La idea del divendres: Spin-off d’Abbvie d’Abbott

L’1 de gener del 2013 la nova empresa farmacèutica Abbvie començarà la seva aventura en solitari a la borsa de Nova York. El negoci és un spin-off de l’empresa Abbott, i ara mateix concentra l’atenció de molts analistes i inversors individuals per les oportunitats que generarà.

Aquests són els motius pels quals Abbott i Abbvie són la “idea del divendres.”

Abbott és una empresa de productes farmacèutics i sanitaris amb vendes internacionals. La seva capitalització borsària és aproximadament cent mil milions de dòlars. La companyia es divideix en cinc segments: venda de productes farmacèutics genèrics, instruments de diagnòstic, productes nutricionals, productes cardiovasculars i fàrmacs patentats (Proprietary Pharmaceuticals). Aquest últim segment, la recerca i el desenvolupament de nous medicaments, serà l’eix central del nou negoci, Abbvie.

Les dades d’Abbott

Aconseguir entendre un spin-off és complicat. El temps i l’atenció en els detalls són el pitjor entrebanc. El meu procés particular passa per desconstruir l’empresa inicial, tallar els ingressos per segments i trobar les raons de la separació. Selecciono els millors negocis i els pitjors. Intento trobar una explicació a la divisió que han decidit fet els directius de l’empresa.

Per fer la meva investigació particular he seleccionat els ingressos, els beneficis bruts i els actius de cada segment. A partir d’aquestes dades he obtingut un mapa aproximat de l’antiga empresa, el marge de beneficis i el rendiment per actius de cada negoci:

ACTIUS PER SEGMENTS D’ABBOTT

Abbott Assets

MARGE DE BENEFICIS PER SEGMENT (Beneficis Bruts/Vendes)

Profit Margin

RENDIMENT DELS ACTIUS PER SEGMENT (Beneficis Bruts/Actius)

ROA

Els spin-off són la composició de dues històries. Aquest cas no és diferent. Per una banda l’empresa mare es queda els productes tradicionals que no suposen un risc aparent (els segments marcats en blanc). En canvi, rendibilitzar la inversió d’aquests segments és més complicat. El marge de beneficis també és més petit.

Per altra banda, hi ha la història d’Abbvie. Un negoci amb una cartera de productes protegits per una patent. Són un monopoli temporal. La llicència dels fàrmacs que té Abbvie són molt lucratius. L’estrella de la cartera comercial és “Humira”, un fàrmac per tractar el reuma articular i suposa la meitat de les vendes. Per desgràcia, això s’acaba. Abbvie haurà de continuar experimentant per mantenir aquest nivell d’ingressos  ja que la data de caducitat de les patents en cartera oscil·la entre l’any 2014 i el 2016. Aquest període es coneix entre els analistes pel patent cliff.

El timing de l’spin-off

Els inicis de la cotització d’un spin-off estan condicionats a factors externs. Sobretot als grans moviments baixistes dels fons d’inversió  Per saber-ho només cal esperar el 2 de gener per veure’n el resultat, després de la ressaca de la festa de cap d’any.  A vegades val la pena entrar en el mercat i arbitrar momentàniament amb els preus escandalosament baixos de negociació.

El segment de “Fàrmacs Patentats” podria ser el cavall guanyador. Això si, només si fem cas de l’historial. Què passarà a llarg termini?

La meva experiència en accions d’empreses farmacèutiques es redueix a un sol nom: ZELTIA. Recordo la trajectòria del valor com un moribund que només es recuperava a base de notícies “bomba”. Una dia Johnson & Johnson volia adquirir l’empresa, un altra dia era mentida.  Tot plegat condicionat al procés d’implantació d’un sol producte, que suposava un veritable via crucis.

No és necessari que Abbvie segueixi els mateixos passos que Zeltia. Tot i que si podem trobar alguns paral·lelismes entre les dues empreses, al cap i a la fi són empreses d’investigació. Companyies absorbents d’efectiu. Projecten un futur a partir de milers de costos en recerca. Menys d’un 10% de la investigació té algun tipus de fruit.

Per aquest motiu, i que no serveixi de precedent, m’uneixo a la opinió expressada per l’agència Fitch. A llarg termini, considero més interessant l’empresa Abbott com a resultat de l’spin-off. Estratègicament s’allibera del pes de la recerca i solidifica els  beneficis.

Aquesta és la meva preferència, i he vist que és la mateixa elecció que la del CEO d’Abbott. Miles D. White, directiu de l’empresa, tampoc salta del vaixell sinó que es queda a l’empresa mare fins el final. Serà una pista?

Bon cap de setmana!

Ningú relacionat amb The Money Glory té accions de Abbott, ni Abbvie. Si hem de comprar-les esperarem al 2013, després de la loteria, les vacances de nadal, i per suposat, que s’acabi de fer efectiu l’spin-off. 😉

 

2 Comments

Leave a comment
  • Coincideixo amb el teu punt de vista i l’análisis que hi fas. Jo vaig voler entrar com et vaig comentar fa un temps, pero m’agradaba mes GlaxoSmithKlein, tot i que el temps a donat millor rentabilidad a l’americana crec.
    En tot cas, tot i que asimilar la nova empresa amb Zeltia, es ser poc optimista, com a minim, si crec que com dius, depens molt de l’éxit puntual que aconsegueixi un farmac o investigació.
    A mi m’agraden els ingresos recurrents, que cauen trimestre darrere trimestre.

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.