5 factors essencials per vendre accions en descobert

Especuladors, antipatriòtics, fins i tot antinaturals. Als venedors d’accions en descobert els han acusat de perjudicar el progrés de l’economia, obstruir la innovació i impedir el pas de la bona marxa dels emprenedors.

Els baixistes, coneguts també com óssos, tenen tots els números perquè la comunitat financera els ataqui i dubtin de les seves conclusions. No obstant, desconfiar dels resultats d’una companyia i dels pronòstics de la seva directiva és també un procés essencial per invertir correctament.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

“Un mercat sense óssos seria com una nació sense llibertat de premsa” va sentenciar l’inversor americà Bernard Baruch i és el paràgraf que precedeix el llibre The Art of Short Selling de Kathryn F. Staley.

Aquesta publicació, considerada la bíblia dels baixistes, recopila històries de la dècada dels 80 i 90 d’estafes i males inversions. Aquest text ha servit de inspiració a un bon grapat de professionals, com el gestor del hedge fund Third Point, Dan Loeb.

Segons Staley, el venedor d’accions busca empreses que manufacturen un producte o els seus ingressos es basen en un sol recurs. L’eufòria per indústries de moda i negocis que ostenten un creixement increïble en el transcurs d’anys successius condueixen al mercat a sobrevalorar-les. També són un bon objectiu pel baixista si presenten símptomes d’estancament.

Tàctica i estratègia també tenen un paper primordial, a banda de l’anàlisi minuciós de les xifres comptables. La companyia ha de presentar un conjunt de requisits essencials per ser una aposta guanyadora:

1. Tenir un capital flotant important

El capital flotant (free float) el formen les acciones negociades lliurament a la borsa. Són les participacions no controlades i que no es concentren en mans d’una sola persona o institució. Tampoc formen part de l’autocartera de la pròpia empresa.

Si el capital està diversificat i és flotant, la cotització segueix per un procés democràtic. No hi ha un únic accionista que pugui manipular el preu i decidir, o imposar, per sobre d’altres accionistes.

2. Seleccionar empreses sense negoci, ni producte

Seguint un procés lògic, ningú deixaria diners a un desconegut amb només una idea al cap. Però la borsa no és lògica. Tot i que el boom de les empreses “punt com” ens va ensenyar a desconfiar dels venedors de fum, les promeses sense contingut continuen triomfant als mercats financers.

Societats petrolieres que amb una concessió de terreny asseguren tenir una mina d’or negre sota els seus peus o farmacèutiques amb productes a mig desenvolupar, són alguns exemples. Els baixistes, escèptics, confien en les probabilitats que tenen aquestes empreses de fracassar i venen en descobert.

3. Comprar a preus màxims

Els óssos només poden beneficiar-se del 100% de la inversió. Si venen a 23 euros, zero és el seu màxim. Entrar en companyies que el seu preu oscil·la en una banda ampla de preus, assegura a l’operador un llarg recorregut per beneficiar-se. Sobretot si el negoci té un valor intrínsec i només està inflat per raons circumstancials.

4. Triar companyies sense actius a preus nominals

Una multinacional que té una llarga llista d’actius tangibles i intangibles, valorats a preu nominal, li assegura poder sostenir mals resultats durant anys. Actius immobiliaris, registre de patents o maquinària és poden liquidar per aguantar males temporades.

Per aquest motiu, entre els objectius baixistes es troben companyies que poden falsejar fàcilment la comptabilitat amb la publicació del patrimoni a preus de mercat. Bancs, societats d’inversió o asseguradores, per exemple, tenen carteres d’actius cotitzats, que varien en funció de la situació del mercat.

5. El “cash” és el rei

L’estat de fluxos d’efectiu és el lligam amb la realitat. El compte de resultats (o Pèrdues i Guanys) pot mentir. El balanç també. Però l’activitat anual de la Caixa, el tercer estat comptable de la santa trinitat, no enganya. És el que hi ha en els comptes corrents i si presenta contradiccions amb la comptabilitat, l’inversor ha de dubtar.

This post is also available in: Castellà

15 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.