4 trucs per llegir Security Analysis de Benjamin Graham

El llibre “Security Analysis”, escrit per Benjamin Graham i David L. Dodd, és la base fonamental per entendre el procés d’anàlisi d’empreses segons els principis de la inversió en valor. Aquesta disciplina també es coneix com value investing. 

Els pares d’aquesta filosofia, professors d’inversors il·lustres com Warren Buffett o Walter Schloss, van publicar aquest manuscrit l’any 1934, en plena depressió nord-americana.

A Espanya, l’editorial Deusto va publicar la primera versió en castellà el 2009. Més de 75 anys de diferència separen ambdues edicions i demostra l’abandonament que ha tingut aquesta disciplina en el camp editorial, en substitució d’altres filosofies d’inversió com és l’anàlisi tècnic.

Per a un aspirant a inversor, Security Analysis és un llibre complicat. El principal problema és el desfasament temporal. Encara que els mercats sempre segueixen els mateixos patrons del comportament humà, altres aspectes han canviat. Els sectors industrials de principis de segle han sigut substituïts pels de l’era tecnològica, les tècniques comptables han evolucionat, com també ho han fet els productes financers.

Però les lliçons de Ben Graham i David L. Dodd no s’estanquen en els seus temps i les seves reflexions segueixen totalment vigents. Per això, encara que el llibre sembli complicat a primera vista, us recomano alguns trucs per entendre aquesta obra cabdal de l’anàlisi fonamental d’actius financers:

1. Seguir el sentit comú de Graham

L’autor de CSInvesting, John Chew, un gran divulgador de la ciència d’analitzar empreses, explica que l’essència de Graham i Dodd es troba en els seus principis. El seu sentit comú i els raonaments. Security Analysis és una reflexió sobre els anàlisis d’actius financers, no un recull de ratios, com podem trobar en un manual d’universitat.

Un dels principals objectius dels dos inversors va ser establir un límit que separés el perfil inversor de l’especulador. Segons ells:

“Una operació de inversió és la que després d’un anàlisi exhaustiu, garanteix el capital inicial i un rendiment satisfactori. Les operacions que no compleixen amb aquests requeriments són especulatives”.

En el llibre, els dos autors desenvolupen el seu sistema d’anàlisi per identificar quins són els actius financers que s’adaptarien al perfil d’un inversor, segons aquesta descripció.

2. Fer una selecció de capítols

Security Analysis està format per vuit apartats. Hi ha una discussió sobre les polítiques empresarials de gestió de recursos financers, per exemple, com l’anàlisi de renta fixa i també l’estudi de diferents estats comptables d’una empresa.

Precisament, degut al desfasament temporal hi ha capítols, dins d’aquests apartats, que es poden ometre. Els autors fan una revisió de les “fonts d’informació”, que han perdut la vigència degut a la revolució d’internet i del big data. Per altra banda, un inversor minorista potser no l’interessa l’estudi de l’anàlisi de la renta fixa, ja que es necessita comprometre una quantitat més alta de diners.

Hi han capítols, en canvi, que si són imprescindibles. Qualsevol futur analista ha de prestar molta atenció als “Elements fonamentals en el problema de l’anàlisi”, com també el “Concepte del valor intrínsec” per comprendre els principis d’inversió que vol comunicar aquest llibre.

3. L’experiència és un avantatge

He llegit tres vegades Security Analysis, en diferents situacions de la meva carrera professional, i és probable que ho torni a fer en un futur.

La última vegada que vaig tenir aquest llibre a les meves mans no va ser igual que la primera. Ja havia viscut vàries experiències molt bones a la borsa, i també algunes de molt dolentes. També havia tingut l’ocasió d’analitzar empreses de diferents sectors, amb perfils financers molt diversos.

Aquesta experiència no només permet establir relacions amb diferents conceptes del llibre. Graham i Dodd utilitzen d’exemples companyies de subministraments bàsics, com d’electricitat i aigua, i també altres industries de moda durant els anys 30. Una experiència prèvia també ajuda a establir vincles amb exemples de models de negoci de rabiosa actualitat com la biotecnologia o les franquícies.

4. Security Analysis i els seus seguidors

L’inversor Seth Klarman és l’encarregat de la sisena edició del llibre. Els diferents capítols d’aquesta publicació té introduccions del professor Bruce Greenwald, el periodista Roger Lowenstein i els inversors Howard Marks i Bruce Berkowitz. El pròleg és d’un seguidor de luxe de la doctrina de GrahamWarren Buffett.

Tots aquestes personalitats del value investing lloen el treball dels dos autors, a més d’afegir comentaris de la seva pròpia collita. La majoria d’aquests inversors han adaptat el treball que hi ha a Security Analysis al seu propi estil.

Conèixer el treball d’aquestes persones, i la seva interpretació de l’anàlisi fonamental, ajuda a entendre la importància que té aquest llibre actualment i com apliquen els seus conceptes els professionals de les inversions.

Per saber-ne més:

4 dies per invertir segons els principis del Value Investing

L’herència de Benjamin Graham també ens ha deixat la indiscutible guia definitiva “El Inversor Inteligente”, a més de la recopilació de documents inicials publicats a “Invertir según Benjamin Graham: Los primeros escritos del padre de la inversión”

Bruce Greenwald va ampliar els conceptes dels mestres de la inversió en valor a “Value Investing: From Graham to Buffett and Beyond”

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.