Radiant Logistics, anàlisi financer d’un comprador compulsiu

Des del seu naixement, l’any 2006, Radiant Logistics no ha parat de créixer. En els últims cinc anys aquesta empresa de transports ha sumat més de deu adquisicions corporatives, al servei de l’expansió d’un petit imperi que va començar a cotitzar al mercat OTC.

La cotització de les seves accions oscil·len al voltant dels 4 dòlars, 35 vegades el seus beneficis, i la seva activitat encara atrau l’atenció dels inversors, que esperen més operacions corporatives.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

El negoci de Radiant Logistics és fantàstic, l’empresa gestiona diferents serveis de transports de terceres companyies – com pot ser FedEx o UPS – per enviar les mercaderies dels seus clients, per terra, mar i aire. Al tractar-se d’una activitat exclusivament de serveis, els actius físics de Radiant són mínims.

Per ser superior a la competència, aquesta companyia ubicada a les proximitats de Seattle, ha de destacar en les economies de xarxa (network economics) per sobre d’altres avantatges competitius. És imprescindible que gestioni eficientment la seva xarxa de proveïdors perquè els costos de cada transacció siguin mínims.

Analitzar els rendiments de les operacions de Radiant és complicat. La seva estratègia d’encadenar adquisicions, cada exercici, dificulta el càlcul dels resultats reals i alguns elements magnifiquen el creixement orgànic del negoci.

Estratègia d’adquisicions successives

Els últims cinc anys Radiant Logistics ha sumat en el balanç més de 50 milions de dòlars d’actius mitjançant l’absorció de competidors del mateix sector.

On Time Express (2014), Isla International (2012) i Distribution by Air (2011) són algunes de les compres significatives que expliquen la transformació del patrimoni. Radiant va passar de 28 milions de dòlars en actius l’any 2010 a 120 milions el 2014.

En aquest mateix període els ingressos bruts han augmentat al ritme d’un 14,86% anual. L’últim exercici la companyia va cobrar 349 milions de la seva activitat ordinària.

Però els cash flows demostren que Radiant paga cara aquesta expansió. L’efectiu de caixa de les operacions, descomptant les adquisicions, és negatiu any rere any.

Actius Radiant Logistics

Per a l’absorció de On Time Express va pagar 17 milions de dòlars i per Distribution by Air 12 milions, l’any 2011, encara que les dues empreses van tancar els últims exercicis amb pèrdues.

La companyia defensa aquesta estratègia de desemborsaments desmesurats amb l’argument de “crear valor”. Amb l’objectiu de comprar una “una valuosa xarxa de transport” o “la proximitat en àrees d’interès”, la companyia alimenta les misterioses partides del balanç: els intangibles i el fons de comerç.

L’evolució dels intangibles ha sigut tan agressiu els últims anys que mentre el valor comptable actual de la companyia és de 1,15 dòlars per acció, el valor comptable dels actius tangibles ja és negatiu.

Comprendre el valor inherent dels actius intangibles i del fons de comerç, és com preguntar-se quants àngels poden ballar al cap d’una agulla. Entre els analistes, els inversors i els directius de l’empresa no ens acabaríem posant mai d’acord.

Si hi ha un avantatge competitiu darrera aquestes quantitats, això s’ha de notar en l’evolució del negoci.

Si Radiant Logistics va pagar un excés de 5 milions de dòlars per apropiar-se de les tarifes privilegiades de Distribution by Air, i es va registrar com a goodwill, això s’ha de notar en els marges de beneficis. Com també els 10 milions que va desemborsar per quedar-se la xarxa de proveïdors i clients de On Time Express.

Marge Operatiu Radiant

Però els marges operatius no confirmen aquesta teoría. Comparat amb una mostra representativa, Radiant Logistics no té uns avantatges consolidats.

El seu marge operatiu mig d’un 2,23% encara està per sota de la mitjana de la indústria de serveis logístics (7,09%) i de la indústria de transports (8,02%) i lluny d’alguns competidors com CH Robinson o Expeditors.

A la direcció no li agraden aquests resultats i demanen, en els estats anuals, que si s’ha de fer un anàlisi acurat de la companyia es treballi amb l’EBITDA. Prefereixen que els inversors no tinguin en compte ni les amortitzacions, ni les depreciacions de material.

Aquesta advertència no deixa de ser irònica. Per una empresa de serveis, que no té capital físic, això no li hauria de importar.

Però a Radiant Logistics si que li importa, doncs cada any les normes comptables li obliguen a amortitzar els seus intangibles, adquirits a través de les absorcions. Aquesta operació no agrada a l’empresa, i preferirien fer com amb el fons de comerç, que només modifiquen puntualment, quan es troben entre l’espasa i la paret.

El 2009 va ser l’últim any que Radiant va executar un Goodwill Impairment que va representar 11 milions de dòlars per a la companyia. Des de llavors, aquests actius estan augmentant exponencialment, a través de les adquisicions successives, i els mantenen sense cap tipus de justificació contrastada.

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.