Graham Holdings, l’empresa que no vol Warren Buffett

Les relacions financeres entre Warren Buffett i la familia Graham es van trencar després de la venda del Washington Post a Jeff Bezos. Per a la comunitat financera, la desinversió de Berkshire Hathaway del actual grup Graham Holdings i l’aparent pèrdua de la confiança de Buffett, va ser una mala notícia. Tractant-se d’una inversió històrica, des de l’època que Katherine Graham dirigia el diari, quins altres motius va tenir l’oracle d’Omaha per abandonar el projecte?

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

Els resultats del grup Graham Holdings va registrar una evolució positiva en els últims trimestres, tal com vam observar a Graham Holdings, més enllà del Washington Post. Tot i així, moltes empreses i marques conviuen sota un mateix grup. Entre tants segments, hi ha molts dubtes per resoldre com, uns dels més importants, quin és el valor de la suma del total o quin potencial té el futur spin-off de Cable One.

Graham Holdings, la suma de les parts

La venta de l’històric rotatiu Washington Post a Jeff Bezos, va deixar a Graham Holdings amb tres àrees de negoci fonamentals: les operacions de televisió per cable, els canals de televisió i els serveis educatius de la marca Kaplan.

Tant la oferta de suport educatiu per a diverses escoles i títols específics, com la industria dels mitjans de comunicació, estan supervisats pel govern nord-americà. No poden funcionar sense una concessió o una llicència prèvia. Aquests tipus de intangibles, que es llisten en el balanç de situació, són imprescindibles per a l’activitat de Graham Holdings i li garanteixen un monopoli en unes àrees educatives o en una regió per a la retransmissió de continguts.

Malgrat la similitud d’algunes característiques d’aquestes àrees de negocis, els seus resultats financers són completament diferents:

Marges de Beneficis de Graham Holdings

Segons aquesta taula els marges operatius de la televisió són superiors a les altres activitats; un 45,7% respecte un 21% i un 2,36%. Les televisions són fàcils de dirigir i donen diners ràpids als seus amos”, deia Warren Buffett a la carta als accionistes de Berkshire Hathaway de l’any 2007. Per aquest mateix motiu no és sorprenent que Berkshire Hathaway intercanviés 1,6 milions d’accions de Graham Holdings per quedar-se amb el canal de televisió WPLG de Miami, associada amb el canal de continguts nacional Disney/ABC.

El preu per executar aquesta operació va ser de 364 milions de dòlars, aproximadament.

El rendiment dels actius, una de les dades significatives, calculades a partir de la informació de la companyia, ens confirmen el bon funcionament dels canals de televisió:

Rendiments Graham Holdings

Calcular el valor de mercat de cada una de les companyies, per executar la suma de les parts, és una quimera que pocs analistes han fet amb profunditat per aquesta companyia. De fet, segons la revista Barron’s, Graham Holdings no la cobreix cap casa d’anàlisis professional!

Particularment, em va agradar un exercici semblant que va fer Diego Gómez per calcular el valor real de Softbank en el seu blog “Moats & Value Investing”. Ell mateix em va facilitar l’enllaç a l’estudi que feia Boyar Research sobre Graham Holdings i que utilitzaré de referència.

Boyar deu ser una excepció que no contempla Barron’s com analista. Boyar utilitza les previsions de l’Ebitda de 2016 per estimar un valor total de 7.400 milions de dòlars per a l’empresa, equivalent a 1.260 dòlars per acció. Molt per sobre dels 870 dòlars del preu actual.

El càlcul és el resultat de la suma del valor de les tres divisions, els diners en efectiu i en inversions líquides i el descompte del deute i el pla de pensions. Aquest és el detall:

Boyar Research suma de les parts de Graham Holdings

Elegir una previsió per executar aquest càlcul és un factor que no m’agrada. Segons el document de Boyar, aquesta companyia aplica multiplicadors a les previsions de 2016 per a tots els elements que utilitza del balanç.

Això, per exemple, implica que Graham Holdings conservarà els diners en efectiu fins l’any 2016, quan actualment l’està fent servir per comprar noves companyies!

M’agrada més el punt de vista de la revista Barron’s, més conservador, que aplica els multiplicadors als resultats de 2014 :

Barron's suma de les parts de Graham Holdings

Segons aquest càlcul, Graham Holdings val 900 dòlars, un 28% per sota de les previsions de Boyar. Aquest preu està molt ajustat amb la cotització actual del grup.

Malgrat les diferències entre els dos càlculs, els dos escrits deixen a banda el valor dels altres negocis

Aquestes petites companyies, que representen una cartera de inversions, registren la meitat d’ingressos que el segment de televisió i, a més, són un pou de inversions. Entre l’últim escrit i aquest la companyia ha tornat a la càrrega amb la compra de SocialNewsDesk.

No és només el punt de vista quantitatiu el que s’ha de tenir en compte aquí, sinó el qualitatiu. El conglomerat, abans de mitjans de comunicació, té una petita olla d’experiments on amaga una varietat de negocis dels que ofereix molt poca informació. No parla de preus de les transaccions, de vendes, ni les despeses que suposen els desenvolupaments interns.

Avaluar el valor dels altres negocis, el que implica també analitzar quina és l’estratègia que està executant la família Graham, és un component que va més enllà dels ratios.

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.