Greenlight Capital aposta per una segona bombolla tecnològica

Si les segons parts mai van ser bones, la primera bombolla tecnològica ja va tenir un mal guió inicial. A principis del 2000, negocis sense producte ni benefici cotitzaven a l’alça dia rere dia. Les notícies, a remolc de Silicon Valley, alimentaven l’eufòria. I fins que no va explotar ningú es va adonar d’aquella il·lusió. Quinze anys després, la seqüència d’operacions milionàries recents ha encès les alarmes i a Wall Street el fons Greenlight Capital ja s’ha fortificat per treure’n benefici.

“Es tracta d’una segona bombolla tecnològica amb menys capitalització i amb menys entusiasme” explica l’equip de David Einhorn a la última carta dirigida als seus accionistes. Les multinacionals de la web 2.0 han canviat molt des d’aquell allau de proveïdors tecnològics nascuts els 90 com AOL, Terra o Worldcom. I el parquet sembla entrenat perquè no l’enganyin, però hi ha algunes característiques d’aquella època que, amb el temps, han reaparegut als mercats financers.

Tornen les ofertes d’accions a la borsa milionàries, que només s’expliquen pels grans plans de màrqueting i uns roadshows molt ben preparats, segons Greenlight Capital. La premsa i els analistes financers, que semblen els cheerleaders del partit, també en tenen una part de culpa. Les valoracions financeres tradicionals indiquen que la major part de cotitzacions tecnològiques estan inflades. Els defensors, en canvi, s’escuden darrera nous mètodes de càlcul perquè, diuen, són més adients per analitzar aquesta indústria.

Els moviments corporatius també són desproporcionats: Per què Facebook va comprar Whatsapp per 16.000 milions de dòlars? Segons Marc Andreessen, aquesta pregunta hauria de quedar fora de consideració per a qualsevol inversor individual. El professional del capital risc, i també directiu de eBay, va explicar a Twitter que “Les grans adquisicions de petites companyies semblen irracionals pels outsiders però normalment segueixen un pla intern rigorós”.

En un conjunt de tweets descrits com “Classes magistrals sobre moviments corporatius en la indústria tecnològica”, Andreessen va demostrar la intenció de Silicon Valley de deixar fora de joc els que no segueixen la seva línia. O era una altra manera de justificar les pràctiques que ja van alimentar una bombolla. Mentrestant, a Wall Street, neixen les mateixes preguntes: Per què les tecnològiques tornen a pagar als seus empleats a través d’accions – les mítiques stock options -, però es neguen a admetre que són despeses? Per exemple.

Sigilosament, Greenlight Capital ja ha executat la venta en descobert d’una cartera d’accions tecnològiques; els títols més calents del mercat de les empreses que van omplir les notícies del 2013. Twitter, Netflix, Facebook, Linkedin, per dir alguns noms. Malgrat el perill que suscita anar en contra de l’eufòria dels mercats, el hedge fund de Einhorn valora que hi ha el potencial de baixada per assumir el risc. No prediuen, a ciència certa, una segona part. Però, si succeeix, a més de ser pèssima també serà avorrida.

Greenlight-Q1-2014.pdf

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.