The Money Glory http://www.themoneyglory.com Blog sobre inversions i borsa Tue, 01 Oct 2019 12:30:48 +0000 ca hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.2.4 32913437 Cartera Valkyria Setembre 2019: Inverteix en el que t’agrada http://www.themoneyglory.com/2019/10/01/cartera-valkyria-setembre-2019-inverteix-en-el-que-tagrada/ http://www.themoneyglory.com/2019/10/01/cartera-valkyria-setembre-2019-inverteix-en-el-que-tagrada/#respond Tue, 01 Oct 2019 14:00:02 +0000 http://www.themoneyglory.com/?p=12119 La cartera Valkyria va tancar el tercer trimestre de 2019 amb un increment anual acumulat d’un 7,76%, comparat amb un 9,93% del Standard & Poor’s 500 i un 4,38% del Ibex-35. A dia d’avui la cartera d’inversions Valkyria està diversificada en diferents sectors dels Estats Units i d’Espanya. D’aquests, destaca el sector de l’entreteniment i […]

L'entrada Cartera Valkyria Setembre 2019: Inverteix en el que t’agrada ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
La cartera Valkyria va tancar el tercer trimestre de 2019 amb un increment anual acumulat d’un 7,76%, comparat amb un 9,93% del Standard & Poor’s 500 i un 4,38% del Ibex-35.

A dia d’avui la cartera d’inversions Valkyria està diversificada en diferents sectors dels Estats Units i d’Espanya. D’aquests, destaca el sector de l’entreteniment i les telecomunicacions: Madison Square Garden Networks, WideOpenWest, Cable One, IDT i Sirius XM. La tecnologia i la biotecnologia també tenen un pes específic amb Rafael Holdings i PayPal. Complementen la cartera les companyies industrials DNow, Garrett Motion i Miquel y Costas. I, finalment, una participació en el conglomerat Berkshire Hathaway.

El rendiment corresponent a les accions en cartera és un 15,66%. Aquest càlcul, com vaig explicar en el resum de març, és la plusvàlua (o minusvàlua) aproximada de les inversions actuals, i no es comptabilitzen les operacions tancades, ni l’efectiu (un 30%), ni els arbitratges. D’aquesta cartera a llarg termini, Rafael Holdings registra el rendiment més elevat de 2019 amb un augment d’un 178,11%. Madison Square Garden és la pitjor amb una caiguda d’un 27,73%.

Els canvis més significatius de la cartera durant aquest període han sigut la venta de les accions de Foot Locker i les de Finjan Holdings. Els motius de la primera desinversió va ser després d’una revisió en detall del progrés de les botigues durant els últims anys. Ho explicaré amb detall més endavant. Respecte la desinversió de Finjan va ser per la dificultat d’entendre els fluxos de caixa en els pròxims exercicis, justament degut a la naturalesa del seu negoci.

Aquestes decisions són preses després de deliberacions, amb una visió a llarg termini. Encara que a vegades l’atzar em juga males passades. Un exemple és la venta de Weight Watchers el trimestre anterior, just abans que la companyia canviés les previsions i la seva cotització pugés un 80%!

“Consejos vendo, que para mi no tengo”

Segons el meu punt de vista, hi ha dues premisses bàsiques que s’han de complir per identificar una bona inversió:

 1. Comprar accions barates
 2. Comprar bons negocis

Aquestes dues frases són el “Sant Grial” de la inversió. Res de buscar “empreses responsables”, “alt rendiment”, objectiu “high-growth”, o amb una cultura social corporativa. Això forma part del marketing de la industria financera. Trobar un BON NEGOCI & BARAT és el quid de la qüestió.

Dels dos axiomes – preu (1) i bon negoci (2) -, el primer el classificaria en el grup de problemes quantitatius, el segon és un mix entre qualitatiu i quantitatiu.

En el primer cas, la caixa d’eines per trobar-ne la solució seria la classe de matemàtiques financeres i un curs intensiu de comptabilitat. Per identificar un bon negoci, en canvi, necessitem un llarg catàleg de disciplines. Entendre les característiques d’un negoci és impossible mitjançant només fórmules. És un avantatge, però no la única via.

Amb aquesta “teoria” és complicat donar una resposta ràpida quan et demanen les tècniques d’identificar bons negocis. Quan portes anys i anys estudiant models, com li expliques a algú que necessita una resposta de cinc minuts?

“Busca un bon negoci” és una resposta intangible. Per aquesta raó Peter Lynch es va inventar allò de compra accions dels negocis que coneixes:

“No cal ser un geni per descobrir empreses espectaculars abans que ho faci la borsa. Només cal fixar-se una mica a la feina o en el centre comercial més proper. És gairebé impossible ser un ciutadà i un consumidor modern sense haver fet alguns anàlisis fonamentals sobre diferents companyies “.

Lynch ens diu que invertim en:

 • Els restaurants on mengem.
 • Els supermercats on omplim el carro.
 • El canal de televisió que ens manté desperts a les nits.
 • O el banc que té els nostres estalvis.

Fer la composició d’una cartera d’inversions hauria de ser així de senzill. Però els “professionals” ens compliquem la vida i no ens apliquem aquest “cuentu”. Enlloc d’això, ens agraden els noms complicats, sofisticats, de l’altra punta del planeta, amb suposats establiments que no trepitjarem mai.

Aquí teniu el meu exemple: la cartera Valkyria està formada per set empreses que ofereixen serveis i productes al consumidor final. Vuit si sumem les accions de Foot Locker. I, en canvi, ni he comprat sabates esportives, ni escolto ràdio per satèl·lit, ni utilitzo els seus serveis de comunicacions. Però si faig servir PayPal!

El treball de camp

Els analistes substitueixen aquest treball de camp per l’anàlisi de les finances, el model de negoci i llegir material divers. Aquestes són les meves tasques com a professional i no té res a veure amb passejar-se per un centre comercial. De fet, conec pocs analistes que apliquin la mateixa percepció com a client, que com a financer.

Però, en aquesta feina, intento adoptar la perspectiva de consumidor el màxim possible. Actualment hi ha moltes eines per saber “què pensen” els usuaris.

Fa uns anys em va caure a les mans el nom d’una empresa que ofereix wi-fi i serveis de comunicacions per satèl·lit. No és Gowex. Havia parlat vàries vegades amb el seu fundador i, segons, ell, quan obrien l’ample de banda els usuaris apareixien sols. De fet, quan parlava dels clients, ho feia referint-se a una massa etèria que apareixia cada cop que inaugurava una botiga.

Qui eren aquests clients tan fantàstics que ballaven sempre al seu ritme?

Els vaig buscar i els vaig trobar. En fòrums especialitzats, hi havia centenars d’opinions d’usuaris i estaven molt enfadats amb el servei. Allò no era una massa etèria, era un grup de persones emprenyades. Amb el servei tècnic, amb la baixa qualitat de la connexió, amb les falses promeses…

Això no ho expliquen ni els estats financers, ni el centenar d’entrevistes amb els directors, ni els informes del experts. Aquest és el resultat del treball de camp.

Foot Locker és una cadena amb més de 3.200 botigues físiques distribuïdes arreu del món. Vaig invertir en aquesta companyia, a principis de l’any 2018, després de revisar els seus estats financers. De forma bastant barroera. Després de tres anys amb uns comptes impecables i un creixement de les seves vendes, semblava un negoci consolidat.

Havia entrat un o dos cops en les seves botigues. No hi he comprat mai res.

El mes de juny passat, el meu trastorn obsessiu de revisar-ho tot es va posar en guàrdia amb Foot Locker. Aquesta empresa no funcionava i no sabia el per què. Encara que els “números generals” semblessin impecables. Per això vaig afilar el llapis i vaig començar a seguir el rastre de les vendes.

Foot Locker factura la majoria dels ingressos a través de les botigues físiques. Té tretze marques diferents, distribuïdes entre Estats Units, Canadà, i la resta del món. Tot i que la facturació augmenta, la suma neta de botigues del continent americà està baixant contínuament, des de fa més de 8 anys.

Això per què?

Vaig decidir passejar-me pel carrer – amb el Google Maps – i vaig buscar diferents escenaris americans: Nova York, Boston, Los Angeles… Recomanacions de botigues d’esports, d’sneakers, etc. Segons aquestes, la cadena Foot Locker està ben valorada, entre tres i quatre estrelles, però sempre n’hi ha de millors.  A Boston, per exemple, Marathon Sports ho està petant.

Qui vol el “segundón” quan pots quedar-te amb l’estrella del ball?

Doncs no és la primera vegada, ni la última, que inverteixo en líders de segona. Aquests són alguns noms: Fiesta Restaurant, Chico’s FAS (roba interior femenina), JC Penney (grans magatzems), Orchard Supply (cadena de bricolatge) o Big 5 Sporting Goods (cadena d’esports). Totes elles són les segones, terceres o últimes del seu propi mercat.

Per què vaig invertir en elles? Simplement perquè tenia l’esperança que es convertissin en alguna cosa millor. En algunes ocasions potser desconeixia que eren perdedores (Orchard Supply era horrorós). En altres, com Chico’s FAS, creia que invertia en l’aneguet lleig (i que superaria a Victoria’s Secrets). I, algun dia, es convertiria en cigne, el que es coneix en l’argot com a turnaround story.

Són botigues que hi compraria? Probablement no. Però, com que queden molt lluny, i la primera incisió del bisturí són les tripes de les finances, el treball de camp sembla no tenir importància. Però, si ni jo m’atreviria entrar en un “Fiesta Restaurant”, de qui espero ingressar quatre duros?

L'entrada Cartera Valkyria Setembre 2019: Inverteix en el que t’agrada ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
http://www.themoneyglory.com/2019/10/01/cartera-valkyria-setembre-2019-inverteix-en-el-que-tagrada/feed/ 0 12119
Cartera Valkyria Juny 2019: Rafael Holdings i arbitratge http://www.themoneyglory.com/2019/07/02/cartera-valkyria-juny-2019-rafael-holdings-i-arbitratge/ http://www.themoneyglory.com/2019/07/02/cartera-valkyria-juny-2019-rafael-holdings-i-arbitratge/#respond Tue, 02 Jul 2019 15:35:23 +0000 http://www.themoneyglory.com/?p=12064 La cartera Valkyria va tancar el primer semestre de 2019 amb un increment d’un 12,79%, comparat amb una pujada d’un 17,35% del Standard & Poor’s 500 i un 7,72% del Ibex-35. A dia d’avui la cartera d’inversions Valkyria està diversificada en diferents sectors dels Estats Units i Espanya. D’aquests, destaca el sector de l’entreteniment i […]

L'entrada Cartera Valkyria Juny 2019: Rafael Holdings i arbitratge ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
La cartera Valkyria va tancar el primer semestre de 2019 amb un increment d’un 12,79%, comparat amb una pujada d’un 17,35% del Standard & Poor’s 500 i un 7,72% del Ibex-35.

A dia d’avui la cartera d’inversions Valkyria està diversificada en diferents sectors dels Estats Units i Espanya. D’aquests, destaca el sector de l’entreteniment i les telecomunicacions: Madison Square Garden Networks, WideOpenWest, Cable One, IDT i Sirius XM. La tecnologia i la biotecnologia també tenen un pes específic amb Finjan Holdings, Rafael Holdings i PayPal. Complementen la cartera l’empresa del sector retail Foot Locker, les companyies industrials DNow, Garrett Motion i Miquel y Costas. I, finalment, una participació en el conglomerat Berkshire Hathaway.

Durant el primer semestre de l’exercici 2019, el rendiment corresponent només a les accions en cartera ha sigut un 19,66%. Rafael Holdings ha sigut l’empresa que ha registrat el rendiment més elevat (+263,53%), mentre que l’evolució de Foot Locker ha sigut la pitjor (-20,%).

Els canvis més significatius d’aquest període han sigut la venta de tota la inversió en WeightWatchers, després de recuperar un 8%; entre diferents baixades i pujades. El motiu: Després de realitzar quatre investigacions sobre l’efecte Oprah Winfrey, vaig arribar a la conclusió que l’impacte de la presentadora no era suficient per cobrir les deficiències del projecte. Sobretot del seu management.

També destaco la meva primera operació d’arbitratge: la integració de Celgene a Bristol-Myers. Una experiència formidable, que espero repetir amb qualsevol bona oportunitat que se’m presenti (i això no és gens fàcil!).

La muntanya russa de Rafael Holdings

Rafael Holdings és sense cap mena dubte la responsable dels beneficis extraordinaris d’aquest últim període. La seva cotització s’ha multiplicat per més de tres, alhora que la companyia ha presentat dues notes de premsa relacionades amb l’evolució de Rafael Pharmaceutics.

La més important és l’acord de llicència amb Ono Pharmaceutical per a la distribució del fàrmac devimistat, que encara es troba en procés de desenvolupament. El contracte amb el distribuïdor japonès representaria un pagament inicial de 12,9 milions de dòlars, més 150,3 milions de dòlars, si es compleixen un conjunt de fites. Rafael Pharma també cobrarà els royalties sobre les vendes, que es faran a Japó, Corea del Sud, Taiwan i a l’Associació de les Nacions del Sud-est asiàtic.

Com a resultat d’aquests comunicats, la cotització de Rafael Holdings s’ha disparat. No sé fins a quin punt les expectatives del mercat s’han passat de frenada. En primer lloc, perquè la cotitzada és propietària d’un percentatge dels resultats nets de la farmacèutica. No del total. Per altra banda, internament, no hi ha res tancat i el producte protagonista de les notícies encara s’està preparant per sortir al mercat.

I, com a colofó, Rafael Holdings segueix sent una companyia marginal (small-cap) però que s’ha revaloritzat més d’un 250%. L’atracció és màxima ja que s’ajunten dues característiques molt llamineres pels especuladors: una empresa d’investigació que té reminiscències de ten-bagger. Molta atenció amb les pujades i baixades que vindran.

Arbitratge, la tercera disciplina

Per què ara m’ha agafat per parlar de l’arbitrage? No tenia prou feina amb els anàlisis tradicionals, que ara necessito ficar-me en una matèria que quasi ningú en parla?

No m’he avorrit ni de llegir, ni de fer el curiós per diferents negocis, però vaig decidir que era la hora d’aprofundir en aquesta disciplina. El motiu era clar, els “grans inversors” en parlen sovint, però n’hi ha pocs que entren en els detalls. Curiós, oi?

A la carrera d’econòmiques és l'”altre” mètode d’inversió. En derivats són operacions complicades – veritable enginyeria financera, que només es poden realitzar amb la compra de bons del tresor i pocs altres subjacents. Però d’operacions corporatives n’hi ha moltíssimes i no sempre es tanquen correctament.

Per introduir el tema, us pinto unes quantes pinzellades sobre l’arbitrage en operacions corporatives:

 • Més d’un terç de la cartera de Benjamin Graham estava dedicada a operacions d’arbitratge.
 • Warren Buffett dedica una gran part del seu diner “flotant” a operacions d’arbitratges. Segons ell: “Give a man a fish and you will feed him for a day. Teach a man to arbitrage and you will feed him forever.”
 • Les operacions d’arbitratge no estan correlacionades amb les tendències del mercat. Els especialistes inverteixen en les situacions: en el seu èxit o en el seu fracàs. No en l’evolució de les companyies.
 • Els spreads de les operacions i la fase temporal estan acotats i són a curt termini. Per aquesta raó són estratègies ideals per a l’excés de capital que no s’utilitza.
 • En canvi, hi ha poca bibliografia especialitzada. I pocs especialistes s’endinsen en la seva operativa. Sobretot per por a la rèplica.

Mario Gabelli és un dels especialistes destacats d’aquest tipus d’inversions. Juntament amb Kate Welling van escriure i editar el llibre: “Merger Masters. Tales of Arbitrage”. No es tracta d’un llibre tècnic (per això hi ha el manual “Risk Arbitrage” de Guy P. Wyser-Pratte), sinó que són entrevistes amb deu professionals de la matèria, així com també amb tres empresaris, que expliquen diferents situacions reals.

La única inversió executada fins ara va ser la fusió de Celgene a Bristol Myers. El rendiment va ser un 10% en un mes natural. La incertesa sobre la fusió va provocar que hi hagués un diferencial, que es va tancar amb la retirada de les entitats que estavan en contra de la operació.

*Atenció. Anunci Classificat*

El meu objectiu és ampliar aquesta àrea de inversions. Per això necessito “sofisticar” aquesta operativa, mitjançant el desenvolupament d’una plataforma informàtica. Es tracta d’una feina que requereix combinar la part de programació amb la part de coneixements d’inversió. La primera part la cobreixo jo, però estic buscant algú interessat en el desenvolupament informàtic. Si algú hi està interessat, pot contactar amb mi a través de la pàgina web (contacte) o a través del meu perfil de Linkedin.

“L’home que mou una muntanya comença portant pedres petites” – Confuci

L'entrada Cartera Valkyria Juny 2019: Rafael Holdings i arbitratge ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
http://www.themoneyglory.com/2019/07/02/cartera-valkyria-juny-2019-rafael-holdings-i-arbitratge/feed/ 0 12064
Spin-off de Fox Corporation, Rupert Murdoch en estat pur http://www.themoneyglory.com/2019/04/06/spin-off-fox-corporation-disney-rupert-murdoch/ http://www.themoneyglory.com/2019/04/06/spin-off-fox-corporation-disney-rupert-murdoch/#respond Sat, 06 Apr 2019 15:34:51 +0000 http://www.themoneyglory.com/?p=12038 Disney va tancar l’esperada fusió amb la 21th Century Fox durant el mes de març. La unió del primer amb el tercer estudi més gran de Hollywood. La travessia fins aquí ha sigut llarga, i ha deixat antics combatents enrere com Comcast, que també volia apropiar-se d’un tros de l’imperi de Rupert Murdoch. La operació […]

L'entrada Spin-off de Fox Corporation, Rupert Murdoch en estat pur ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
Disney va tancar l’esperada fusió amb la 21th Century Fox durant el mes de març. La unió del primer amb el tercer estudi més gran de Hollywood. La travessia fins aquí ha sigut llarga, i ha deixat antics combatents enrere com Comcast, que també volia apropiar-se d’un tros de l’imperi de Rupert Murdoch. La operació ha canviat els cromos del mapa de les comunicacions i, sense entrar en l’estratègia dels gegants, em quedaré mirant el que queda: la Fox Corporation.

Fruit d’una decisió judicial, tots els accionistes de l’antiga 21th Century Fox van rebre els nous títols de Fox Corporation, el 19 de març. El mateix vespre, Disney va comprar les accions de l’estudi i l’endemà els inversors van passar a ser propietaris dels dos conglomerats de la comunicació. Encara que l’estructura empresarial ha canviat lleugerament i Fox Corporation és un negoci més petit.

La “nova Fox” segueix capitanejada pel clan Murdoch. Rupert Murdoch és el co-chairman i Lachlan Murdoch (el fill) el CEO. Les activitats de la companyia es divideixen en la divisió de cable, la televisió i els estudis físics de Hollywood.

Les activitats de Fox Corporation

La Fox Broadcasting Company és la propietària de les emissores de televisió, així com de tota la seva programació. Els Simpson es mantenen en antena. En el pack, també hi ha els estudis físics on se seguiran gravant pel·lícules. Per altra banda, la companyia també gestiona els canals de cable de més audiència Fox News, Fox Business i Fox Sports. No només són l’arma econòmica de l’imperi Murdoch, sinó també la seva veu.

La proposta inicial d’adquisició de la Disney va encendre les alarmes als reguladors dels Estats Units. Aquesta és la propietària de ESPN, el canal d’esports de la televisió per cable amb més audiència del país. Compta amb més de 85 milions de subscripcions i, com que es tracta d’un factor d’atracció per a contractar packs de continguts, és el canal més car pels operadors que el volen integrar en la seva oferta.

La fusió amb Fox hauria suposat unir la ESPN amb la quota de mercat que ja tenen Fox Sports 1 i Fox Sports 2. Això hauria pogut crear una situació de monopoli, que els gegants podrien aprofitar per incrementar el cost del producte. Per aquest motiu, la decisió va ser separar aquests actius amb un spin-off anomenat Fox Corporation, que compta amb els canals de cable més competitius. En una industria que ja compta amb excel·lents marges d’explotació. Per comprovar-ho, podeu donar una ullada en els rendiments en altres empreses d’esports com Madison Square Garden.

No tan esplèndids són els resultats de les televisions i el seu creixement. Es tracta d’un negoci que depèn dels ingressos dels anunciants i són cíclics. A més, les televisions de Fox no reben la comissió (carriage fee) dels operadors (per a més informació, llegiu com funciona el model de televisió per cable), sinó que cedeixen la seva senyal perquè es retransmeti a través dels canals de cable. Així incrementen audiència, però no té un impacte directe en el compte de resultats.

Aquest mix de negocis, juntament amb els ingressos dels estudis cinematogràfics, fan d’aquesta nova empresa una inversió a tenir en compte. Malauradament, l’atractiu com a spin-off s’ha reduït per l’expectació que ha generat la operació de la Disney. Fa molt temps que se’n parla i, el sector per ell mateix, ja té un glamour que no tenen altres empreses. Els inversors l’han seguit i és difícil que estigui infravalorada. Menys cobertura han tingut les operacions que ha executat Honeywell en els últims anys. Tot i així, segueix tractant-se d’un bon negoci en mans de l’empresari que l’ha fet créixer (opinions polítiques a part).

L'entrada Spin-off de Fox Corporation, Rupert Murdoch en estat pur ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
http://www.themoneyglory.com/2019/04/06/spin-off-fox-corporation-disney-rupert-murdoch/feed/ 0 12038
Cartera Valkyria Març 2019: Resultats de les accions http://www.themoneyglory.com/2019/03/31/cartera-valkyria-marc-2019-resultat-de-les-accions/ http://www.themoneyglory.com/2019/03/31/cartera-valkyria-marc-2019-resultat-de-les-accions/#respond Sun, 31 Mar 2019 09:14:37 +0000 http://www.themoneyglory.com/?p=12018 La cartera Valkyria va tancar el primer trimestre del 2019 amb un increment d’un 6,03%, comparat amb una pujada d’un 12,59% del Standard & Poor’s 500 i un 8,20% del Ibex-35. Abans d’impostos, la cartera registra un rendiment acumulat d’un 23,93%, des de l’1 de gener de 2012. A dia d’avui la cartera d’inversions Valkyria […]

L'entrada Cartera Valkyria Març 2019: Resultats de les accions ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
La cartera Valkyria va tancar el primer trimestre del 2019 amb un increment d’un 6,03%, comparat amb una pujada d’un 12,59% del Standard & Poor’s 500 i un 8,20% del Ibex-35. Abans d’impostos, la cartera registra un rendiment acumulat d’un 23,93%, des de l’1 de gener de 2012.

A dia d’avui la cartera d’inversions Valkyria està diversificada en diferents sectors dels Estats Units i Espanya. D’aquests, destaca l’entreteniment i les comunicacions: Madison Square Garden Networks, WideOpenWest, Cable One, IDT i Sirius XM. La tecnologia i la biotecnologia també tenen un pes específic amb Finjan Holdings, Rafael Holdings i PayPal. Complementen la cartera les empreses del sector retail FootLocker i Weight Watchers. Les companyies industrials DNow, Garrett Motion i Miquel y Costas. I, finalment, una participació en el conglomerat Berkshire Hathaway.

Durant el primer trimestre del exercici 2019, el rendiment corresponent només a la cartera d’accions empresarials ha sigut d’un 15,28%. Rafael Holdings ha sigut l’empresa que ha registrat un rendiment més elevat (63,97%), mentre que l’evolució de Miquel y Costas ha sigut la pitjor (-6,12%).

Miquel y Costas és la incorporació més significativa, seguida de l’empresa Weight Watchers, abanderada per Oprah Winfrey. L’única venda del període van ser les accions de Big 5 Sporting Goods, com a conseqüència d’una revisió profunda del perfil de l’equip gestor, que vaig acabar etiquetant amb un únic adjectiu: horrorós.

Durant aquests mesos també he localitzat algunes operacions d’arbitratge atractives, que estan pendents de tancar. Es tracta d’un terreny nou que, degut a la seva fase de desenvolupament, no vull desvirtuar-les explicant tots els detalls.

Revisió al càlcul dels resultats

En cada presentació de resultats, mitjançant aquests escrits, m’he desmoralitzat una mica més. És fàcil fixar-s’hi, les petites valkyries sempre es queden darrera de tots els famosos índex borsaris. I em pregunto:  Quin és el motiu que sempre – quasi sempre – el senyor Standard & Poor’s i els 500 mosqueters ho fan millor que jo? Quina és la fórmula secreta que fa anys que se m’escapa?

La pregunta, tot i ser encertada, no tenia solució. La veritat és que mai li havia donat més voltes, ni n’havia buscat el seu sentit. No va ser fins aquests últims mesos, quan vaig dedicar un intensiu a llegir-me totes les cartes de Warren Buffett als inversors de Berkshire Hathaway. Llegint aquests informes, les reflexions del jove Buffett van fer rumiar una mica al jove Joanett (i així, amics, és com es fa un acudit dolent i friki a la vegada).

En els articles trimestrals, el primer percentatge de la cartera Valkyria que publico correspon a les variacions que pateix l’extracte del meu compte de valors, on hi acumulo una part dels meus estalvis. En aquest compte hi ha principalment dos tipus d’actius: accions empresarials i efectiu. No és una cartera gens sofisticada.

Històricament, més d’un 40% d’aquest compte és efectiu disponible, pel que pogués passar.

Aquest tipus de composició la relaciono amb el trauma que vaig patir amb la meva primera inversió. Era l’any 2001, quan vaig pagar 600 euros per unes accions de Microsoft. (Feia poc m’havia llegit Camino al Futuro). Entusiasta, a la vegada, m’estava mirant el preu dels BMWs que em podria comprar amb els futurs beneficis. Tenia la total convicció que fer-ho bé era increïblement fàcil i, per altra banda, pensava que la idea de invertir en l’empresa de Bill Gates, no l’havia tingut ningú més.

Llavors, amb 19 anys, per no tenir no tenia ni carnet de conduir.

Vaig obrir un compte de valors i els 600 euros van anar tots, íntegrament, a l’empresa del Windows. No vaig tenir en compte que hauria de pagar un munt de comissions: per mantenir el compte, per mantenir les accions, per a les comissions de l’operació…

La meva entrada com a inversor de Microsoft també va coincidir amb una “sèrie de catastróficas desdichas”: la cotització es va reduir i va entrar en un son profund que va durar anys. La macroeconomia es va conjurar contra mi i el preu del dòlar va caure en picat. I, per suposat, les comissions seguien perforant el compte. Situació que jo havia de cobrir contínuament afegint més diners en efectiu.

Des d’aleshores, tinc dues coses molt clares:

 1. Costa menys fer una previsió de costos, que estimar els ingressos futurs
 2. Les cotitzacions reaccionen malament a les meves decisions

Per aquest motiu, el meu compte de valors ara sempre va sobrat d’efectiu. Pel que pugui passar.

Sé perfectament que és un comportament que s’estavella directament amb les teories que busquen l’eficiència en una cartera de valors. Si jo conservo un 40% de cash, els gestors de fons d’inversió no superen un 10% d’efectiu. Però ells estan obligats a fer-ho i jo no.

El resultat visible d’aquesta decisió és que el capital assignat a les operacions borsàries creix a un ritme molt més pausat. Aquest trimestre, els rendiments van sumar la meitat del que van fer els índex. En canvi, si el càlcul només l’apliquem a la inversió en accions, aquest va créixer un 15,28%. Això significa que les pèrdues totals de la cartera també seran un 50%? En absolut. L’any 2015 ho vaig fer molt malament, i si els índexs van baixar més d’un 8%, el total de la meva cartera va caure un 13,54%. El doble d’inversió hauria sigut terrible.

No puc dir: no tornarà passar. Però faré els possibles perquè no passi.

Escriure a The Money Glory

Hi ha persones que em pregunten sobre la pàgina web: Per què escric menys? Per què no hi dedico una mica de temps?

Estudiar les qualitats d’una empresa requereix molt temps. Escriure un anàlisi, també. No tant com la primera activitat, però és una bona estona de feina, que no sempre té una bona acollida.

Per posar un exemple, Cable One és una inversió fantàstica que ha doblat la seva dimensió en qüestió de pocs anys. Però, heu llegit gaires comentaris sobre aquesta cotitzada en algun lloc? A The Money Glory hi ha dos articles i una descripció de com funciona la televisió per cable. Ningú me n’ha demanat cap detall. Mai.

Netflix. Vaig escriure un article el 16 de gener de 2013, sobre el seu negoci de distribució de DVDs casa per casa i l’aposta de l’inversor Whitney Tilson. Aquell any la deconstrucció del negoci d’Herbalife es va emportar tot el protagonisme. Sense cap mena de dubte. Fins i tot en van fer un documental. Ara disponible a Netflix.

Fa uns mesos, amb un article al que li vaig dedicar dues hores de feina, també sobre Netflix, vaig arrassar. Era millor aquest article, que el de l’any 2013? Probablement més ben escrit. Però en el primer article parlava d’una cotitzada que multiplicaria per 24 el seu preu, en qüestió de 5 anys.

Vull fer una observació; hi ha tres tipus d’analistes que escriuen informes financers:

 1. Analistes de l’empresa (sell side)
 2. Analistes de vehicles d’inversió (buy side)
 3. Els bloggers

Els primers fan els informes i els publiquen perquè l’empresa estigui contenta, que és la que paga. Els segons fan els informes internament i, només, publiquen amb compta gotes els que volen. Últimament, amb la competència dels fons value, s’ha estès una enorme quantitat de roadshows que expliquen les virtuds de la inversió en valor. L’objectiu d’aquestes convencions és captar inversors, que amb els baixos tipus d’interès no saben on ficar els seus diners. Aquests fons tenen un equip comercial fantàstic que els hi prepara les presentacions. I les necessiten com el pa que es mengen per aconseguir incrementar el patrimoni, i així també les seves comissions de gestió.

Per posar dos exemples: Horos Asset Management i Cobas Asset Management. El primer equip, liderat per Javier Ruiz, van obrir Horos després de gestionar durant anys els fons de Metagestión. Des d’aquest canvi, les seves cares són visibles en diversos mitjans on expliquen la seva filosofia i presenten alguns anàlisis. Més descarat és el cas de Francisco García Paramés. Abans, més aviat discret, només apareixia en les juntes d’accionistes de Bestinver. Va marxar de l’empresa, va escriure un llibre, va muntar una gestora, i ha desplegat una campanya de marketing que comprèn: editorial de llibres, escola d’inversors, a més d’un compte de Facebook i un d’Instagram. La part dolenta: els mitjans els supervisen amb lupa.

Finalment, en la meva llista d’analistes hi ha els bloggers. Aficionats, a vegades experts, a vegades no tant, que publiquem informes perquè volem. Ens critiquen, ens diuen bitxos raros i ens conviden a cafès per intentar que els expliquem coses que els altres no saben. En alguns casos som cheerleaders d’empreses, en altres situacions només volem comunicar el nostre entusiasme per coses que descobrim.

El més difícil de tot és calcular si ens compensa tota aquesta feina, pel benefici posterior que en podem treure. Sobretot, quan ens adonem que és molt difícil comunicar la millor troballa de la nostra vida i, en canvi, sempre és superada pel Apple, Netflix o Amazon de torn.

L'entrada Cartera Valkyria Març 2019: Resultats de les accions ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
http://www.themoneyglory.com/2019/03/31/cartera-valkyria-marc-2019-resultat-de-les-accions/feed/ 0 12018
Rafael Holdings: Entre la inversió immobiliària i la biotecnologia http://www.themoneyglory.com/2019/02/10/rafael-holdings-entre-la-inversio-immobiliaria-i-la-biotecnologia/ http://www.themoneyglory.com/2019/02/10/rafael-holdings-entre-la-inversio-immobiliaria-i-la-biotecnologia/#respond Sun, 10 Feb 2019 11:30:55 +0000 http://www.themoneyglory.com/?p=11959 Rafael Holdings és la nova invenció de IDT Corporation i del seu fundador Howard Jonas. Es tracta d’una nova cotitzada, que amaga una estructura complicada i condueix a més d’una confusió. Alguns inversors l’abandonen per considerar a Rafael només una aposta al sector immobiliari, mentre que altres marxen corrents quan s’adonen que és una entrada […]

L'entrada Rafael Holdings: Entre la inversió immobiliària i la biotecnologia ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
Rafael Holdings és la nova invenció de IDT Corporation i del seu fundador Howard Jonas. Es tracta d’una nova cotitzada, que amaga una estructura complicada i condueix a més d’una confusió. Alguns inversors l’abandonen per considerar a Rafael només una aposta al sector immobiliari, mentre que altres marxen corrents quan s’adonen que és una entrada en l’especulatiu sector de la biotecnologia.

L’aventura d’aquesta petita empresa – capitalitza 200 milions de dòlars – va començar quan IDT Corporation va comprar una participació en Cornerstone Pharmaceuticals. Es tractava d’una petita entrada en una startup de biotecnologia, que llavors es va definir com operació estratègica.

Durant uns anys, aquesta participació s’havia quedat en la cartera de la companyia. Una participació minoritària que semblava una vaca en un garatge. No es feia estrany, perquè IDT ha amagat molts “ous de pasqua” en la seva estructura corporativa com Genie Energy, Straight Path o Zedge. Alguns s’han mantingut discrets a la borsa, i alguns altres han sigut èxits sense precedents (busqueu una mica d’informació sobre Straight Path). Serà Rafael Holdings el pròxim?

Quina és la inversió a Rafael Holdings?

En primer lloc és una societat immobiliària. De tots els actius que amaga la companyia, la cartera d’edificis és el valor pur i dur. El 3 de març de l’any 2018, quan Rafael es incorporar al mercat va passar a ser la propietària de tres edificis de IDT Corporation.

D’aquesta forma, en el balanç de Rafael Holdings hi ha el valor de tres actius físics: dos edificis de Nova Jersey, als Estats Units, i una parcel·la d’oficines (un condomini) a Jerusalem, Israel. La companyia registra els ingressos dels lloguers de les oficines i també de les places de pàrquings, que ocupen entre un 26% i un 28% del total dels edifics de Nova Jersey. I que lloga majoritàriament a IDT i a Genie Energy.

Edifici Oficines Centrals IDT

Durant l’exercici fiscal de l’any 2018, els ingressos derivats d’aquests lloguers van sumar 4,4 milions de dòlars. El segment immobiliari registra les vendes recurrents del grup i la direcció ja ha expressat la seva intenció de buscar activament empreses que vulguin ocupar els espais buits. A més d’ampliar el número de places de pàrquing ocupades. L’objectiu és ampliar el coixí de vendes que sostenen les despeses del conjunt de la companyia.

Acabat el repàs ràpid d’aquest segment, la resta és un jeroglífic.

Quan Rafael Holdings es va incorporar a la borsa era també l’accionista majoritari de Lipomedix, amb un 50,6% del capital, i una participació d’un 50% d’una societat anomenada CS Pharma. A través d’aquesta companyia i un conjunt de warrants, Rafael Holdings era tenedora de diferents opcions per convertir-se en la màxima inversora de Rafael Pharmaceutical. Una startup d’investigació amb un pipeline de projectes en diferents estats de gestació.

Malgrat el conjunt d’opcions, a efectes pràctics quan van tocar la campana a Wall Street la única inversió ferma era en accions de Lipomedix.

Segons la pàgina web stockspinoffs, els últims anys el fundador de IDT Howard Jonas ha estat finançant activament startups d’investigació biotecnològica. En particular, Rafael Pharmaceuticals a través de diferents vies. No només a través de la seva empresa, sinó que també amb la seva dona Deborah Jonas són propietaris particulars de 525.000 dòlars en notes convertibles Rafael Pharma. Howard Jonas és actualment CEO i president del consell de Rafael Holdings.

Quan aquesta societat es va presentar a la borsa encara no hi havia cap inversió ferma. Però els fets es van precipitar el 10 de gener quan l’Agència Europea del Medicament va atorgar la designació de fàrmac orfe al Devimistat de Rafael Pharmaceuticals (CPI-613®) pel tractament del càncer de pàncrees metastàtic. Aquest anunci va fer disparar el preus de les accions i els directius van moure fitxa per convertir les notes i els warrants en cartera.

CS Pharma i Rafael Holdings van executar les notes convertibles i van adquirir en conjunt un 51% de la companyia, aquesta última ostenta un 36% del capital de la biotecnològica. El cost conjunt de la operació va sumar 66,7 milions de dòlars. Tenint en compte que el preu de conversió no és el de mercat i les noves informacions positives de mercat, la valoració d’aquesta participació podria ser molt més alta.

Tant Rafael com Lipomedix són un conjunt de projectes d’investigació oncològica, que es troben en diferents fases de desenvolupament. Invertir en aquest tipus de negocis són actes de fe, que requereixen coneixement i una bona dosis d’estratègia, amb l’objectiu de gestionar el seu risc.

Invertir en Rafael Holdings m’allunya de la zona de confort, doncs no puc valorar els components d’èxit d’aquests segments de negoci. Segons els números facilitats per la companyia, el preu de cost de la inversió en Rafael Pharma (un 36%) és de 47 milions de dòlars. Segons els meus càlculs el valor dels edificis, després d’identificar comparables de la mateixa zona i tipologia, suma un total de 126,1 milions de dòlars.

Un cop descomptat el passiu, la meva estimació del valor del grup suma 168 milions de dòlars. Equivalent a 13,4 dòlars per acció. Tot i que queda per sota de la cotització actual (16,6 dòlars), aquesta estimació no contempla ni el potencial de Rafael Pharma, ni la participació de Lipomedix.

Encara hi ha més característiques positives d’aquest holding: és un spin-off que ha passat desapercebut; encara no he localitzat cap “famós” value espanyol explicant les meravelles d’aquesta companyia.

Va sortir al mercat baratíssima (IDT Corporation va distribuir les accions de Rafael Holdings a 5,91 dòlars) i en canvi el potencial de beneficis és molt elevat. Si la recerca té èxit, hi hauria la possibilitat que les dues start ups també s’incorporessin a borsa. I finalment, no menys important, els insiders també s’hi juguen la seva part.

L'entrada Rafael Holdings: Entre la inversió immobiliària i la biotecnologia ha aparegut primer a The Money Glory.

]]>
http://www.themoneyglory.com/2019/02/10/rafael-holdings-entre-la-inversio-immobiliaria-i-la-biotecnologia/feed/ 0 11959