Curt en Inditex, una de les posicions perdedores de Greenlight Capital

El fons Greenlight Capital, gestionat per David Einhorn, ha perdut un 4,9% l’últim trimestre del 2012. A la carta del hedge fund dirigida als accionistes, del 22 de gener, es repassa el perfil de les inversions principals que han aportat més pèrdues al resultats d’aquesta temporada. Greenlight Capital ha acumulat una rendibilitat total de 7,9% l’any 2012. Des de la seva concepció ha generat uns beneficis al partícips de 1.829%, un 19,4% anual.

Les raons, donades pels gestors aquest trimestre, eludeixen a que “El cafè era massa calent, la nostra poma masegada i els accessoris de ferro no han baixat sense problemes”. És la forma d’explicar que la inversió en Green Mountain Coffee, Apple i el mercat del ferro, no han funcionat com haurien volgut. Tampoc han tingut èxit les apostes en Marvell Technology o les empreses espanyoles, Inditex i DIA. El millor de la temporada, pel hedge fund, ha sigut els bons resultats de General Motors.

Greenlight Capital va fer una petita introducció a Espanya, a través de DIA i Inditex. Per aquesta fita va utilitzar una “operació per parelles”. Va comprar les accions del primer minorista i va vendre en descobert les accions de l’empresa d’Amancio Ortega. Una inversió assegura el risc de l’altre. Va tancar la operació amb un resultat negatiu. Pèrdues discretes.

Les “operacions per parelles” és una estratègia que utilitzava el hedge fund on va començar Einhorn la seva carrera financera. Ho explica en el llibre Fooling some of the people all of the time. Els analistes seleccionaven inversions amb possibilitats moderades d’èxit. En una valoració de l’1 al 10, aquestes inversions tenien un 7 o un 8. Per compensar el risc – o errors – venien en descobert accions d’alguna empresa del mateix sector. Jugaven amb les correlacions dels preus. El gestor considerava que els grans beneficis tenen origen en inversions de 10 punts. I no, amb apostes a mitges tintes.

Qui sap si Einhorn confiava en que la gran empresa tèxtil de la península ibèrica patís una gran caiguda a borsa. Qui sap si era una aposta incipient en la distribució al detall, a través de supermercats de descompte. El cert és que aquest tipus d’estratègia, com testimoniava ell mateix fa uns anys, no funciona.

GDE Error: Error retrieving file - if necessary turn off error checking (500:Internal Server Error)
 

7 Comments

Leave a comment
 • El cert es que a mi m’han entrat ganes de obrir posicions curtes a Inditex per sobre de 105 aquestes últimes setmanes, pero nedar a contracorrent té els seus riscos.

  Crec que davant de qualsevol eventualitat, com una pujada del preu de les fibres tèxtils, o empitjorament dels mares operatius, provocarà un daltabaix important en la seva cotització, la qual té una relació de Cotització/Benefici corrent de 28.

  Ara, la seva aposta per las vendes per internet (amb menors costos operatius i accès a nous clients) li ha sortit molt bé. El tercer trimestre va aconseguir augmentar les vendes un 17% i pujar els marges un 2%.
  Com hem vist a Apple, sempre arriba l’hora de ensopegar, veurem si es cau o continua caminant sense tocar l’asfalt!

  • Bon dia Roger!

   Sembla ridícul, però desconec les xifres concretes de Inditex. Compro en el Zara i conec gent que treballa pel senyor Amancio. Però no he llegit mai un balanç de l’empresa. Seria hora de fer-ho…

   Segons el que dius, la cotització va bastant cara. De fet, crec que és el reflex directe de la visió optimista que té el mercat sobre aquesta empresa. És de les poques accions fortes de l’IBEX que no és una entitat financera!

   Però el mercat també s’equivoca. Si tu creus que arriscar-te val la pena, endavant! Els que van contra corrent, al final són els herois 😉

   Salut!

 • Interesante el post pero me surge una pregunta: Si desde Julio de 2012 están prohibidas la apertura de posiciones cortas netas en el mercado español de acciones, incluido todo tipo derivados sobre acciones cotizadas .¿Cómo Greenlight Capital puede abrir posiciones cortas sobre Inditex en el último trimestre de 2012?. Recuerdo además que esta prohibición es aplicable a entidades extranjeras también. (sólo se excluyen a creadores de mercado que no es el caso). un saludo

  • Hola Xosua,

   muy buena pregunta. No se me había pasado por la cabeza cuando escribí el artículo. Mis datos están basados únicamente en la carta de Greenlight. En la última información del hedge fund a la SEC no declaraba tener estas posiciones. Por lo tanto, el informe trimestral es la única información de la que disponemos.

   Buscando información, he encontrado un artículo en Cinco Días. He visto que no es obligatorio declarar las posiciones bajistas cuando no alcanzan más del 0,2% del capital de la compañía. La prohibición está para frenar las grandes operaciones.

   Otra opción es que la apuesta de Greenlight sea con Opciones PUT sobre Inditex. Es el método que ha usado el hedge fund para vender en descubierto Chipotle, y de hecho, las opciones PUT en MEFF si que se negocian. El mayor problema es que el mercado de opciones sobre acciones españolas es muy poco líquido.

   Todo son hipótesis. Ninguna, al 100% es verdad. Lo único cierto, que sabemos, es que Einhorn dice haber entrado en el mercado español.

   Muchas gracias por el comentario y un saludo.

   • No, gracias a ti.

    No lo veo claro, de todas formas la CNMV pone unas imposiciones durísimas: http://www.cnmv.es/portal/verDoc.axd?t={ff01c21d-198a-471d-9198-96cfe1069bc7}

    Y por tu enlace a la SEC (muy interesante por cierto) se puede ver que en el 3 trimestre, Greenlight, no tenían esa posición abierta.

    un saludo y a continuar así.

 • […] a través de l’anàlisi de situacions especials específiques, accions corporatives, estratègies per dobles i l’activisme […]

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.