Civeo, castigada i infravalorada pel preu del petroli

La borsa no perdona el sector del petroli. La caiguda lliure del barril de cru està directament relacionat amb les expectatives de beneficis i, fins i tot, la sostenibilitat de les companyies que viuen d’aquesta matèria primera.

Siguin perforadores, instal·lacions de refinament o serveis externs, com Civeo, totes les energètiques en surten perjudicades d’alguna manera. Parlant sense embuts, ja hi han valors infravalorats.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

Ja no es tracta de previsions, ni importa quan ni com es recuperarà el preu del barril. Si tornarà a cotitzar fins els 80 dòlars o es mantindrà per sota dels 50 dòlars, és un misteri. Però, amb les dades a la mà, podem constatar que hi ha companyies que la seva capitalització borsària és inferior al valor dels seus actius físics.

Els sentiment borsari s’està imposant als hipotètics mercats eficients.

Civeo, un ajust desmesurat

La història de Civeo és un cas específic marcat pel risc sistemàtic i les decisions estratègiques dels seus directius, que han xocat radicalment amb el que esperaven els seus inversors.

A “Canvi d’estratègia a Civeo, carnassa pels especuladors” vaig criticar una part d’aquestes decisions i vaig argumentar que la companyia estava infravalorada. Llavors no esperava l’arribada d’un escenari internacional on s’abaratia el preu del petroli.

Un 60% dels ingressos de Civeo provenen d’empreses perforadores de petroli. La companyia proveeix de instal·lacions pels treballadors d’aquestes companyies, com també serveis de restauració o complexos lúdics, com gimnasos. Per aquesta raó els riscos associats amb el petroli arriben, com en una reacció en cadena, a la comptabilitat de Civeo.

Les perspectives no són bones i el 29 de desembre Civeo va publicar la Operative Guidance de 2015, que preparava a l’inversor per a l’escenari pessimista del pròxim any. Les accions es van enfonsar fins els 3 dòlars.

Els ajusts són radicals, només la inauguració de les noves instal·lacions a McClelland Lake Lodge són la nota optimista entre tanta negativitat:

– La previsió dels ingressos i beneficis de Civeo són a la baixa

– Suspèn el dividend trimestral

– Rebaixarà la inversió i les despeses en capital

– Acomiadarà una part de la plantilla de CanadàAustràlia

– Tancarà dues instal·lacions, una temporalment i l’altra ja és definitiu

– Tancarà una fàbrica d’Austràlia

Els directius es comprometen a buscar noves oportunitats en altres sectors, més enllà del petrolífer i el del carbó. Però el hedge fund Jana Partners, un dels socis majoritaris, s’ha desentès del negoci i ha retirat la seva participació i els directius elegits per la seva institució.

La borsa exagera aquestes dades?

Des del punt de vista fonamental podem confirmar que el mercat està exagerant. El valor comptable dels actius tangibles de Civeo era de 8,54 dòlars per acció, segons els resultats del tercer trimestre de 2014. Un valor que supera en un 175% la cotització actual.

O, el que és el mateix, la suma dels actius físics – valorats en 1.364 milions de dòlars -, efectiu de caixa i drets a curt termini de Civeo són més del doble de 3 dòlars per acció.

Pel que fa l’aspecte qualitatiu, aquesta revisió de Civeo és un exercici de sinceritat i prudència davant de la contracció del sector energètic. Si s’han de rebaixar les despeses de capital i no es pot pagar un dividend, millor tirar-se enrere que posar en perill la sostenibilitat de l’empresa.

Aquestes notícies pessimistes són, irònicament, un motiu per ser optimista. Com també ho són les dades fonamentals.

Estic convençut que Civeo és una entre tantes empreses contagiades per l’explosió de la bombolla. Aquest principi d’any “a la baixa” ens ofereix un mercat ple d’oportunitats, la qüestió és buscar, ser prudent i tenir una mica de paciència. Els sistemes tendeixen a l’equilibri, encara que costi.

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.