Reflexions de l’any 2016 d’un escriptor de borsa

Fa unes setmanes vaig participar accidentalment en una temeritat. No sé per quin motiu el conductor d’un BMW va començar a fer l’imbècil, enmig d’una carretera nacional.

Es emprenyar amb el conductor de l’autobús, on viatjàvem més de 60 persones. Esquivant el trànsit el conductor temerari ens va avançar vàries vegades, tant li feia si era per la dreta com per l’esquerra. I en les ocasions que el vaig poder veure, tenia el braç a fora de la finestra aguantant el mòbil amb l’objectiu de fotografiar l’autobús.

La batussa va durar uns cinc minuts. Durant aquesta estona, interminable i acompanyada de tot tipus de comentaris pels altres viatjants, el meu acompanyant de l’esquerra va estar enfeinat llegint els missatges del seu telèfon.

Quan va veure tot el rebombori que s’havia muntat, em va preguntar si passava alguna cosa. Després de fer-li un resum ràpid – “un boig, que està fent carreres, amb el cotxe a la mà”, ell em corregeix dient-me:

  • “Vols dir que no és aquell camió, que va lent?”

No vaig tenir valor de replicar. Despistat, amb el cap a quatre llocs diferents, el meu acompanyant no s’havia adonat de res!

És més, s’havia muntat una història alternativa.

Sense tenir cap coneixença anterior d’aquesta persona, em vaig adonar que era dels tipus que volen estar a tot arreu sense aconseguir-ho mai. Els anomeno distribuïdors d’esforços, sempre amb un 25% de la seva atenció a cada lloc…

Això no em va preocupar, però ho vaig relacionar: Els esforços, les atencions, i els meus propòsits d’any nou. En aquesta ocasió el titular és “el 200%”.

Fa uns mesos vaig anar a una conferència sobre valoració d’empreses biotecnològiques. D’aquells esdeveniments que venen acompanyats de dossiers, canapès, una estona de xerrameca entre els assistents – en diuen networking – per uns 60 euros.

Per aquest preu, vam obtenir una ponència a mitges. Un dels conferenciants es va presentar amb les mans a la butxaca i el seu discurs es va concentrar en dir-nos: “heu d’aprendre anglès i anar a l’estranger”. Tenint en compte que el públic eren més de 100 persones de 40 anys de mitjana, especialistes en diferents camps d’investigació, i fins i tot algun doctor honoris causa.

Altres ponents van oferir un discurs desgastat, en algunes ocasions improvisat, que no valia ni el nostre temps, ni els nostres diners.

Era un dia de juliol i a fora feia calor. Els assistents podíem estar a mil lloc millors que allà. En canvi, oferíem el nostre 100% per escoltar aquelles persones, que d’aquella manera ens ho va recompensar. Ni un 50% dels seus esforços!

No m’hi acabo d’acostumar…

Ni als cafès a mitges – amb els amics i els seus mòbils respectius -, ni a les conferències a mitges, ni a les feines a mitges, ni als encàrrecs a mitges, etc. O fins i tot menys! Els que donen un 45%, un 35%…

Hi ha milers de situacions que reflecteixen la teoria del mínim esforç. O del “sóc aquí, però vull ser en un altre lloc”, de l’altra persona. Encara que paguis per ser-hi, com en una conferència.

No vull que això se m’encomani, ni replicar-ho.

Entre les coses bones que he descobert el 2016 és el poder del 200%. Ja ho sé, és un lema que podria haver sortit d’un curs de coaching. Però no. És el resultat d’experiències viscudes els últims 366 dies, observacions i reflexions.

Per què ser en un lloc, com un fantasma, quan pots dedicar tota la teva energia a ser-hi de veritat?

Aquest és el meu propòsit per a l’any que acabem d’encetar: oferir el meu 200% en tot el que sigui possible i espero poder-ho compartir amb vosaltres. Sigui a la feina, en les relacions personals, les amistats, en aquesta pàgina web, amb les meves inversions – que he tancat amb un tímid rendiment positiu – o amb els nous projectes que apareixen pel camí.

Perquè crec que val la pena. El 200%.

Com cada any, us dono les gràcies per seguir The Money Glory i us desitjo un molt bon 2017. Una forta abraçada.

Joan Anglada Salarich

 

This post is also available in: Castellà

4 Comments

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.