Una breu llista dels millors llibres de l’any 2017

A punt per aparcar l’any 2017, us proposo una llista d’alguns llibres que han passat per les meves mans aquests últims 365 dies. Últimament he substituït la matèria de la meva lectura, focalitzant-me en temes específics. Desenvolupant el cercle de competència. Per això, aquesta vegada el recopilatori s’allunya dels llibres generals sobre inversions i finances, substituint-lo sobretot per textos sobre la industria dels mitjans de comunicació i l’economia austríaca.

“The Master Switch. The rise and fall of information empires” de Tim Wu és el llibre que va obrir-me pas al sector de l’entreteniment, a principis d’any. Es tracta d’un anàlisi minuciós de l’evolució del telefòn, la televisió, la ràdio i, més tard, Internet.

Tim Wu estudia l’evolució de les empreses d’aquests sectors, donant un protagonisme clar a la multinacional americana AT&T, des de finals del segle XIX. A l’hora, l’autor desenvolupa una teoria vinculada a l’evolució, formació i desintegració, dels mitjans de comunicació. Afegeix una reflexió final sobre la neutralitat de la xarxa, que està totalment vigent amb la nova política de Donald Trump als Estats Units.

Per seguir amb la matèria, vaig ampliar coneixements sobre el món del cinema amb “The Big Picture” de Edward Jay Epstein. Es tracta d’un deliciós relat de la industria del setè art. Tots els secrets de la creació, la producció, els resultats, el màrqueting de fer una pel·lícula, tenen cabuda en aquest manual.

“La información” de James Gleick és una altra història. Sense allunyar-me de l’essència del tema – la industria de la “informació” -, Gleick explica la història dels descobriments que han permès transmetre o transformar dades. Innovació, tècnica, però també teoria. Desde els senyals de fum, passant per la màquina de càlcul de Babbage, el llenguatge lògic, fins la distribució de la informació a través dels coneguts “memes”. Tot és informació.

Una altra de les primeres lectures de l’any va ser “Invirtiendo a largo plazo”, de Francisco García Paramés. Interessant, però em va deixar un mal sabor de boca. Ho podeu entendre millor si repasseu la crítica que vaig publicar en el primer article del 2017.

Millor benvinguda va tenir el primer llibre de Ray Dalio, sortit del forn aquesta mateixa tardor. A “Principles: Life and Work”, va més enllà de la seva autobiografia per explicar-nos en profunditat quins són els prinicipis fonamentals, també disponibles a la seva pàgina web. Malgrat haver d’esperar un segon volum per conèixer els principis fonamentals d’inversió de Dalio, aquesta primera publicació és imprescindible.

Durant el 2017 també he aprofundit amb els principis de l’escola d’economia austríaca. He revisat “Human Action. A treatise on economics” de Ludwig Von Mises, el tractat més important d’aquesta escola de pensament. Una versió més light és “The Dao of Capital” de Mark Spitznagel, explicat a “”The Dao of Capital”, una introducció a l’economia austríaca”.

Més analític, tot i que dens i contundent, és l’anàlisi de Murray N. Rothbard sobre el crash de l’any 1929 a “America’s Great Depression”. Des de la perspectiva austríaca, Rothbard no només fa una crítica a la febre especulativa que va conduir a la gran bombolla dels anys 20, sinó que també revisa les polítiques econòmiques que es van aplicar a posteriori i que van conduir a la gran depressió dels Estats Units.

Aquesta és una llista breu de les millors històries que he trobat aquest any. Algunes són noves edicions, d’altres fa d’anys que circulen. Com que sempre estic obert a conèixer nou material, m’agradaria saber quins són els millors llibres que heu llegit aquest 2017. Quines propostes teniu?

This post is also available in: Castellà

One Comment

Leave a comment

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.