“Merger Masters”, arbitratge en operacions corporatives

L’arbitratge és una disciplina d’inversió que consisteix en obtenir un benefici de les diferències de tipus “tècnic” que apareixen en els mercats. Els rendiments que ofereix aquesta modalitat són baixos, però quasi garantits. “Merger Masters. Tales of Arbitrage” de Kate Welling i Mario Gabelli, es va publicar l’any 2019 i explica com diferents inversors apliquen aquesta disciplina en operacions corporatives.

És un dels pocs llibres que fa referència a aquesta matèria, al contrari que la literatura sobre el value investing o l’anàlisi tècnic que desborden algunes llibreries. Alhora aporta diferents visions de les persones que s’hi dediquen al cent per cent.

L’arbitrador és aquell professional que identifica transaccions corporatives i valora les probabilitats que tinguin èxit. Aquestes operacions poden ser fusions entre dues companyies iguals, adquisicions amistoses, ofertes hostils o bescanvis d’accions propiciades per altres motius. Generalment, l’arbitrador no especula en les probabilitats hipotètiques que una empresa sigui adquirida o anunciï una altra operació. En canvi, el seu camp d’acció és en aquells notícies ja confirmades, de les empreses que han iniciat un procés de transformació.

Des del punt de vista de mercat, quan una empresa cotitzada anuncia que l’han adquirida la seva capitalització s’ajusta automàticament. El preu es modifica i s’adapta als nivells que informe el nou fet rellevant, relacionat amb la operació corporativa. Quan es va fer públic l’anunci de la compra de Fitbit per part de Google, la cotització del fabricant de dispositius es va disparar fins els 7,15 dòlars. Google havia informat que el preu de compra era 7,35 euros, en efectiu. Els inversors van entendre que les seves accions ja no valien 4 dòlars, sinó la nova quantitat que havien posat sobre la taula.

Pels antics inversors, aquest salt extraordinari en la cotització els motiva a vendre. No els fa falta arribar al preu objectiu per registrar un benefici i per aquesta raó desfan la posició. Però la operació corporativa encara no s’ha tancat i els arbitradors són els que busquen aquest petit rendiment, que es genera a partir de la diferència entre la cotització de mercat i el preu de compra. Assumeixen que la inversió tindrà un temps determinat – justament aquesta és una de les característiques de l’arbitratge -, així com també es fan càrrec dels riscos que l’adquisició no es tanqui.

   
“Merger Masters”, el llibre

“Merger Masters. Tales of Arbitrage” és una recopilació d’entrevistes a un total de 17 gestors que la seva feina principal és arbitrar en operacions corporatives. El llibre també dedica un espai per descriure el perfil de tres consellers delegats que expliquen la seva experiència des de l’altra banda del mirall. Quan els equips directius són pressionats per realitzar operacions, que consideren que posen contra les cordes la naturalesa del negoci.

No es tracta d’un llibre tècnic i, encara que el firma Mario Gabelli, aquest només és l’introductor de la matèria. De fet, més tècnic és el llibre “Risk Arbitrage” de Guy Wyser-Pratte, qui justament és entrevistat en la primera entrevista i a qui fan referència la resta de professionals.

L’arbitratge és la suma del coneixement, més una petita part d’anàlisi fonamental. Molts d’aquests inversors han buscat les transformacions empresarials, i no només s’han dedicat a llegir les notícies sinó que gradualment les han incentivat. Practiquen el que es coneix popularment com “Activisme”, mitjançant la intervenció empresarial obtenint un rol actiu en els Consells d’Administració. Per altra banda, els Consellers Delegats de les empreses acusen als arbitradors de ser inversors que justifiquen qualsevol canvi, tot i que la seva perspectiva és a curt termini.

Malgrat les seves debilitats, les característiques d’aquest llibre el fan diferent de la gran majoria. L’arbitratge és una disciplina amb poca visibilitat, sobretot perquè donar pistes sobre qualsevol mètode, va directament en contra dels interessos de qui els posa en pràctica. En canvi, és una bona opció per buscar oportunitats amb baix nivell de risc, amb un temps determinat, per una porció dels estalvis d’una cartera.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.