Metagestión contra l’equip de LAR REAL ESTATE SOCIMI

Metagestión va emetre una nota de premsa contra les males pràctiques de LAR REAL ESTATE, SOCIMI, a principis d’agost. Potser el timing no va ser el més encertat, però si va ser-ho la intenció del document. En pro de la transparència, l’equip d’analistes va advertir dels perills de la societat d’inversió immobiliària i com el seu equip directiu està destruint el valor de l’empresa.

Publicar un document com “¿Por qué hemos perdido nuestra confiança en LAR REAL ESTATE SOCIMI?”, requereix un conjunt de valors, que rarament trobarem en altres fons d’inversió. Qualsevol s’atreveix a fer de cheerleader de negocis pròspers, però el paper d’advocat del diable és més difícil d’interpretar.

L’equip de Javier Ruiz havia incorporat les accions de LAR REAL ESTATE des de fa dos anys a les carteres dels fons Metavalor i Metavalor Internacional. La SOCIMI, especialitzada en la gestió de centre comercials, superava els criteris de model de negoci amb avantatges competitius significatius, un perfil financer sòlid, una gestió de capital adequada i un potencial de revalorització.

La posada en marxa de dues ampliacions de capital successives, per sota del valor de l’acció, van posar en estat d’alerta als analistes de Metagestión. A aquestes operacions, les seguien les declaracions contradictòries de l’equip de LAR dirigit per Miguel Pereda, per justificar les seves decisions.

Mentre que l’accionista sortia perdent per l’efecte dilució de les ampliacions, els directius de LARS es van repartir l’any 2015 un total de 7 milions d’euros, en bonus variables per executar amb èxit les operacions de compra.

La conclusió del document és que “la destructiva gestión de capital que el equipo gestor de la compañía ha llevado a cabo estos años, la desalineación total con sus accionistas y sus continuos mensajes contradictorios, han convertido a LAR REAL ESTATE SOCIMI en un activo no invertible”.

Mentre que no tinc referència de fons d’inversió espanyols acusant obertament la mala praxis d’una empresa, si que és habitual observar a un equip directiu que es preocupa principalment pel seu seient. Això succeeix en el context empresarial, com també l’acadèmic o el polític.

“Per què les accions no pugen, si el banc ha tingut tots aquests anys tants beneficis?”, preguntava una senyora fa uns dies al meu costat. És estrany que tant grups bancaris, com moltes empreses de l’IBEX-35, registren vendes milionàries, així com també beneficis, mentre que les seves accions es queden igual.

Una de les respostes és la NO generació de valor.

En un llarg recorregut de diversos anys, com és el cas de LAR REAL ESTATE, hi ha negocis que han recorregut a programes d’ampliació de capital que han servit per impulsar vendes, però també per tapar forats i errors que han comès els seus executius qualificats. L’accionista/propietari, s’encarrega de pagar els plats trencats de la mala gestió, i a més la recompensa amb el pagament de retribucions multimilionàries.

El document de Metagestión serveix per denunciar una d’aquestes situacions, però també per conscienciar del paper de l’inversor davant dels que es creuen els amos i senyors d’una companyia. Tenint en compte que el model de negoci de LAR és tan interessant, el pròxim pas de l’equip de Ruiz és l’activisme.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.