El inversors activistes del 2012, Loeb i Paulson (1 de 2)

El 2012 alguns hedge funds, emparats pel paraigües d’una organització plena de recursos i coneixement, van entrar a l’acció a través d’estratègies d’activisme; el que significa endinsar-se en els consells d’administració d’empreses que consideren mal gestionades. Aquests inversors són una espècie a part que actuen en contra dels interessos d’alguns directius i d’altres propietaris dels grups.

   
Dan Loeb canvia la imatge de Yahoo!

Third Point, el hedge fund gestionat per Dan Loeb, tenia el 3% de Yahoo! a principis d’any 2012. En aquells moments, el futur de l’empresa tecnològica era borrós. El seu creador, Jerry Yang,  acabava d’abandonar el càrrec i la cúpula directiva patia procés de metamorfosi constantment. La inexistència d’un pla estratègic era la conseqüència de la falta d’estabilitat en la direcció. Els ingressos disminuïen i els consumidors marxaven corrents de una de les plataformes històriques de internet. A més, la inversió en nova tecnologia passava per fer caixa, a través de la venda d’una participació que tenia Yahoo! en Alibaba, el gegant asiàtic de distribució majorista. Però les negociacions també estaven estancades.

El mes de febrer Dan Loeb va sol·licitar quatre places en el consell d’administració de Yahoo! L’inversor tenia el convenciment del potencial de la plataforma, encara que no compartia el mode de gestionar-la amb els executius en funcions. Mentre que l’actual cúpula només veia en els anuncis la única forma de generar ingressos, Third Point volia transformar la marca en una plataforma multimèdia comparable amb YouTube. Per aquest motiu, el hedge fund va proposar tres especialistes multimèdia per dirigir la companyia; Jeff Zucker, Michael J. Wolf i Harry Wilson.

Yahoo!, en aquells moment liderada per Scott Thompson, va desestimar la idea. Third Point no es va rendir per gestionar el canvi i va passar a l’acció. Va començar la guerra. A través de televisió, una pàgina web i missatges a Twitter, es va posar en marxa una campanya per desacreditar l’administració d’aquell moment. El punt culminant va arribar quan es van descobrir les errades del currículum del propi Thompson. Aquest lluïa una diplomatura en informàtica i comptabilitat. En canvi, només tenia la última de les dues especialitzacions.

L’alt nivell de pressió, generat per Third Point, va tenir conseqüències. El mes de maig Thompson va renunciar al càrrec i va donar pas a les noves incorporacions. Des d’aleshores la plataforma ha tingut canvis interns significatius. Yahoo! va aconseguir resoldre alguns assumptes pendents, entre ells la venda de la participació en la plataforma xina Alibaba.com per 7,2 mil milions de dòlars. El segon canvi important va ser el fitxatge d’un administrador amb un important bagatge professional. Loeb va elegir Marissa Mayer, la primera enginyera de Google, amb més de deu anys d’experiència en el sector de les noves tecnologies.

Els canvis portats a terme també han tingut efectes positius a la borsa. Les accions de Yahoo! s’han revaluat un 30% des del mes de maig.

John Paulson pren partit en el sector de les assegurances

Hartford Financial Services Group (HIG) va començar l’any amb la presència de John Paulson entre els seus propietaris. Amb el pas dels dies la relació de l’inversor amb Hartford es va convertir en un veritable pols de gegants; el guru de les finances contra una asseguradora amb mes de 200 anys d’història.

Paulson, propietari del 8,51% de les accions de la companyia, va iniciar les seves intervencions en públic a la conference call del 8 de febrer. Tot i que les intervencions actives de l’inversor són excepcionals, aquest va qüestionar a CEO Liam McGee les decisions que no havien fet els administradors per beneficiar els accionistes. Paulson va suggerir una solució, dividir Hartford en dos, una empresa dedicada a les assegurances de vida, i l’altre especialitzada en assegurances de la propietat.

Les raons de Paulson per separar l’empresa les va exposar als accionistes, en una presentació de 24 pàgines. El motiu principal, els avantatges i beneficis que dóna un spin-off a la borsa. Per una banda, hi ha un bescanvi d’accions sense cap tipus de imposició fiscal. Per l’altre, tal com s’especificava a la presentació, es facilita la valoració de les empreses dividides. Segons Paulson, la separació dels dos negocis de Hartford, podia suposar un valor combinat de 32$. Una revaluació del 60%.

Després de diversos intercanvis de cartes i discussions públiques entre el fundador del hedge fund Paulson and Co. i els directius de Hartford, l’asseguradora va anunciar la decisió de desfer-se de les assegurances de vida. La notícia, publicada el mes de maig, va coincidir amb la retirada de Paulson de l’accionariat, el 14 de Maig. Hartford finalment ha venut el negoci de plans de pensions i assegurances de vida a la Massachussets Mutual Life Insurance Company. La venda s’ha tancat el 2 de gener del 2013.

Les accions de Hartford no han tingut un canvi significatiu a la borsa.

 

4 Comments

Leave a comment
 • He llegit alguns casos d’aquest tipus, fins i tot, hi han fons o Hedge que els hi agrada o acostumen a ser actius a la presa de decisions. Tot i que representen una minoría i solen ser americans.
  Es un tema interesant, espero la segona entrega!

  • Jo faig els possibles per seguir-los. Almenys els que tenen més èxit en els seus objectius.

   Considero que hi ha bastants fons de inversió que fan aquesta activitat. Però costa molt seguir-los la pista a tots! 😉

   Cuida’t!

 • […] Third Point va publicar la carta de presentació de resultats, dirigida als inversors, el 10 d’abril del 2013. El hedge fund, gestionat per Dan Loeb, ha registrat un rendiment positiu d’un 9%. Un resultat, que sumat als altres períodes, registra un rendiment anual d’un 17,9%, des de la seva creació. Les inversions de la institució es realitzen a través de l’anàlisi de situacions especials específiques, accions corporatives, estratègies per dobles i l’activisme corporatiu. […]

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.