Deconstrucció de la presentació de Bill Ackman sobre Herbalife

La reacció no es va fer esperar i les accions de Herbalife van caure més d’un 30%, després que William Ackman presentés un PowerPoint titulat “Who wants to be a millionaire” amb 334 diapositives que servien per acusar a l’empresa d’estafa internacional.

Herbalife, segons l’anàlisi financer del fundador del hedge fund Pershing Square Capital, és una organització piramidal pensada per enganyar a consumidors i els seus distribuïdors.

No és el primer en plantejar-ho públicament. Abans d’aquesta acusació, el passat 18 de desembre de 2012, l’inversor David Einhorn ja havia presentat els primer dubtes, a principis de maig en una presentació de resultats. En el torn de precs i preguntes d’una conference call Einhorn, gestor de Greenlight Capital, va demanar“[…] quin percentatge de productes es venen als consumidors que no són distribuïdors?”.

El president de la companyia Desmond Walsh va deixar la pregunta sense resposta, i va començar la tragèdia a la borsa.

   
Quin és el negoci de Herbalife?

El producte estrella de Herbalife es diu “Formula 1” i serveix per aprimar-se. Però aquest no és el secret del model de negoci de la multinacional, ho és el seu model de distribució.

Aquesta companyia és una de les abanderades del conegut “màrqueting multi-nivell”; la companyia utilitza una xarxa de distribuïdors independents – emprenedors –  que representen la marca a més de 80 països. A part de la Xina, on es ven el producte directament al públic, a la resta del món només es poden trobar productes Herbalife a través de venedors directes o en els Clubs de Nutrició, gestionats pels mateixos distribuïdors.

Com les marques Avon o Tupperware, Herbalife busca activament distribuïdors potencials. La proposta és atractiva per algú que vulgui muntar la seva pròpia empresa. L’empresa ofereix les bases d’un negoci independent, complementari a una feina estable que, tal com prometen, els pot arribar a convertir en milionaris.

Un membre de la família Herbalife té accés a descomptes pels productes nutricionals que ven la companyia, cobra pel conjunt de vendes de productes. Però els beneficis extraordinaris els obtindrà per “fitxar” a nous venedors. El més important és apadrinar a nous membres, liderar equips de persones i cobrar comissions per les vendes que aquests facin.

La teoria de l’estafa

La organització que regula el comerç als Estats Units, la Federal Trade Commission, classifica com estafa piramidal aquellas empresas que construeix una estructura piramidal d’ingressos. Si l’objectiu de la companyia és, per sobre de tot, reclutar a distribuïdors, és aleshores un delicte.

Aquesta descripció dóna sentit als dubtes que tenia David Einhorn a la presentació de resultats.

L’anàlisi financer de William Ackman gira també al voltant de la qüestió sobre d’on provenen els beneficis. Segons la seva tesi, els esforços de Herbalife es concentren en vendre la imatge d’una oportunitat de negoci, mentre que descuida les qualitats dels seus productes. Segons Ackman, la multinacional gasta menys de dos milions de dòlars anuals en investigació i només té una patent pròpia!

Malgrat les recomanacions d’alguns experts, pagats per la mateixa companyia, marques com el “Formula 1” no tenen cap característica diferencial. En canvi, són els aliments nutricionals més cars del mercat comparats amb les mateixes tipus de solucions ofertes pels laboratoris Abbott o la holandesa Unilever.

Per què els clients haurien de pagar més, per quedar-se amb menys?

Perquè els clients són distribuïdors i perquè compren un kit inicial per formar part de la família Herbalife. El que és un misteri és com ho registra la companyia a la seva comptabilitat, si com una venda o com inventaris cedits.

A través de la presentació, Ackman confirma que la majoria de membres es queden en el primer esglaó de l’oportunitat de negoci. Són incapaços de reclutar desconeguts, i molt menys amics i família, i l’inventari inicial es queda a l’armari de la cuina de casa. Aquestes víctimes, que als Estats Units es concentren entre la comunitat llatinoamericana, són els que alimenten la punta privilegiada de la piràmide.

William Ackman, qui també va anunciar una venda en descobert de les accions de la multinacional, aposta durament perquè deixi d’enganyar als consumidors, a les comunitats més desafavorides, i literalment desaparegui del mapa.

 

This post is also available in: Castellà

24 Comments

Leave a comment
 • Déu ni do, desconeixia aquesta empresa a nivell de inversor, si que la marca hem sona. Pel que veig una simple empresa piramidal amb vestit d’empresa. Espero que no duri gaire a borsa, aixo no ajuda a que la gent s’apropi als mercats.

  • Doncs em sembla que durarà. Des del 2004 que és a la borsa. I encara que molts desconfien d’aquest tipus de negocis, l’empresa es beneficia dels que si confien en les seves oportunitats. I encara que sembli mentida, ahir les accions de l’empresa pujaven un 11%!

  • Antes de hablar hay que averiguar…pero ser objetivo en la información y no tener prejuicios que guíen los comentarios en beneficio de intereses propios como los de ackman… que solo quiere tener mas fama y ganar mas dinero.. solo les diré esta equivocadisimo.. en herbalife nadie gana por reclutar gente, es una relación ganar ganar, quien mas trabaja mas gana… no es pirámide es MULTINIVEL y su objetivo es ayudar a cualquiera, no importa raza, ni nivel social, solo que tenga ganas de trabajar y ganar dinero ayudando a otros a ganar dinero a través de un bienestar físico- HERBALIFE no es para todo el mundo y todo el mundo no sirve para herbalife.. cada quien en lo suyo- Hay gente que abre negocios y fracasa, y otros que son muy exitosos. por que no se meten con ellos? Cuando algo es grande y exitoso siempre habrá alguien envidioso que busca hacer daño. Gracias a Dios Herbalife sabe lo que hace, y su solidez la respaldamos todos lo millones de distribuidores y consumidores que hemos tenido buenos resultados con este gran producto…

 • Aleshores els ingressos de la cia provenen en un% molt gran(desconegut) de la compra /inversió de productes que realitzen els nous socis, no?Jo sempre havia pensat q era un negoci piramidal però aleshores sempre em sorprenia veure que fins i tot Messi en feia publicitat en un anunci a l’aeroport fa poc..en què es diferencia de casos vells com Amway crec q es deia?

  • Ara m’he mirat, una mica per sobre, Amway. També és una empresa de venda directa de productes cosmètics i de salut. Segons el resultat de una investigació de la FTC, es va descartar la possibilitat de Amway com esquema piramidal. Ja que aquesta no paga els distribuïdors per reclutar més gent, i els bonifica per vendre els productes. A més, els venedors no tenen dificultats per tornar els estocs sobrants. Herbalife, en canvi, incentiva la successió i dificulta el retorn dels productes a la casa mare.

   Pel que fa el tema del Barça/Messi… què vols que t’hi digui? No per ser més gran o més petita una empresa pot deixar de ser una estafa 😉

 • Quisiera saber si el pseudo periodista, ha tomado alguna vez los productos de Herbalife, es tan fácil hablar de algo sin saber. Si el sintiera lo que hacen los productos o tuviera algún familiar que hay mejorado su nutrición con el uso de los productos, no haría comentarios tan desacertados.

  • Apreciado Pablo,

   no he tenido la oportunidad de probar ningún producto de Herbalife. Aunque no lo veo imprescindible para escribir el artículo.

   Como puedes observar, el título del escrito indica que es un análisis sobre un informe económico. No es ninguna recensión sobre la gamma de productos Herbalife. Cualquier dato expuesto aquí, es la transcripción del documento de Bill Ackman. Que si he leído al completo.

   En este blog he relatado historias de más de veinte empresas diferentes, cómo SeaWorld, Green Mountain Coffee, Abbott o Einstein Noah. Es posible que los espectáculos del primero sean maravillosos o el café del segundo sea exquisito. Pero si la historia de la empresa no tiene nada que ver con su producción, es necesario explicarlo.

   Un saludo,

 • […] Ackman continúa su campaña contra la empresa de nutrición y dietética, Herbalife. A través de una página web, Pershing Square Capital ha publicado un listado de preguntas en […]

 • […] Al contrari dels altres dos anàlisis finalistes del concurs, aquesta presentació també utilitza les demandes de les institucions i articles que han aparegut als mitjans sobre la identitat dels seus executius per fonamentar la seva teoria. El concepte de frau recorda l’estil de William Ackman, quan es va rebotar contra la multinacional Herbalife: […]

 • […] este comportamiento desde las declaraciones de guerra del gestor de Pershing Square Capital, Bill Ackman, hace casi un año. Un informe de intenciones sirvió para acusar públicamente a la multinacional […]

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.