“Against the Gods”, la història de la gestió del risc

El risc és un concepte abstracte que diferents industries necessiten dominar-lo. Les entitats bancàries o les asseguradores han de gestionar el risc, per traduir la incertesa en beneficis. Against the Gods” és un llibre escrit per Peter L. Bernstein de divulgació científica, on explica com l’ésser humà ha intentat domesticar els fenòmens desconeguts, a través de les matemàtiques, la ciència i les revolucions filosòfiques.

Les civilitzacions antigues creien que el destí estava controlat pels capritxos dels déus. Les batalles les guanyaven els herois, en funció de l’humor amb el que s’havia llevat el déu Mart. Atenea, en canvi, acompanyava els passos d’Odisseu en el seu retorn a casa. Si les fitxes ja estaven triades, quin interès tenia intentar estudiar el futur?

   
Against the Gods, una història sobre la sort

No van ser ni els grecs, ni els romans, els que ens van llegar la incertesa. Ho van fer els àrabs, amb la paraula atzar (zahr), que inicialment era per designar les flors. Durant les croades, es va adaptar en hasart, per denominar el joc dels daus.

De fet, el joc va ser el punt de partida de molts pensadors per reflexionar sobre la incertesa i el risc inherent de cada decisió. Un dels pioners va ser el matemàtic Blaise Pascal, qui entre temporades de reflexió, era assidu a les cases de juguesques. Els jocs d’atzar com la ruleta o els daus van suposar la base del pensament sobre com calcular les probabilitats i el concepte del valor esperat, en funció de cada aposta.

Quan es coneixen a priori els possibles resultats, estimar les probabilitats d’un succés és relativament fàcil. El problema, és que la realitat no es comporta com un joc d’atzar. L’èxit en la presa de decisions, quan es tracta de invertir, muntar una empresa, o demanar per casar-se a algú, depèn de moltes variables i el resultat pot ser diferent.

Diferents estudiosos van descobrir que l’acumulació de dades, permetia identificar patrons. En l’estudi de l’evolució demogràfica o les altures de diferents persones. A través de la mesura de naixements i defuncions, es podia conèixer quin era la progressió demogràfica dels pobles. Això era una informació molt útil, que més endavant evolucionaria fins a convertir-se en les taules actuarials, que són imprescindibles per a les empreses d’assegurances.

“Against the Gods”, fa èmfasis des del mateix títol, que aquesta transformació no només era de tipus científic, sinó que també era de tipus intel·lectual. Al contrari que en l’època antiga, i un cop superada l’edat medieval, els pensadors van determinar que els actes ja no s’abandonaven a la sort. Sinó que l’èxit de cada projecte depenia de cada ú, sobretot si es coneixien les incerteses.

De fet, l’expansió territorial i el mercantilisme no hauria sigut possible sense l’estadística, la probabilitat o el treball amb dades. Els comerciants que resseguien les rutes marítimes, necessitaven saber quines vies eren les més segures per arribar a cada port, així podien assegurar les seves naus. La llotja d’informació més coneguda del segle XVII era el cafè Lloyd’s de Londres. Les dades que allà es publicaven eren les necessàries perquè capità i assegurador es posséssin d’acord i els viatges a llocs desconeguts fóssin possibles. Més endavant Lloyd’s va deixar de ser un cafè per convertir-se en el broker d’assegurances més important del planeta.

El llibre de Bernstein no és convencional. Parla d’estadística, però no ho fa com els professors d’universitat que es limiten a recitar les fórmules. La història li serveix de context per endinsar-se en conceptes i eines que són utilitzats diàriament per gestionar el risc. Amb segles i segles d’història, l’ésser humà creu que ha arribat a domesticar la incertesa: amb fulles d’Excel i un llarg catàleg de productes financers. Encara que els Déus no ens controlin, alguns cops inesperats com la propagació del coronavirus ens demostra que tampoc ho fem millor que ells.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.