“The Dao of Capital”, una introducció a l’economia austríaca

Vaig trobar el llibre “The Dao of Capital” per casualitat. La meva recerca inicial tenia com objectiu recollir les publicacions imprescindibles de la corrent de pensament coneguda com Economia Austríaca. Però, com explica l’autor Mark Spitznagel, també vaig fer una parada tàctica en el seu escrit per entendre quina és la història d’aquesta escola i quines són les seves bases fonamentals.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

Un nom tan expressiu, alhora místic, com The Dao of Capital es remonta al Dào Dé Jing, atribuït a Lao Tse, per exemplificar “el camí”, o el paper, del capital a l’economia.

La filosofia oriental, però també altres coneixements obtinguts de l’estratègia militar – des de Sun Tzu amb “L’art de la guerra” fins a les batalles de Napoleon Bonaparte – són els recursos que utilitza Spitznagel per arribar a explicar la filosofia de pensament dels màxims exponents de l’escola austríaca com Eugen von Böhm-Bawerk, Ludvig Von MisesFriederich Hayek.

El camí del  llibre és rebuscat.

Per un profà com jo, “The Dao” és un resum dels conceptes austríacs fonamentals i que són utilitzats, en diferents fons d’inversió, com a pal de paller per a l’anàlisi de l’evolució de la borsa.

Conceptes de l’economia austríaca

Spitznagel, gestor del hedge fund Universa Investments, antic operador d’opcions i també deixeble de Nassim N. Taleb, recalca que aquesta corrent de pensament fa èmfasi en l’estudi de les decisions personals i les preferències, en diferents instants del temps, quan es tracta d’analitzar l’evolució de l’economia.

Això implica concentrar-se en el comportament de la microeconomia, abans que estudiar les dades dels indicadors.

El concepte “temps”, segons el llibre, no es pot dividir en la clàssica terminologia del “llarg termini” i el “curt termini”. Sinó que s’ha de comprendre com un únic espai de temps, que es divideix en diferents seccions. En aquest espai el capital es transforma i, com l’energia, canvia de mans mitjançant diferents formes.

El protagonisme del capital entre els escrits dels austríacs converteix la borsa en una peça més del puzzle.

“El mercat és un procés” i és la suma de moltes decisions individuals. Algunes errònies, altres encertades. Però si estan lliures de qualsevol intervenció, com és l’actuació dels bancs centrals, es regulen elles mateixes. A la llarga els excesos es paguen i els béns infravalorats recuperen l’estatus que perden en algunes ocasions.

Entendre la teoria del mercat, des del punt de vista austríac, es pot posar en pràctica quan es tracta de gestionar inversions. Aquesta part arriba al final del llibre de Mark Spitznagel. La primera es basa en com entendre el funcionament del mercat, i el paper del capital sobretot, per controlar els tempos de les inversions.

El far de guia per aquest propòsit és el seguiment del ratio de Q, desenvolupat pel premi nobel James Tobin, i la variació que proposa Spitznagel: l’índex MS.

El segon capítol del manual d’inversions del llibre es basa en l’anàlisi de les empreses, segons les inversions i el rendiment que n’obtenen.

Com el seu company Nassim N. Taleb, Spitznagel és un fantàstic narrador, historicista, que enllaça coneixements clàssics amb el context de les inversions. Però, com li passava també a Taleb en El Cisne Negro o a Antifrágil, hi ha capítols del The Dao of Capital que es sobrepassen en detalls, com és la descripció de l’evolució d’un bosc de coníferes. En canvi, els capítols de divulgació es queden curts.

Entenc que és un llibre teòric, però ja que l’autor va incloure un manual pràctic al final del llibre, aquest hauria d’incloure més detalls quan parla de cobrir riscos o de la composició dels indicadors, que no són fàcils de calcular.

The Dao of Capital és una excel·lent introducció a l’economia austríaca, amb un recorregut sinuós. A vegades para en racons imprescindibles. En altres moments, no et dóna temps ni a respirar.

This post is also available in: Castellà

3 Comments

Leave a comment
 • Llibre que poso a la llista “pendents”.
  He fet una cerca d’ altres llibres de l’escola austríaca i la inversió en valor. Però no he sabut trobar res a part dels llibres més centrats en economia pura. I no pas en la inversió en valor. Saps d’altres llibres que vagin en la línia de The Dao of Capital?

  • Hola Francesc,

   gràcies pel comentari i per posar aquest llibre a la llista de pendents. Jo tampoc he trobat cap llibre que combini la inversió en valor i l’escola austríaca. De fet, com també comenta Sptiznagel són dues línies d’estudi completament diferents, però que els gestors les combinen per saber quan invertir.

   Crec que els llibres que combinen teoria econòmica i mètodes d’inversió són díficils seguir. De fet, “The Dao of Capital” és un 90% de teoria econòmica i un 10% de pràctica. “The Alchemy of Finance” de George Soros també barreja economia i inversió (no value investing), però és complicadíssim!

   Una alternativa semblant al que s’explica a “The Dao”, i considero imprescindible, és la documentació de Bridgewater el fons d’inversió de Ray Dalio, on hi ha “How the Economic Machine Works”. És un fantàstic document d’anàlisi econòmic (no exactament austríac) que també està enfocat des del punt de vista inversor.

   Salutacions!

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.