Com funciona el ‘canvas’ per a l’anàlisi dels models de negoci

Alexander Osterwalder va revolucionar la forma d’analitzar els models dels negocis, quan va publicar el Business Model Canvas. Popularitzat a través del llibre “Generación de Modelos de Negocio”, el seu objectiu principal és fer reflexionar en com funciona una empresa

Si els analistes fonamentals s’interessen per les xifres fonamentals d’una empresa, també han d’entendre quines són les seves dinàmiques. Com una companyia aconsegueix vendre un producte, des de la compra del capital necessari per fabricar-lo, fins a l’entrega al seu client.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

Per exemple, si un analista estudia una marca com Coca-Cola, ha de saber quins són els seus proveïdors, com treballa la xarxa de distribució, quins són els actius més valorats. I si aconsegueix descobrir els famosos 7 ingredients de la seva fórmula secreta, perfecte!

Un canvas per explicar tot un model de negoci

Al contrari dels escrits de la industria financera, el model d’Osterwalder per explicar un negoci és senzill i visual. És funcional i, alhora, pot ser modificat en funció dels canvis que pateixi la companyia. El següent dibuix correspon a la distribució d’un negoci, segons les seves àrees més importants:

Plantilla Model de Negoci

Amb aquesta plantilla, a simple vista, es pot explicar el funcionament de QUALSEVOL companyia.

El canvas es divideix en tres grans blocs:

  1. Proposta de Valor (a la dreta)
  2. Recursos (a l’esquerra)
  3. Estructura de Costos i Ingressos (a la part inferior).

En el primer bloc i començant per la proposta de valor (value proposition), al centre del canvas, s’explica quin servei o producte ofereix l’empresa. En funció de les característiques d’aquesta proposta s’estableix un tipus de relació (customer relationship) específica amb un segment de mercat (customer segment). Per arribar al consumidor final, la companyia establirà els millors canals (channels) de distribució per aconseguir-ho.

L’empresari necessita un conjunt de recursos i executar uns processos; aquests detalls estan reservats en el bloc de l’esquerra. Hi ha unes tasques clau (key activities) sense les que el negoci no podria funcionar, el mateix succeeix amb els recursos (key resources).

Hi ha situacions en que una sola companyia no té la capacitat per executar tota l’activitat i necessita establir aliances amb socis externs (key partners). Per exemple, Coca-Cola deixa en mans d’embotelladors externs la distribució del seu emblemàtic refresc.

Per últim, però no el menys important, a la part inferior del llenç l’analista o emprenedor l’ha de dedicar en reflexionar sobre les finances per fer possible el model. Es divideix en dos: l’estructura de costos (cost structure) i els fluxos d’ingressos (revenue streams). Per suposat, aquest últim ha de ser superior al primer.

Aquest model serveix tant per a futurs emprenedors amb una idea negoci, com per analistes que volen estudiar un model. És una eina visual molt potent, ja que es pot imprimir, o escriure en una pissarra, i modificar amb el pas del temps, a mesura que s’agafen noves idees o l’empresa està canviant.

Fa anys que el Business Model Canvas existeix, però l’he vist aplicat molt poques vegades en la disciplina de l’anàlisi financer i el value investing. És una llàstima perquè té un potencial increïble. A la pàgina web el vaig utilitzar per entendre com funciona la cadena de restaurants el Pollo Loco i la productor de menjar gourmet per animals Freshpet.

Per saber-ne més:

4 dies per invertir segons els principis del Value Investing

El professor Bruce Greenwald analitza els models de negoci, des del punt de vista de l’estratègia i la competència, en el llibre imprescindible “Competition Demystified”

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.