera l’apatia o indiferència del mercat.

Cotització DNOW

En contra de les estimacions dels analistes de JPM, les accions de Now Inc. han caigut aproximadament un 60% en els últims dos anys. La tendència de la cotització ha acompanyat els resultats de l’empresa. L’empresa va tancar l’exercici 2015 amb 240 milions de dòlars de pèrdues, equivalent a 2,24 dòlars per acció.

Malgrat la mala imatge que es pot emportar a primera vista l’inversor, el Free Cash Flow del mateix exercici va ascendir a 313 milions de dòlars, una vegada descomptades les despeses en capital. Segons els preus de mercat actuals, el Free Cash Flow per Enterprise Value oscil·la al voltant de 10.

Segons els resultats anuals, en aquest últim exercici ha invertit 515 milions a les adquisicions de petites empreses, tot i així ha mantingut el balanç sanejat. La suma dels deutes amb entitats de crèdit i altres obligacions fora de balanç no arriben fins al 20% dels seus recursos propis. Aquest baix palanquejament financer permet confiar en la solidesa de les activitats del grup, tot i que s’ha de vigilar de prop.

Per altra banda, és evident que el principal catalitzador perquè el negoci de Now Inc. torni a publicar xifres positives és el canvi de tendència en el preu de la matèria primera. És la única manera perquè més productors tornin a trucar a la porta. Aleshores, com Sam Brannan amb la febre de l’or, tinguin o no tinguin èxit, els proveïdors d’equips de perforació seran allà per facilitar-los la feina.

This post is also available in: Castellà

2 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.