¿Quina és l’experiència de Paramés en el seu nou llibre?

El primer llibre de Francisco García Paramés estava destinat a ser un best seller. Entre la seva retirada de Bestinver i el seu esperat retorn a la gestió de fons, “Invirtiendo a largo plazo. Mi experiencia como inversor” és el resultat dels seus dos últims anys d’absència dels mercats.

Encara que s’haurien pogut combinar perfectament, el llibre esta dividit en dues parts. La primera, l’autobiografia professional de Paramés. Fins l’abandonament del grup Acciona i l’exili a Londres. La segona part, és un resum de la teoria que ha aplicat, modificant i adaptant fins aconseguir el seu propi estil d’inversió.

El gestor d’inversions més famós d’Espanya, fins tot comparat amb Warren Buffett, es mou entre els fonaments clàssics del value investing i l’escola austríaca d’economia. Entre Benjamin Graham i Ludwig Von Mises. Mentre que les doctrines del primer és el pal de paller de l’anàlisi empresarial, l’escola austríaca ha servit a l’ex-gestor de Bestinver per entendre el context econòmic.

Junt amb la autobiografia professional de Paramés, el capítol de “La Escuela Austríaca de Economía”, és la principal aportació de l’autor a la literatura financera. A part de “The Dao of Capital”, de Mark Spitznagel, hi ha poques publicacions que traslladen l’economia dels austríacs a la gestió d’actius financers.

La resta de “Invirtiendo a largo plazo” és el resum d’una mica d’aqui i una mica d’allà. El gestor vol acaparar els màxims temes possibles amb una mica més de 350 pàgines: la crisi financera de l’any 2008, l’economia conductual, l’anàlisi dels avantatges competitius de les empreses, el papers dels inversors activistes, les polítiques econòmiques de la Unió Europea, la transformació de Xina

A més de la menció d’una llarga llista d’autors clàssics del sector: Graham, Fisher, Greenwald, Greenblatt, Taleb, Lynch o Kahneman que serveixen per complementar i justificar les idees de Paramés.

Necessitàvem un llibre d’aquestes característiques?

Cada gestor d’inversions té una prosa diferents, segons la seva experiència. Warren Buffet és un aficionat a la literatura epistolar, centrat en la gestió empresarial. El model de Greenblatt és pedagògic. El llibre “Fooling some of the people all of the time” de David Einhorn és entre una novel·la policíaca i una d’intriga, que podria haver escrit John Grisham.

El llibre de Paramés no és res d’això. Mentre que la segona part és un resum de tots els llibres mencionats abans, la primera part és ben sosa. Ben natural en una persona que es demostra sòbria amb una trajectòria professional totalment lineal. El que es coneix com storytelling, que tan bé fan servir els americans, s’hi troba a faltar.

Ni èpica, ni emoció en un relat que podria haver estat molt més intens. Hi ha dubtes, que ens hauria agradat aclarir, i només Paramés ens podia aclarir. En canvi ell hi passa de puntetes: Per què va fallar la inversió de Pescanova? Per què a Espanya no es fa activisme? (tema que menciona l’autor en vàries ocasions però mai acaba d’explicar) Què va passar finalment amb Bestinver? I a partir d’ara, què passarà?

Per altra banda, des del punt de vista formal, dóna la impressió que l’edició de “Invirtiendo a largo plazo” s’ha acabat amb presses. Publicada per Deusto, hi ha molts errors, de tipus ortogràfic i tipogràfic, en llocs especialment crítics. En algun cas, impacten directament en la solució d’alguna fórmula (el cost de la pilota de beisbol).

El text està complementat per taules que en algunes ocasions no tenen cap tipus d’interès, ni valor afegit. Potser perquè ni estan comentades en els capítols on s’adjunten. El mateix succeeix amb les fotografies, que només serveixen per oferir una publicació més voluminosa.

En definitiva, “Invirtiendo a largo plazo” és un llibre d’un gran i reconegut inversor. Però seria difícil classificar-lo com un gran llibre. Si Francisco García Paramés s’anima a escriure un altre manuscrit, com ja ha promès, esperem que ens transmeti més i millor la seva experiència.

This post is also available in: Castellà

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.