Els ingressos del eFax de j2 Global, qüestionats pels baixistes

Darrera del concepte cloud s’hi amaguen una diversitat de conceptes, i negocis, que a vegades no s’ajusten a la idea original. Hi ha negocis de l’antiga fornada d’Internet, com j2 Global, que també s’hi han apuntat. I, encara que la seva aportació “al núvol” sigui obsoleta, desperta l’atenció del públic per la seva categoria d’innovació tecnològica.

Citron Research desmenteix una vegada més aquesta creença del mercat amb l’anàlisi “Citron Exposes de Dirty Secrets of j2 Global (JCOM)!”, publicat el 10 de març de 2016.

Males perspectives per a l’empresa, que segons Citron fa els possibles per reanimar el servei eFax i per mantenir una evolució positiva dels seus ingressos i resultats, mitjançant l’adquisició successiva d’empreses més petites.

Les àrees de negoci del grup j2 Global es divideixen en l’oferta de serveis tecnològics i en la gestió de diversos mitjans de comunicació online. El primer segment és un compendi de serveis cloud, com l’emmagatzematge de dades o l’enviament de dades a través de veu. Respecte els mitjans, l’empresa és la propietaria de vàries marques com la revista PCMag o el portal AskMen.com, dirigit al públic masculí.

Històricament, el producte estrella de la companyia ha sigut el eFax, a dins del segment cloud.  L’últim exercici, un 42% dels ingressos de la companyia es van originar gràcies a aquest servei d’enviament de fax i, segons el mateix anàlisi, van representar un 87% dels 199 milions de beneficis de l’explotació del grup.

   
Com j2 Global reanima l’eFax

La recerca de “eFax” per Internet ens trasllada al passat, a més de presentar-nos la cara menys amable de la tecnologia després de llegir una llarga llista de queixes de clients descontents.

Aquest servei de j2 Global és un suport per enviar documents entre aparells convencionals de fax i correus electrònics. Fa més de deu anys, aquesta tecnologia era la millor passarel·la entre els aparells electrònics, tant utilitzats a totes les oficines d’arreu del món, i les noves vies de comunicació, com els e-mail.

Amb l’adaptació tecnológica, el correu electrònic s’ha convertit amb l’eina de comunicació imprescindible, com a substitut del fax. No un complement. Encara que molts despatxos, i en cercles laborals específics, s’aferren a mantenir-lo, en altres ha desaparegut i ningú el troba a faltar.

En aquest context el servei de j2 Global, el que més diners reporta a la companyia, està destinat a tenir la mateixa fi. Mentre que els ingressos d’altres segments, com el dels mitjans de comunicació, s’han mantingut plans.

“L’empresa ha tingut l’habilitat d’incrementar beneficis”, indiquen des de Citron Research. Tot i que no ha sigut la transformació del producte el que ha causat aquest èxit, sinó que l’empresa ha executat una absorció darrera d’una altra, que li ha permès inflar els ingressos mitjançant la comptabilitat creativa d’aquest tipus d’operacions.

L’any 2015 la llista d’absorcions estava formada per: Firstway, Nuvotera, EmailDirect, SugarSync, Popfax, Selsify, Life Vault, Offers.com, a més d’altres petites participacions que l’empresa no desglosa en els seus resultats. Algunes d’elles aporten nous serveis, amb els seus respectius usuaris, altres són més serveis similars al eFax en altres regions geogràfiques.

Tot i que segons els fluxos nets d’efectiu, aquestes operacions es salden en negatiu, fa mesos que els analistes feliciten l’estratègia de j2:

“Continuem creient que el major catalitzador per les accions [de la companyia] són les M&A (especialment de les empreses mitjanes i grans) i la realització de les seves sinèrgies”. Wedbush, 12 de Febrer de 2015.

Citron Research considera que aquestes absorcions no són una opció, sinó que s’han convertit en una obligació. L’any 2015 és la primera vegada que j2 canvia el should pel must en el risc on especifica que la companyia ha de seguir comprant negocis per publicar els resultats que ha tingut fins ara.

En una segona part del mateix anàlisi, els analistes de Citron han promès aprofundir en la comptabilitat creativa del grup.

Fent una ullada ràpida a les dades, ja podem avançar que la companyia ha deteriorat el balanç de situació fins a quedar-se amb un valor comptable tangible de 1,73 dòlars per acció, en comparació amb els 55 dòlars on cotitza actualment. Per altra banda, del 2013 fins el 2015, el temps d’espera per cobrar les factures del clients ha incrementat progressivament, dels 47 dies als 58 dies…

Serà aquesta la comptabilitat agressiva de la que parlen a la pàgina? Ho veurem en el segon capítol de la història.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.