Reflexivitat, la teoria essencial de George Soros

La Teoria de la Reflexivitat és el resultat conceptual de les operacions financeres, que va realitzar l’especulador hongarès George Soros, entre la dècada dels anys 70 i 80. L’inversor, fins a dia d’avui, ha dedicat temps i moltes pàgines escrites per exposar les seves idees que neguen l’equilibri dels mercats i la influència que tenen les percepcions dels participants.

Els verbs de tipus reflexius, on el subjecte i l’objecte de l’acció són el mateix, va ser el motiu d’inspiració per batejar la Teoria de la Reflexivitat – Reflexivity en anglès. Aquesta és una característica fonamental de les ciències socials, que la distingeix de les ciències naturals; el subjecte que observa l’experiment és també participant de l’esdeveniment que es desenvolupa.

Per exemple, un politicòleg també participa de l’activitat política només amb el fet d’anar a votar. Un inversor realitza un estudi previ abans de comprar o vendre un actiu, amb l’execució de l’operació també intervé en el mercat.

George Soros utilitza dues funcions recursives per fer el dibuix de la seva tesis. Distingeix la funció cognitiva de la funció participativa. La primera és el procés d’aprenentatge. La segona, que es troba en textos d’economia, és quan els participants parteixen amb unes preferències per seleccionar entre un conjunt d’oportunitats, i així determinen els preus del mercat.

Funció Cognitiva – y = f(x)

Funció Participativa – x = Φ(y)

Per tant,

y = f[Φ(y)]

x = Φ[f(x)]

La recursivitat d’ambdues funcions fa que els resultats fugin de l’equilibri, que imposen els llibres clàssics d’economia. La percepció influeix en la selecció i, alhora, la selecció influeix en l’aprenentatge. Els fets es connecten amb les percepcions i viceversa. Segons aquesta teoria, la visió dels participants reforça la tendència del mercat. L’augment o baixada dels preus reforça, alhora, les decisions dels compradors i venedors. I així, successivament, fins que el sistema s’estanca, amb la forma del que es coneix col·loquialment com un boom o un crack

La feina del bon especulador és percebre i entendre aquests fenomens per poder-se’n beneficiar; una feina que George Soros porta fent des de fa 40 anys mitjançant el seu fons Quantum Fund.

 

2 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.