Dia 2: Comença la Investigació

Abercrombie & FitchSenyores, senyors, Abercrombie & Fitch és el nom de l’empresa elegida per aquesta setmana “trepidant” de Value Investing.

Ni Dia, ni Blackstone, ni Reckitt Benckiser

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

He descartat rotundament a les entitats financeres. Les industrials ja vaig comentar que no m’interessaven, com tampoc les farmacèutiques. L’objectiu definitiu és un producte de consum que, sobretot als Estat Units, el trobarem a peu de carrer.

Tal com vaig comentar a “Value Investing Dia 1: Filtrar Empreses”, Abercrombie & Fitch està saturada d’ordres baixistes. Segons Bespoke Investment, el 29,77% del capital flotant està en descobert i el Nasdaq informa 21 milions d’accions.

Els números ens informen que el mercat és pessimista respecte la marca de roba, però no ens expliquen la realitat de la situació. Això ho hem d’investigar nosaltres.

Podem especular: suposem que les vendes van malament, que els seus ingressos estan disminuint, que la roba d’aquesta companyia no val un duro… Però això són solament suposicions.

No conec aquesta companyia més enllà d’una visita fugaç a la seva botiga de la cinquena avinguda de Nova York. Per això ara em faig aquestes dues preguntes:

Com funciona el seu negoci?

Què el fa millor (o pitjor) que la resta?

El sentit d’analitzar Abercrombie és que al final de la setmana podré respondre, a grans trets, aquestes dues qüestions.

Investigar el model de negoci

Un dels petits trucs que he posat en pràctica i que té una utilitat extraordinària és omplir aquesta plantilla:

Abercrombie & Fitch Business Canvas

No me l’he inventat jo. Aquesta plantilla es coneix com a Business Model Canvas i és idea d’Alexander Osterwalder. En vaig fer una introducció a “Models de negoci: FreshPet, gossos i gats ben alimentats” i considero que és una eina molt potent, visual, que ajuda a l’hora d’entendre qualsevol projecte econòmic.

El Business Model Canvas està pensat i organitzat perquè pensem en totes les parts vitals que fan funcionar una empresa. També serveix per comunicar i publicar un projecte de manera que l’audiència entengui ràpidament els conceptes sense massa esforç.

Ara no és el moment d’omplir aquesta plantilla. Però si que a mesura que conec la companyia, hauria de ser capaç d’explicar el negoci de Abercrombie a través d’aquest model.

Dades, dades, dades

El següent pas és buscar INFORMACIÓNi OPINIONS, Ni ANÀLISIS!

No hi ha res pitjor que viciar-se de comentaris i opinions d’altres persones per estudiar un conjunt de dades amb prejudicis.

Per això, feu-vos un favor. Si voleu analitzar, com jo, Abercrombie, deixeu de llegir aquest escrit i feu-ho pel vostre compte. Segur que sortiran dos estudis completament diferents, però serà un exercici fantàstic poder comparar-los.

Avisos a part, una de les primeres parades on trobar les dades que necessito és l’últim Informe Anual de la companyia. A Estats Units estan codificats amb els dígits 10-K i es poden trobar a la base de dades de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (la SEC).

La informació financera de les empreses que cotitzen a Espanya es pot trobar al portal de la CNMV. I les que cotitzen en el MAB presenten les seves dades en el portal de Bolsas y Mercados Españoles (BME).

Sinó, qualsevol companyia té a la seva web un apartat dedicat als seus inversors on presenta tots els documents i fets rellevants.

Llegiré l’Informe Anual, on hi ha l’explicació del negoci i els detalls que necessito per fer un esquema del model de negoci. Però també agafaré la informació financera relacionada amb el seu patrimoni (balanç de situació), l’estat de la caixa (cash flows) i els beneficis (pèrdues i guanys).

No només em quedaré amb aquestes dades, sinó que en un Excel recolliré les xifres dels últims cinc anys. Les ingressos de les vendes, el cost de les vendes, els beneficis, la despesa en publicitat, el que paga d’impostos, els interessos, la despesa de capital dels cash flows. Els imports totals dels actius, dels passius, dels fons propis i del capital circulant.

Com que es tracta d’una companyia que ven productes, m’interessen els inventaris, els proveïdors i els imports de la partida de clients. També les vendes comparades dels últims anys.

A més d’aquest informe anual, necessitaré els resultats, amb detall, dels últims quatre trimestres (els 10-Q). M’ho apuntaré tot per no haver de tornar als estats financers, un a un, quan hagi de fer algun càlcul extra.

Com si es tractés d’una recepta de cuina, aquests són els veritables ingredients per fer la salsa.

EXERCICI

Escollir l’empresa, localitzar la font de dades, i recopilar els imports del balanç de situació, de l’estat de pèrdues i guanys i dels cash flows.

Els que teniu accés a un terminal de dades (per ex. Bloomberg) ho teniu més fàcil, però no us refieu del que us explica, a vegades també falla.

Segueix a “Value Investing Dia 3: On inverteixo amb Abercrombie”

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.