Alibaba és la inversió estrella de Yahoo! i Softbank

Alibaba és una peça més de la cartera d’inversions de Softbank, Yahoo! i el fons privat Silver Laker Partners. Inicialment va ser una aposta arriscada en una startup xinesa. Mica en mica, aquesta petita empresa del sector retail s’ha convertit en un gegant de dimensions internacionals i competidor directe d’Amazon. La seva incorporació a borsa farà públics els resultats, però també posarà un preu de mercat a la companyia de Jack Ma.

Softbank és el primer accionista d’Alibaba. Es tracta d’una empresa de telecomunicacions fundada i dirigida per Masayoshi Son, amb una cartera de participacions en diferents empreses internacionals. Entre algunes de les seves adquisicions, destaca la compra de la operadora de telecomunicacions Sprint Nextel.

La participació de Softbank a Alibaba suma un 36,74% del capital, tot i que es desconeix a quan està valorada. Aquesta inversió es remonta a quan Jack Ma va crear l’empresa. L’any 1999, quan va abandonar la seva carrera de professor d’anglès i va pensar en un negoci que executés transaccions comercials on line.

   
El model de negoci d’Alibaba

Atenció, Alibaba no és com Amazonel gegant del retail nord americà fundat per Jeff Bezos. A diferència d’aquest, el gegant asiàtic fa de vincle entre venedors i compradors, i no gestiona inventaris.

Una de les seves pàgines, Tmall, és un intermediari entre productors i grans empreses com Nike. De fet, és el cercador per defecte de la població xinesa quan compren on line, en substitució a cercadors genèrics com Google o Baidu.

Aquest és el motiu principal perquè els ingressos no s’originin a través de comissions de negociació, sinó que els proveïdors paguen perquè l’anunci de la seva oferta aparegui entre els primers de la classificació.

Alibaba és un proveïdor de serveis. La comptabilitat ho explica de la següent manera: el marge operatiu de de l’empresa el segon trimestre de 2013 va ser d’un 49%, Amazon, en canvi, va arribar a un 0,5%. L’èxit d’aquest model ha propiciat el creixement exponencial de totes les pàgines web de la multinacional i Taobao ja és la marca més gran del grup amb més de 7 milions de venedors i 800 milions de productes llistats.

Oferta Pública d’Accions al Nasdaq

L’expansió dels serveis d’Alibaba l’ha obligat a fer una parada en el Nasdaq, la borsa on executarà la Oferta Pública d’Accions (OPV). Els analistes valoren en 70.000 milions de dòlars la capitalització que tindrà el negoci asiàtic, una quantitat semblant als preus de mercat de la casa de subhastes eBay.

Entrar a Wall Street obligarà a Alibaba informar i segellar amb tinta els seus resultats i el valor monetari dels seus usuaris. Les participacions de Softbank o Yahoo! finalment tindran un valor de mercat. S’han acabat les estimacions.

“Amb un PER per sota de 18, les accions [de Softbank] poden incrementar-se significativament després de la sortida d’Alibaba a la borsa”  deia l’analista de mercats de Tachibana Securities, Kenichi Hirano. Tot depèn de si la multinacional xinesa aconsegueix recaptar els 15.000 milions de dòlars, planejats, de finançament.

Abans que això passi, els espavilats del sector financer ja s’han afanyat a extreure conclusions. És el cas de Dan Loeb, qui va ressaltar el seu interès per Softbank en el congrés benèfic Robin Hood Conference, el passat dijous 21 de novembre a Nova York. El gestor de Third Point ha incorporat una participació de 1.000 milions de dòlars de la multinacional japonesa en el seu hedge fund, perquè l’interessa el context del país, on un Yen feble afavoreix les exportacions, com també la participació no consolidada d’Alibaba en els estats comptables.

Yahoo!, per altra banda, ja ha extret un rendiment de la inversió inicial al gegant xinès. El portal de California, liderat per Marissa Mayer, ha fet del producte de Jack Ma, la clau de la seva resurrecció. Yahoo! va adquirir fa 8 anys una participació d’un 40% del portal xinès, per 1.000 milions de dòlars. La venda de participacions a la mateixa companyia, fins reduir la inversió a un 24% del grup, li ha permès obtenir l’efectiu suficient per seguir una política extraordinària d’adquisicions per recuperar el camí perdut en el sector de les xarxes socials. Un exemple va ser la compra de la marca Tumblr.

Quan es parla del revifament de Yahoo!, males llengües diuen que un 75% correspon a l’interès de la comunitat inversora per la seva participació en el gegant asiàtic. La recuperació del portal de internet, sigui o no sigui gràcies a altres companyies, si que és un fet; en un any les accions de la plataforma han augmentat un 97,3%. La qüestió, és saber si encara li queda un llarg camí per recórrer i, per altra banda, si totes les empreses implicades en aquest joc en podran extreure tan profit.

 

This post is also available in: Castellà

4 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.