Segons Jim Chanos, les adquisicions de Dell i Hewlett-Packard amaguen pèrdues

En el context de la Wine Country Conference de Sonoma, l’inversor Jim Chanos concedeix una entrevista a la secció financera de Yahoo!, The Daily Ticker. El fundador del hedge fund Kynikos Associates ofereix algunes opinions sobre la borsa i les empreses tecnològiques, el sector predominant del nord de Califòrnia.

Dell i Hewlett-Packard són les dues marques que focalitzen l’entrevista. Segons Chanos, són empreses molt grans que destinen un percentatge molt petit dels beneficis a la investigació i a la recerca. Una tasca fonamental per a les companyies tecnològiques. Per substituir aquesta mancança, la cartera de patents l’omplen mitjançant les adquisicions d’altres empreses en fase de maduració, les quals compren per milions de dòlars.

La comptabilitat aplicada per enregistrar les adquisicions és un bon instrument per amagar les pèrdues de l’exercici. O també per inflar els beneficis. Chanos ja va advertir a la comunitat financera sobre la perillosa tanda de compres de Hewlett-Packard, que aconseguien amagar una pèrdua constant de fluxos negatius d’efectiu. El temps va donar la raó a l’inversor, quan l’empresa informàtica va revelar el desastre que havia suposat l’adquisició del fabricant britànica de softwareAutonomy.

El gestor tampoc entén l’eufòria que hi ha en aquests moments en el mercat respecte la cadena de ordinadors Dell. Les accions, immerses enmig d’una batalla de compradors, no han parat d’intercanviar-se per preus que superen moltes expectatives, des del mateix dia que Michael Dell va fer la primera oferta.

El perfil inversor de Jim Chanos és baixista i es concentra en la valoració de les companyies. La seva labor és la de realitzar puzzles amb els números que ofereixen els estats comptables. No realitza anàlisis macroeconòmics i les seves opinions sobre l’economia internacional són una excepció. Durant l’entrevista, realitzada per Lauren Lyster, es permet fer unes petites pinzellades. Segons el gestor, l’economia internacional es troba en fase de desacceleració – deleveraging, però considera que als Estats Units se li podria penjar l’etiqueta de “la millor casa del veïnat”.

En el vídeo, el gestor també adverteix als inversors individuals que no es refiïn de les posicions que presenten els hedge funds a la comissió de valors, mitjançant els documents 13F. No són una bona guia. Aquests presenten una imatge esbiaixada de l’activitat en els mercats financers, ja que només estan obligats a presentar les posicions llargues. Les compres en curt formen un gran percentatge de la cartera d’un fons i no apareixen en cap fitxer oficial.

 

4 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.