Confiança, som més tontos del que ens pensem

“El 80% dels estudiants creuen que les seves qualificacions seran millors que la mitjana del total de la classe” explica Whitney Tilson en el document “Manias, Bubbles and Investor Irrationality”Optimistes, creguts o inconscients? Els arquitectes també cauen en la trampa del biaix per excés de confiança quan es tracta de preveure la duració d’un projecte, ja que habitualment es queden curts.

L’estudi Overconfidence as a Cause of Diagnostic Error in Medicine de Eta S. Berner va estudiar aquest fenòmen en el camp de la medicina. Després d’analitzar les dades dels pacients que van morir a la UCI d’un hospital, el seu grup va observar que els diagnòstics ante mortem dels metges, que confirmaven “completament segurs”, en un 40% estaven equivocats.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

L’Economia Conductual s’ocupa del problema

Daniel Kahneman, autor de “Pensar rápido, pensar despacio” i un dels pares de l’economia conductual, va batejar l’excés de confiança com “la ceguera sobre la nostra pròpia ceguera”. La percepció de les nostres qualitats està involuntàriament modificada i, per aquest motiu, qualsevol decisió o acció l’executem en un context totalment equivocat.

En finances ho podem veure en els inversors quan qualifiquen la seva estratègia millor que la resta.

Whitney Tilson utilitza una llista de situacions per explicar aquest biaix:

– Un 19% de la població nord americana considera que forma part del 1% de famílies riques dels Estats Units.

– El 82% dels conductors diuen que es troben entre el 30% dels bons conductors.

– El 68% dels advocats de casos penals consideren que la seva posició és la que té raó.

– El 81% d’emprenedors creuen que tenen un 70% de probabilitats d’èxit. El 39% d’aquests nous empresaris també creu que qualsevol altre negoci semblant no tindrà èxit.

– Un 86% dels col·legues de facultat de Whitney Tilson diuen que es conserven millor que la resta de companys de classe.

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.