Jesse Livermore, memòries d’un especulador de borsa

Edwin Lefèvre va recollir les aventures del llegendari especulador Jesse Livermore en un llibre fabulós traduït amb el nom de “Memòries d’un operador de borsa”. A partir d’una dotzena d’articles, el periodista va novel·lar les aventures i estratègies del famós operador de Wall Street de principis del segle XX.

Livermore és Larry Livingstone a la seva vida novel·lada. I, en primera persona, ens explica com va entrar al món financer.

La relació de l’operador amb la borsa va començar, de ben jove, a través de les cases d’apostes. En aquestes era un simple escrivent de les cotitzacions a les pissarres.

Escrivint cada dia les oscil·lacions dels valors, va construir la metodologia que li donaria el primer impuls per enfrontar-se als mercats. El seu èxit primerenc li va donar el títol de “noi operador”. Però la seva fama li va tancar les portes d’establiments il·legals; on s’apostava “virtualment” a la pujada o baixada de les empreses de Wall Street.

Livermore va construir una llarga llista de principis. La seva fixació amb la cinta, li va permetre comprendre el sentiment de mercat i el seu complex joc d’emocions.

Després d’alts i baixos, la fama mediàtica i la riquesa va arribar amb el pànic de l’any 1907. Com en el crac de 1929, Livermore va aprofitar la histèria dels mercats per acumular posicions en descobert i vendre quan el parquet recuperava la calma. L’ós del mercat, com la història el recordaria, aixecava tot tipus de sospites. Quan una acció queia inexplicablement, el parquet l’apuntava a ell com a principal culpable.

   
Livermore i el seu manual de joc

La vida de Jesse Livermore va estar plena d’alts i baixos, deixant de banda el seu tràgic final. Malgrat composar un manual de joc, el va incumplir en diferents ocasions, imposant emocions i un mal olfacte d’operador. Tant s’enriquia com s’empobria, i es va declarar cinc cops en fallida.

“Memòries d’un operador de borsa” és una excel·lent narració de com funcionaven els mercats a principis de segle. Des de les cases d’apostes, fins en el paper dels grans banquers com J.P. Morgan en crisis financeres històriques. A més de plasmar el comportament de la borsa en situacions com l’inici de la primera guerra mundial o el crac borsari de l’any 1929.

Sense cap mena de dubte, les seves memòries novel·lades són un manual de culte pels operadors de tots el temps. Encara que en aquest manuscrit hi trobem més narració, i sentit comú, que un manual d’operacions d’aplicació pràctica. Inexplicablement, el seu llibre “How to Trade In Stocks” va tenir menys repercussió comercial.

En canvi, en el context de la narració de Lefèvre, Jesse Lauriston Livermore (o Livingstone), un trader enganxat les vint-i-quatres hores a la cinta, l’equivalent d’ordinador, aconsegueix un estatus de llegenda.

 

This post is also available in: Castellà

One Comment

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Copyright © 2014. Created by Meks. Powered by WordPress.