Per què Jeff Bezos va comprar el Washington Post?

La premsa tradicional viu un mal moment. El futur d’un diari té tan poc valor que haurien de pagar als compradors perquè se’l quedessin. En aquest escenari desolador, el fundador d’Amazon Jeff Bezos va comprar el Washington Post, a títol propi, per un total de 250 milions de dòlars.

Per què ho va fer?En primer lloc, perquè podia fer-ho. Tenia els recursos financers, produïts a través de la venda de productes per Internet, per gastar-los en una inversió com aquesta. Hi havia altres alternatives, més divertides o més lucratives, per gastar una fortuna d’aquestes característiques, ben segur. Millor que el Washington Post, que acumula pèrdues per valor de 86 milions de dòlars. Per no penedir-se d’aquesta decisió, Bezos ara ha de trobar la via per monetitzar els continguts del diari, a més d’inventar i experimentar amb el mitjà de comunicació.

Vols rebre totes les novetats de The Money Glory?

La notícia ha sorprès a inversors i a lectors d’arreu del món. No podia aparèixer en un millor moment. El propietari d’Amazon ha executat l’operació just quan el setge contra la comunicació impresa està a punt de triomfar. Tot i que els que defensen la lletra en la seva tinta, periodistes de tota la vida, continuen aferrant-se a les rotatives i exclamen contra el vent: “el paper mai morirà!”, la guerra sembla perduda.

Hi ha excepcions, alguns diaris han començat gestionar el canvi i hi ha noves vies de fer periodisme, el New York Times per exemple va anunciar aquesta setmana que el 24,7% dels ingressos ja provenen de la publicitat digital. D’altres mitjans tradicionals, en canvi, estan collats als seus patrocinadors i qualsevol qui paga publicitat. Multinacionals i governs són els que es reparteixen el pastís de les influències, que després es tradueix en els continguts. Els vells mitjans critiquen les innovacions i les noves tendències, mentre s’entesten a repartir informacions esbiaixades, al gust dels seus mecenes.

Jeff Bezos, com a capdavanter d’Amazon, té el mèrit de mantenir un negoci a prova de qualsevol bomba, fins i tot de la bombolla d’Internet. Quan el gestor d’inversions Whitney Tilson comparava Netflix amb Amazon, distingia aquest últim com un negoci tradicional, de tota la vida, adaptat a les noves tecnologies. Bezos ha sabut beneficiar-se de la nova manera de fer negocis a Internet i ha sabut expandir els seus tentacles fins els petits minoristes, que han aprofitat la seva tecnologia per entrar també a la xarxa.

L’adaptació del Washington Post a l’era de Twitter, Facebook o Tumblr és un repte. El rotatiu de la capital dels Estats Units gaudeix d’una gran xarxa d’informació i una excel·lent marca. Durant la seva història ha captat bons companys de viatge; inversors, com Warren Buffett, i una història d’èxits sense precedents, com la revelació del cas Watergate. El lector, malgrat els milions de pàgines i dígits en forma de informació contínua al seu abast, continua recordant la bona feina d’aquest mitjà. A Washington continuen passant coses i en aquesta empresa hi ha un bon equip de professionals, que la seva principal tasca és renovar-se.

This post is also available in: Castellà

2 Comments

Leave a comment
 • Interessant el moviment del tal Bezos. De totes maneres la gran pregunta segueix sense resposta: en l’era digital, el periodisme pot ser una activitat rendible? I en cas de resposta afirmativa, es podrà mantenir la qualitat informativa? Com diuen a la BBC, “Good journalism costs money!”. Caldrà veure si el Bezos aporta alguna idea nova o si es tracta tan sols del capritx d’un multimilionari. Gràcies per l’apunt 🙂
  http://www.bbc.co.uk/news/business-23587385

  • Rendible si, però no farà tants milionaris.
   La meva pregunta és una altra: El bon periodisme costa tants diners?
   Gràcies pel comentari! 😉

L'adreça electrònica no es publicarà.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.