Zedge, la criatura de IDT Corporation

Una altra vegada, IDT incorpora un segment de negoci a Wall Street, a través d’un spin-off. En aquesta ocasió es tracta de la marca Zedge, una plataforma per a iPhone i Android dedicada a la oferta de continguts lliures, com fons de pantalla i tons de trucada, per a telèfons mòbils, a canvi dels ingressos procedents de la publicitat.

L’operació orquestrada per Howard Jonas, el successor de John Malone segons el llibre “Cable Cowboys”, es va consolidar el passat 2 de juny. Zedge, es va separar del conglomerat tecnològic IDT, com ja van fer amb un gran èxit Genie Energy i Straight Path, i va començar a cotitzar a la borsa pel seu compte.

Zedge capitalitza actualment al voltant de 42 milions de dòlars. A nivell estratègic el seu spin-off no pot ser més interessant: la separació de la petita empresa del conglomerat IDT ha passat desapercebuda pels mitjans de comunicació, sobretot per la seva dimensió. Per aquest mateix motiu, Zedge tampoc s’ha incorporat a cap selectiu borsari de rellevància.

La nova companyia va publicar uns beneficis proforma de 854 mil dòlars, un increment significatiu comparat amb 289 mil dòlars de pèrdues que va registrar el 2014. El free cash flow de l’últim any, també positiu, va arribar a 1,39 milions de dòlars.

Zedge ja ha començat a publicar els estats financers individuals corresponent al 2016 i els últims nou mesos el benefici per acció sumava 0,2 dòlars. Si “anualitzem” aquest import, el PER de l’empresa és de 17 vegades.

Quan es tracta de revisar el concepte del model de negoci, Zedge té “peròs” i “contres”.

Els ingressos mitjans per usuari, a través de la publicitat, són escassos. Segons els resultats de l’últim trimestre, un client mig representa un ingrés de 0,0247 dòlars al mes. Aquest import està compensat per una base de 31,6 milions de comptes actius al voltant del món.

Des del punt de vista del valor, si la base d’usuaris fos l’únic intangible de la companyia, la borsa estaria pagant actualment 1,14 dòlars per cada compte actiu que l’empresa.

La part dolenta del tracte és que Zedge depèn de terceres parts, per una banda del marketplace de Android i d’Apple, per l’altra el que paguen els proveïdors de publicitat. Fa uns mesos, l’aplicació de Zedge va ser donada de baixa de l’iTunes, amb les repercussions negatives corresponents, fins que va poder tornar-se a incorporar com un proveïdor de wallpapers.

L’altre inconvenient és la pèrdua d’interès Internet de la marca, correlacionada amb la disminució de la demanda global dels accessoris per a telèfon mòbil:

Zedge Google Trends

Per aquests motius, és possible que els avantatges competitius a llarg termini de l’empresa siguin escassos. Tot i així, la separació compta amb l’aprovació de Howard Jonas, que seguirà com a membre del consell d’administració de l’empresa i una participació d’un 9% en el capital social. Si segueix la mateixa estela que Straight Path, caldria confiar en la visió d’aquest empresari.

   

This post is also available in: Castellà

One Comment

Leave a comment

Escriu un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.