Zedge, barra lliure pels directors de l’empresa tecnològica?

Zedge presenta un mal trimestre i perd 370 mil dòlars, malgrat millorar en termes de facturació. Un dels motius principals dels seus mals resultats és l’augment de salaris, els bonus i les compensacions amb forma d’accions als directors i altres empleats. Aquests s’han emportat la major part del pastís, mentre que a l’accionista li queda per pagar 4 cèntims de pèrdues per acció.

La plataforma de contingut per a mòbils Zedge va ser una de les últimes propostes d’inversió, després de la seva divisió del grup IDT. Fa uns quants mesos, per aquesta idea ja hi havia contemplada una llista de peròs i contres.

Entre els factors determinants es trobava la situació financera de Zedge; sanejada sense quasi deute. Després d’uns mesos de cotització, ha rebaixat la seva capitalització fins els 20 milions de dòlars, però segueix conservant el potencial d’una startup. El seu objectiu immediat és acumular usuaris i obtenir-ne el millor rendiment, en termes de ARPU.

La disminució de la popularitat i els conflictes per vendre a través de iTunes, la plataforma d’Apple, es comptaven entre les principals debilitats. No obstant, la llarga ombra de Howard Jonas, magnat de les comunicacions i principal accionista de IDT, potenciava l’interès per aquest spin-off.

   
Compensacions als directors de Zedge

Els ingressos de Zedge han incrementat gradualment els últims trimestres. Tot i així, continuen per sota dels nivells de fa un any. Entre el novembre de 2016 i el gener de 2017 – un trimestre fiscal, en aquest negoci – es van facturar 2,6 milions d’euros, un 30% menys que el mateix període de 2015-16.

En canvi, malgrat l’exagerada reducció de la facturació, la partida de despeses ha augmentat. En especial les despeses administratives que van augmentar fins els 2,3 milions de dòlars. Un 30% respecte l’any passat i un 95% de les vendes!

El següent quadre correspon a l’estat de pèrdues i guanys del resultat financer del 31 de gener:

Resultats Financers del Segon Trimestre de ZedgeLes economies d’escala són una de les principals avantatges competitives d’un desenvolupador de software com Zedge. El seu creixement està lligat directament amb el marge d’explotació. Quan més altes són les seves ventes, menors són les despeses administratives, proporcionalment. Així el marge és més alt.

En el cas de Zedge, el marge d’explotació negatiu és una bandera vermella de la seva comptabilitat.

L’empresa explica aquesta situació en la discussió de resultats. Segons aquesta, dels 2,3 milions de dòlars de l’apartat de “Selling, geneeral and administrative”, el gran augment és degut a la incorporació de personal i la despesa corresponent en salaris, compensacions i impostos. I, el que em preocupa, un total de 117 mil dòlars de compensació relacionat amb un unvested stock-based compensation aprovat en Junta General d’Accionistes.

Segons el document Proxy de Zedge, l’empresa va aprovar un pla de compensació als empleats basat en accions. Es tracta d’una decisió coherent d’acord amb la fase del negoci de Zedge. Un pla d’emissió d’opcions de compra pels treballadors és una forma de retenir el talent a l’empresa. Alhora, les seves decisions haurien d’estar alineades amb els accionistes.

Pla d'Opcions de Compra pels treballadors de Zedge

El que no queda clar del pla de compensació és la lletra menuda. Els beneficiaris obtenen opcions de compra a un preu d’exercici mig de 0,92 cèntims. Amb la cotització actual de 3,2 dòlars, les plusvàlua que podrien obtenir és extraordinària. Però aquest no és el tracte complet.

En la lletra petita del proxy s’especifica que els empleats que entrin en el pla, obtindran la seva compensació en accions, sempre i quan Zedge capitalitzi per sobre dels 40 milions de dòlars. Si està per sota, el beneficiari rebrà accions i una compensació en cash per la diferència, entre la capitalització actual i els 40 milions de dòlars.

En resum, aquesta condició assegura una retribució mínima.

La idea original de l’emissió d’opcions per a empleats, sobretot en el sector tecnològic, era assegurar un compromís. No només són treballadors, sinó també accionistes, que es poden emportar un bon bonus si l’acció es revaloritza.

A Zedge els empleats no han de patir per la caiguda del valor de l’empresa. El seu pla de compensacions cobreix aquest risc, pagant el diferencial en cash. Per tant, no estariem parlant d’un incentiu, sinó que és un salari encobert que va a compte de l’accionista. Sigui a través de la despesa, o a través de la dilució de les accions.

No és la primera vegada que les compensacions i els salaris fan pudor. A la última conference call de Zedge Dylan Adelman, de Global Platinum Securities, va mencionar el concepte de tenir “the skin in the game” als seus principals executius. L’any 2015, Tom Arnoy (CEO i Fundador) i Johanthan Reich (CFO) van cobrar 990.000 i 99.000 dòlars, respectivament. D’aquests diners, ni un es va fer amb participaciones de l’empersa.

El 2016 va ser més equitatiu, entre els dos directius. Arnoy es va cobrar 596.209 dòlars, mentre que Reich 394.500 dòlars, representant un 10% dels costos d’administració anuals. D’aquestes remuneracions, cap es va fer amb forma d’accions o un altra tipus de participació a Zedge.

En canvi, Howard Jonas si que l’interessa la inversió i durant els últims mesos ha anat sumant accions. Segons els meus càlculs, un total de 366.626 títols i dobla la seva participació inicial. Per altra banda, el seu fill Michael Jonas acumula una inversió d’un 19% i demostren que aquesta família si que té the skin in the game.

   

This post is also available in: Castellà

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.