Green Mountain Coffee, on va fallar David Einhorn?

Greenlight Capital ha perdut la guerra contra Green Mountain Coffee. El hedge fund de David Einhorn va declarar una pèrdua d’un 30% en la inversió baixista que mantenia contra l’empresa cafetera i, segons la carta als seus clients, ha tancat definitivament totes les posicions.

Va ser el 2011 quan vaig exposar per primera vegada l’anàlisi “GAAP-uccino”, el millor d’aquell any. L’informe fet per l’equip de Greenlight Capital, presentat a la Ira Sohn Conference, estudiava en detall el model de negoci de Green Mountain Coffee. A més d’elegant i minuciós, també posava el dit a la llaga en els punts crítics d’aquesta empresa.

Després de tres anys, el mercat ha demostrat que aquest anàlisi era erroni.

Només el temps ha demostrat els errors de la tesi. Algunes de les prediccions de Greenlight s’han complert, però els factors clau que fan prosperar de veritat el negoci, han donat la raó als optimistes.

   
Les patents asseguren el monopoli

L’ambició de GMCR era convertir el seu producte estrella, la cafetera marca Keurig, en el iPod de la cuina. Com la Nespresso, del grup Nestlé, aquest màquina utilitza càpsules i la mateixa estratègia comercial: ven barata la màquina a canvi de fer pagar una fortuna pels consumibles.

Utilitzar aquest sistema, protegit a través de patents, permetia vendre als inversors la idea que Green Mountain era més que una venedora de solubles. Volien ser coneguts pel seu model de negoci sustentat en el desenvolupament tecnològic.

Però, segons Greenlight Capital, el monopoli de l’any 2011 garantit pel sistema de propietat intel·lectual tenia poca esperança de vida. La major part de la seva cartera de patents caducava el 16 de setembre de 2012. Fins aleshores, l’empresa només havia aconseguit defensar la seva quota de mercat a través d’associacions estratègiques i adquisicions empresarials.

En canvi, no hi havia anuncis de nous desenvolupaments que pronostiquessin una Keurig 2.0.

Amb el pas dels anys aquesta situació s’ha modificat. No en nous invents, sinó en una estratègia diferents de defensa. Per això l’equip d’Einhorn ha admès que “la direcció de GMCR ha desenvolupat una estratègia intel·ligent de tancar el sistema i preservar la seva posició de monopoli”.

A més de començar la distribució d’una màquina de cafè amb una nova tecnologia registrada, Green Mountain ha intensificat les seves relacions amb majoristes perquè només venguin la marca Keurig. També ha substituït als petits clients per les grans cadenes, com a principal objectiu de les seves vendes.

Ningú ha confirmat l’existència de comptabilitat creativa

Ningú ho ha pogut demostrar. Ni el hedge fund, ni la Comissió Nacional del Mercat de Valors dels Estats Units (la SEC). Però Green Mountain Coffee hauria pogut falsejar els ingressos durant períodes puntuals amb l’objectiu de superar, generosament, les estimacions dels analistes, segons Greenlight Capital.

L’anàlisi inicial del fons d’inversió argumentava que hauria utilitzat les adquisicions d’algunes companyies, com Van Houtte el desembre de 2010, per maquillar els resultats. També desconfiava d’alguns acords amb els seus proveïdors, que s’haurien utilitzat presumptament per arreglar els números dels inventaris.

El 20 de setembre de 2010 la SEC ja havia demanat a la companyia que presentés informació sobre un conjunt de transaccions, però l’organisme no va anunciar cap resolució significativa de les seves investigacions.

Però el mercat de Green Mountain Coffee està estancat

A la primera suposició va fallar i la segona es va quedar sense confirmar. A la tercera, David Einhorn la va encertar.

Pels optimistes, hi havia un mercat potencial de 90 milions de cases als Estats Units on es podia introduir una màquina de cafè Keurig. El 2011 ja hi havia entre 7 i 9 milions de llars que havien comprat la màquina.

La directiva de Green Mountain Coffee es basava en aquest mercat potencial per fer les seves estimacions de benefici.

Penetració de Mercat - Green Mountain Coffee

El hedge fund calculava, però, un mercat potencial de 21 milions de cases nord americanes per a la marca Keurig.

Tenien raó. En l’últim informe del hedge fund David Einhorn va confirmar la saturació del mercat a través del creixement de les vendes durant els últims quatre anys. D’un augment de les vendes d’un 95%, van passar a un 46%, un 13% i finalment, un creixement dels ingressos de només un 7% durant l’any 2014.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.