El potencial dels spin-off, aquells beneficiosos desconeguts

Joel Greenblatt és l’autor que més insisteix en considerar els spin-off com una oportunitat increïble d’inversió. Segons el seu llibre “You can be a stock market genius”, són operacions que habitualment no criden tant l’atenció com les adquisicions i les fusions, però tenen un gran potencial.

Als Estats Units sentim parlar de spin-off, sobretot a l’entorn de les sèries televisives. És quan un personatge és prou atractiu com per protagonitzar la seva pròpia història.

Fraiser és un exemple: quan es va acabar la mítica sèrie Cheers (amb Ted Danson i Kirstie Alley de protagonistes), el personatge interpretat per Kelsey Grammer es va traslladar a Seattle. La nova comèdia, la història de dos psicòlegs, un pare policia retirat, una fisioterapeuta i un gos, va durar 11 temporades en antena i va ser el spin-off de més èxit de la història de la televisió.

En el món empresarial la filosofia és semblant.

Una empresa pot tenir diverses àrees de negoci, que es dediquin a diferents productes o serveis. A vegades, la unió d’aquestes unitats és natural i permet estalviar costos. En altres casos, com per exemple quan un servei de pagament com PayPal estava sota el paraigües de la casa de subhastes eBay, seguir junts no té cap sentit.

Quan separar-se és més beneficiós, les empreses es divideixen. Quan només es tracta d’una unitat de tantes que té una gran companyia, aquesta executa un spin-off.

En un procés de spin-off els inversors reben un regal. Les accions de l’empresa mare dóna dret, a qualsevol qui tingui un títol de la companyia afectada, a rebre participacions de la nova empresa independent, la filla. Un obsequi que alguns no entenen i el venen ràpidament per cobrar els diners. D’altres, com alguns fons de inversió, estan obligats a rebutjar aquestes ofertes per la seva naturalesa i augmenten la pressió venedora a la borsa.

A causa d’aquesta eufòria baixista les noves companyies, per defecte, s’estrenen a la borsa atacades pels óssos. Un punt a favor pels que es fixen en el valor del negoci.

3 senyals imprescindibles a tenir en compte

Greenblatt alerta en el llibre que hi ha tres característiques bàsiques a tenir en compte per saber si un spin-off té un futur prometedor:

1. VIGILAR LES MARES I LES FILLES

En una divisió hi ha dos protagonistes: l’empresa original i la nova. Aquesta última, té més recorregut per créixer ja que habitualment és un nou negoci amb l’energia suficient per independitzar-se. Però no sempre és així. Hi ha spin-off que serveixen a les multinacionals per alliberar-se del pes de divisions carregoses que només acumulen pèrdues. Per aquest motiu, tan interessant és la observació de la matriu com de la nova oferta.

2. QUÈ FAN ELS INSIDERS?

Seguir l’activitat del smart money dóna les pistes suficients per trobar el camí dels beneficis. Els propietaris i directius saben millor que ningú quin és el veritable interès per executar aquesta operació. Els directius canvien d’empresa? Hi ha un hedge fund al darrera de la operació? L’inversor Eddie Lampert, conseller executiu de Sears Holdings, per exemple, ha executat una successió d’spin-off els últims anys per reestructurar el negoci d’aquesta companyia. Mentre que les noves empreses, com Orchard Supply, han caigut en el seu intent de cotitzar soles a la borsa, Lampert no s’ha mogut del seient de Sears. Una senyal perfecte que indicava als inversors on s’havien de situar.

3. COMPRENDRE EL NEGOCI

Fonamental. En aquesta situació i en qualsevol altra inversió. Les companyies detallen, amb més o menys precisió, quins són els segments d’on provenen els ingressos, els riscos i les qualitats que tenen, abans de dividir-se. Comparar entre segments, els rendiments que produeixen els actius o els marges de beneficis de cada negoci, és la millor manera per afinar la punteria i entendre el “per què” de l’operació.

“You Can Be a Stock Market Genius” és el principi per fer-se un imatge mental del que signifiquen aquest tipus d’operacions. En el text hi ha exemples de spin-off concrets i més detalls de l’operativa. En els mercats actuals DealBook és una pàgina de referència que tracta notícies d’operacions corporatives i també informa de les grans institucions – insiders – que s’hi mouen al voltant.

Més específic és Stock Spinoffs, un blog inspirat pel valor amagat que hi ha al darrera de les situacions especials. Fer un bon seguiment de les notícies, acompanyat d’una bona recerca, és un punt afegit per incrementar posicions i també els rendiments d’una cartera.

Per saber-ne més:

4 dies per invertir segons els principis del Value Investing

El llibre de Greenblatt és imprescindible per conèixer les situacions especials, però hi ha altres publicacions de referència que també són interessants. Una d’elles és “The Manual of Ideas: The Proven Framework for Finding the Best Value Investments” de John Mihaljevic.

 

This post is also available in: Castellà

12 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.