“The Hard Thing About Hard Things”, les reflexions de Ben Horowitz

El llibre a perfecte candidat del Enterpreneurs 101, és “The Hard Thing About Hard Things: Building a Business When There Are No Easy Answers” del gurú tecnològic Ben Horowitz. Incerteses, dubtes, canvis de timó, reflexions sobre els moments de glòria o l’enfrontament als resultats inesperats. Aquesta publicació, pensat per emprenedors, analistes o simplement curiosos, recupera alguns dels temes claus de la pàgina a16z.com sobre les eventualitats d’aixecar una startup.

Horowitz és juntament amb Marc Andreessen un dels pesos pesats de la inversió en capital risc de Silicon Valley.  Per la seva firma – Andreessen Horowitz – han passat empreses tecnològiques com Airbnb, Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest o Skype. Com emprenedors de primer ordre durant el naixement d’InternetAndreesen va ser el fundador de Netscape -, aporten l’experiència i els recursos financers a les startups tecnològiques, a través de la inversió. La seva cartera actual abasta desenes de nous negocis.

Llegir “The Hard Thing About Hard Things” és rebre una masterclass sobre emprenedoria. A més d’una biografia, on Horowitz ens relata el seu paper com a fundador de LoudCloud i posterior CEO de Opsware, la publicació tracta els temes més delicats que s’enfronten les persones que construeixen un projecte nou. En aquest cas, la innovació en el sector de la tecnologia.

Però, per a una persona que no està ficada en aquest món li pot interessar això?

Per ser sincers, aquest títol va superar molts esculls per arribar a les meves mans. No tenia massa clar si comprar-lo i portava temps a la llista de llibres que “algun dia amb miraré”. Això el relegava a esperar que algun conegut me’l pogués deixar. Però, al final, va acabar a la cistella de la compra i encaixat perquè arribés al cap de 10 dies. Com a molt tard, mig mes. Contra pronòstic, aquest període es va allargar i quasi em vaig oblidar que l’estava esperant. Un mes i mig més tard, travessava la porta amb el paquet.

Vaig engolir, en canvi, les lliçons de Horowitz. Una nova forma d’entendre les dinàmiques que constitueixen els mercats emergents. I, també, quins són els obstacles principals que han de superar els treballadors incansables que intenten fer-s’hi un lloc. Aquestes són algunes de les meves conclusions, després de devorar el llibre:

   
Primer de tot: respecte!

Els membres de Andresseen Horowitz estan obligats a ser puntuals a les entrevistes amb els representants de les startups. Els retards es penalitzen amb una multa monetària. Emprenedors, directors joves, persones que s’han jugat el coll per tirar endavant un projecte. A cap d’ells se’ls ha de fer esperar.

Aquesta norma, que podria tan simple de complir, estableix els fonaments del respecte.

Emprendre no és només una via d’auto-ocupar-se – com mal s’ha entès a casa nostra -, sinó que és la base de la creació i el motor econòmic. A Silicon Valley ho han entès així. A Hollywood, per exemple, en el seu moment també. Els directius inexperts a qui s’entrevista avui seran els líders de la industria de demà.

“As a startup CEO, I slept like a baby. I woke up every 2 hours and cried.” Ben Horowitz

Incertesa

Emprendre no és una pel·lícula amb un guió de Aaron Sorkin, autor de les pel·lícules The Social Network, Steve Jobs i Moneyball. Al contrari que al cine, no hi ha un camí traçat que l’espectador ja coneix. Ningú sap el final d’un projecte. No hi ha premis. un sopar i cava per a tothom. Alguns dels participants es queden a mitges, uns altres fan caixa i molt pocs (poquíssims) són els protagonistes de la pel·lícula.

Incertesa implica acceptar el risc en qualsevol moviment.

El pes que sustenta l’emprenedor, reflectit per la narrativa de Horowitz, implica prendre decisions en solitari, en contra del que opinen els empleats, el consell d’administració i altres accionistes. Dormir poques hores. Destapar caixes que ningú ha obert abans. Posar en marxa processos creatius en cada una de les etapes. I, per descomptat, ser positiu i intentar mantenir la il·lusió del primer dia.

“The only thing that prepares you to run a company is running a company.” Ben Horowitz

This is not Checkers, this is mother fucking Chess!

No hi ha una frase que resumeixi millor el sentit de “The Hard Thing About Hard Things”.

Els jugadors de futbol, i bàsicament qualsevol esport, aconsegueixen reduir els seus marges d’error a través de la pràctica. El mateix succeeix amb un director novell, com quan Horowitz va passar a dirigir LoudCloud, que agafa experiència amb la pràctica.

La diferència més important, entre l’esport i la gestió d’empreses innovadores, és que les normes del futbol no han canviat en les últimes dècades. En canvi, la industria tecnològica es desenvolupa en un entorn dinàmic. El que valia pels anys 90, no serveix el segle XXI.

Bill Gates va escriure “Camino al futuro” coincidint amb la presentació del Windows 95. El llibre era un conjunt de reflexions sobre l’impacte de les noves tecnologies en la vida de les persones, a més d’una biografia personal. La visió de Gates era adequada en el context dels noranta, però amb els anys els negocis d’Internet han agafat el seu ritme, deixant obsoletes aquestes prediccions.

Des del meu paper d’analista, per entendre els moviments d’aquestes industries (biotecnologia, fintech, Internet de les coses, cloud…), s’han d’estudiar molts factors. Els emprenedors han d’abraçar el risc. No és jugar un joc de dames, és pitjor que els escacs!

“People always ask me, “What’s the sectret to being a successful CEO?”. Sadly, there is no secret, but if there is on skill that stands out, it’s the ability to focus and make the best move when there are no good moves.” Ben Horowitz

 

This post is also available in: Castellà

One Comment

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.