Model de negoci: FreshPet, gossos i gats ben alimentats

El 7 de novembre la marca de productes de menjar per a mascotes FreshPet es va estrenar a la borsa. L’empresa va debutar amb el propòsit d’oferir menjar sa, per a gossos i gats, a canvi que el parquet li fes confiança amb un reemborsament de més de 160 milions de dòlars per seguir amb la seva activitat.

En el catàleg d’aliments de FreshPet hi ha galetes, salsitxes, gra o amanides. Tots ells productes frescos i d’alta qualitat. Si l’inversor es creu els eslògans de “valor afegit” de la companyia, ja és una altra història.

Per seguir el rastre i trobar quin efecte fan aquests productes entre els amos d’un gat o un gos, el millor és utilitzar l’art de la rumorologia. S’han de buscar opinions especialitzades, i de diferents usuaris, per confirmar si les promeses del fabricant són certes, o només paraules.

La primera font la trobem en un blog. L’escriptora Lynnette Walczack va fer un informe favorable, després de rebre una mostra gratuït de la companyia. En el seu relat, l’entusiasme és patent i sembla que li va agradar els productes frescos de la companyia, més que a la seva mascota.

En els fòrums d’algunes pàgines, en canvi, els compradors avisen que els productes de FreshPet són cars. Hi ha gossos que els encanta les salsitxes de pollastres. Però també hi ha molts propietaris de mascotes que coincideixen a l’hora d’afirmar que el seu gos va tenir gasos i diarrees després de menjar-se una salsitxa d’aquesta marca de qualitat.

   
El model de negoci de “FreshPet”

Per analitzar el model de negoci de FreshPet utilitzo el conegut Business Model Canvas de Alexander Osterwalder. Segons aquest sistema, el funcionament de l’empresa es distribueix de la següent manera:

Model de Negoci de FreshPet

“FreshPet” ofereix menjar fresc i de qualitat – i més car – a través de frigorífics instal·lats in situ en supermercats. L’exercici 2013, per exemple, va tancar amb 1.578 aparells col·locats a la cadena WalMart.

Segons la presentació de la Oferta Pública de Venda d’Accions, El nínxol de la companyia són un 85% de propietaris de mascotes que consideren al seu animal “un més de la família”.

El procés de FreshPet passa per comprar la matèria prima, manufacturar un 94% de la producció, empaquetar-la i crear un pla de màrqueting per vendre-la.

Des de l’empresa anuncien que la finalitat principal de la OPV és expandir-se per tot Estats Units. La veritat és que el seu projecte arrossega un deute enorme – classificat com a “Recurs Clau” en el model. Aquests préstecs també impliquen despeses per pagament d’interessos.

Els números del 30 de juny de 2014 demostraven un desequilibri patrimonial enorme. Els actius de 62 milions de dòlars eren inferiors al deute adquirit de 105 milions. FreshPet té, a més, un dèficit acumulat d’exercicis anteriors de 159 milions de dòlars.

Per dissenyar un model de negoci, FreshPet és un exemple ideal. No és un projecte innovador, ni té una estructura complexa. El seu procés de “crear valor” és tan senzill com elaborar una marca a través de Comprar – Manufacturar – Vendre.

A nivell financer, les xifres de la companyia són tan precàries que no seria premeditat dir que com a inversió no val res.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.