4 punts crítics de l’anàlisi de start-ups aplicats a la borsa

Circuit Integrat de Rudolf Getel

Hi ha noms que s’atreveixen a incorporar-se a la borsa sense encara saber quin és el seu model de negoci. Twitter, per exemple, ho va fer sense haver registrat mai beneficis. Com aquesta xarxa social, hi ha centenars d’empreses més petites que mai han executat una venda i és impossible aplicar una model d’anàlisis convencional. Són com una start-up i, per aquesta raó, s’ha de posar més èmfasi en alguns elements que són obvis per altres companyies.

Fa uns dies vaig tenir la ocasió d’assistir a una xerrada sobre valoració de companyies del sector biotecnològic, on entre altres ponents hi va participar Lluís Pareras del fons de capital risc HealthEquity.

A partir del seu punt de vista de valoració d’actius en fase de naixement, vaig valorar alguns punts principals d’anàlisi per aplicar a les empreses incipients que cotitzen a la borsa.

1. Controlar els objectius de l’empresa

També anomenats milestones, cada objectiu a curt termini és essencial per l’avenç d’un negoci. Aconseguir un contracte amb una empresa internacional, obtenir fins a 1.000 usuaris, etc. Els fons de capital risc valoren aquests objectius per entrar en un projecte a les rondes de finançament.

Les cotitzades informen, amb més o menys detall, dels seus plans. N’hi ha que quan fallen en el seu programa, s’obliden de les seves propostes inicials, canvien el seu discurs o, fins i tot, la naturalesa dels seu negoci. Això també pot ser perjudicial pel seu potencial.

Per aquesta raó, s’han de vigilar amb atenció els objectius a curt termini i observar quin és el seu grau de compliment.

2. Vigilar les finances crítiques

En la fase de naixement ningú va sobrat de diners, al contrari. Els emprenedors estan plens de idees – tot són propostes – però amb les butxaques buides, a més d’estar casats amb bancs i inversors preferents.

El fons de maniobra – actiu circulant menys el passiu circulant – és un dels punts crítics de l’anàlisi financer. L’altre és fixar-se amb el ritme de creixement del deute financer. Si aquest augmenta sense parar, és possible que l’empresa necessiti més recursos propis o s’esdevingui una suspensió de pagaments.

En qualsevol d’aquests casos, valorar si val la pena veure com s’enfonsa el vaixell des de fora o seguir injectant diners, a través d’ampliacions de capital, fins que el projecte tingui èxit.

3. No perdre de vista el sector

En el capítol sobre Mario Gabelli, del llibre “Value Investing. From Graham to Buffett and Beyond”, s’explica el mètode d’anàlisi que utilitza el del famós inversor. Gabelli utilitza el Private Market Value (PMV), que defineix com “el valor que un empresari del mateix sector informat pagaria per comprar uns actius amb característiques similars”.

O, el que és el mateix, les empreses creen uns actius intangibles que poden interessar als seus competidors, companyies del sector o a negocis complementaris. Si es coneixen les operacions corporatives que s’executen al mercat, com fa Pareres seguint les empreses d’investigació biotecnològica, es pot conèixer el valor actual dels intangibles de les start-ups i, fins i tot, calcular el seu potencial.

4. I no perdre de vista els insiders

El capital risc finança les empreses i el seu principal avantatge és que posa el preu de cada operació. També especifica els detalls de les transaccions. En canvi l’accionista que participa a través de la borsa compra segons els capritxos del mercat.

Això el situa en inferioritat de condicions, que només pot compensar amb un anàlisi exhaustiu de l’empresa i es pot aprofitar de les oscil·lacions de la cotització. Tot i així, sempre pot seguir les operacions que fan els insiders, com els directors o els que acumulen la major proporció del capital.

Per saber-ne més:

4 dies per invertir segons els principis del Value Investing

Hi ha dos llibres indiscutibles de dos innovadors de Silicon Valley que manen aquesta matèria. El primer és “De Cero a Uno” del fundador de PayPal Peter Thiel. L’altra és “The Hard Thing About Hard Things” de Ben Horowitz, inversor de capital risc. 

La història d’Ed Catmull sobre la creació de Pixar també és una altra lliçó interessant per aprendre.

 

This post is also available in: Castellà

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.