Els millors desastres financers d’una cartera d’inversions

Els lectors històrics de The Money Glory hauran observat que vaig abandonar la publicació de l’evolució de “Valkyria”. Una cartera de inversions basada en els anàlisis publicats a la pàgina. Com a conseqüència de diferents imprevists, males decisions, i alguns desastres financers, vaig esborrar premeditadament el seu rastre.

Podria semblar una decisió maquiavèl·lica: mals resultats, desaparició de les dades. No seria el primer inversor que ventila els seus èxits enmig d’un sopar d’amics, alhora que les pèrdues li creen un forat descomunal en el seu compte.

Encara que no he fet referència directament a la cartera, he intentat fer un seguiment de la majoria de posicions. Les noves, les que mantinc i les que he tancat. Encara que no directament, crec que la meva opinió s’ha reflectit a través de diferents anàlisis i comentaris publicats.

Entenc que seguir el fil d’aquesta forma és complicat. Per això, tancat l’any 2016, aprofito per fer un resum exhaustiu de com ha anat la història.

   
Inversions a llarg termini

De l’antiga Valkyria, només queden tres empreses: Cable One, PayPal i SunEdison. No hi ha previsió de vendre cap de les tres marques en un futur.

Segueixo revisant puntualment les seves dades a través dels informes financers. D’aquestes, les dues primeres s’han guanyat el paper d’inversió a llarg termini pel seu model de negoci – televisió per cable i pagaments via Internet -, estabilitat financera i, per suposat, potencial.

SunEdison és una altra història. És una “maria” de la cartera.

Aquesta multinacional va ser el resultat de l’eufòria de les inversions en energies renovables, elevat a un altre nivell, que es va acabar estavellant. El moment culminant va ser l’anunci del concurs de creditors més gran de la història d’una empresa no financera.

"SunEdison Files for Chapter 11 Bankruptcy Protection" a DealBook

Si hagués prestat atenció a la gestió, m’hauria estalviat mals menors que ha provocat SunEdison en els últims anys. A mesura que l’empresa augmentava de dimensió, gràcies a una acumulació desmesurada de deute, les expectatives van créixer. El preu de l’acció va augmentar dels 15 als 35 dòlars, duplicant el valor. Aquell era el moment ideal per recuperar la inversió inicial!

Però no va ser així.

Descuidant aquests detalls del dia a dia, SunEdison, la millor posició de la cartera, va registrar la pèrdua més gran dels anys 2015 i 2016. Un desastre amb paraules majúscules. De guanys extraordinaris, he passat a mantenir les accions en situació de concurs, esperant una resolució favorable…

Civeo, Tribune… els desastres financers

Si hi ha un nom que recull diferents errors d’inversió, aquest es diu Civeo.

A través dels informes del hedge fund Greenlight Capital vaig arribar fins aquesta empresa, especialitzada en el proveïment d’habitatges pels treballadors en jaciments de minerals o petroli. Es tractava d’un spin-off de Oil International States, en el context de transformació empresarial, incentivada per l’elevat preu del petroli.

Primer error. Recolzar-me únicament en la selecció d’un hedge fund, i no verificar-ho amb posteriors estudis. El mateix que em va passar amb SunEdison: mateix hedge fund, mateixa decisió.

Durant aquella mateixa època vaig publicar diferents anàlisis de petites empreses de fracking. L’alt preu del petroli permetia que petits emprenedors, amb alguna llicència de perforació i una inversió inicial extraordinària, poguessin aspirar a tenir beneficis. Per altra banda, hi havia companyies que la seva font d’ingressos no procedia de l’activitat d’explotació sinó de secundàries com l’especulació amb les llicències.

Segon error. Les dades demostraven que hi havia una bombolla en el sector energètic. Tot i així, no vaig saber traslladar aquest coneixement a altres inversions (SunEdison i Civeo). Ho vaig limitar als projectes de fracking.

Com a resultat, les accions de Civeo van caure estrepitosament. De 25 a 1 dòlar per títol. Decididament, un cop llegit el balanç de l’empresa vaig seguir comprant accions. Ja que, segons el meu mal criteri, el seu valor comptable es trobava molt per sobre del preu de mercat.

Tercer error (i el pitjor de tots). Vaig aplicar malament la teoria del value investing, limitant-me a llegir un balanç de situació. Estudiant l’evolució dels resultats, els cash flows i l’entorn en el que es movia Civeo, m’hauria adonat que l’escenari pintava molt pitjor del que semblava aleshores.

Gràfic Cotització Civeo - 10/02/2017

Actualment Civeo s’està comportant com un penny stock, amb moviments d’un 10% amunt i un 10% avall. Tal com diuen “els diners no tenen memòria” i per això està en el meu punt de mira, després d’estudiar-la amb profunditat durant anys. Però encara fan mal les ferides i per aquesta raó la continuo observant des de la barrera.

A més d’aquesta companyia, també em vaig retirar de Tribune Media Corporation i Tessera Technology. La primera amb pitjors resultats que la segona, encara que el seu futur prometia ser molt millor.

Els inversors de Tribune Media Corporation han sigut les víctimes de la destrucció d’un valor. L’empresa ho tenia tot: un segment de negoci de retransmissió de televisió que funciona, inversions en canals de continguts que actualment tenen èxit i un timing fantàstic de transformació. Una llarga llista d’inversions immobiliàries podien donar la nota per construir un nou projecte.

La direcció però, va preferir desmantellar l’empresa. Per a cada immoble que es va vendre, va pagar un dividend extraordinari. O, el que és el mateix, no sabien què fer amb els diners! Mentrestant, el canal de cable segueix perdent diners i la suma de les parts és un desastre. El preu de l’acció de Tribune Media, com no podia ser d’una altra manera, se’n va ressentir reduint-se a la meitat.

Aquestes derrotes em van conduir a una modificació d’algunes tàctiques, encara que l’estratègia és la mateixa: comprar un bon negoci a un preu barat. I una de les millors maneres és quan un negoci es transforma. Però els objectius, com explicaré un altre dia, han passat a ser més simples i la seva revisió més exhaustiva.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.